to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:48 | 18.10.2012

left.gr

Κοινωνία

Καμία δίωξη στους 12 φοιτητές του Φυσικού - Κάτω τα χέρια από τις ακαδημαϊκές ελευθερίες

Ψήφισμα βουλευτών και οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Κρήτης


Τον Σεπτέμβρη του 2011 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντία στο νέο νόμο διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις πολιτικές κυβέρνησης και τρόικας. Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων η γενική συνέλευση των φοιτητών του Φυσικού του Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποίησε κατάληψη μιας εβδομάδας με αποτέλεσμα να μη δοθούν κάποια από τα μαθήματα της εξεταστικής. Μετά τη λήξη της κατάληψης, ο σύλλογος των φοιτητών προσπάθησε να πραγματοποιηθεί η αναπλήρωση των μαθημάτων -όπως έγινε στην υπόλοιπη χώρα- όμως αντιμετώπισε την άρνηση και τον εμπαιγμό. Έτσι, αποφασίστηκε ο σύλλογος να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος προκειμένου να παρθεί πίσω η άδικη απόφαση.


Καθηγητές του τμήματος όμως αντί να πάρουν απόφαση για την εξεταστική, κάλεσαν την Αστυνομία, έδωσαν ονόματα φοιτητών στην Ασφάλεια, απειλώντας με διαγραφές και μηνύσεις. Ένα χρόνο μετά από τα γεγονότα, 12 φοιτητές του Φυσικού καλούνται στο Πειθαρχικό με απειλές διακοπής εξαμήνου.


Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η παραπομπή των 12 φοιτητών του Φυσικού στο Πειθαρχικό αποτελεί πολιτική δίωξη. Εντάσσεται και αυτή στη δίωξη των συνδικαλιστικών ελευθεριών μέσα στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτό δείχνει και η πρόσφατη δίωξη του καθηγητή Δημήτρη Πατέλη στο Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά και η παρέμβαση εισαγγελέα στο ΑΠΘ λόγω της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο εν λόγω ίδρυμα για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των ΑΕΙ.


Επιπρόσθετα, η δίωξη των 12 φοιτητών γίνεται σε μία περίοδο που το καθεστώς της τρόικας και των μνημονίων προχωράει με ένταση στον εκφασισμό του πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Από τα τάγματα εφόδου που δρουν ανενόχλητα σκορπώντας τον τρόμο στα αστικά κέντρα μέχρι και τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ και την ανελέητη καταστολή στις λαϊκές διαδηλώσεις, προκύπτει ότι η τρικομματική κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει το λαϊκό φρόνημα και την αντίσταση της κοινωνίας στη μνημονιακή λαίλαπα.


Στο πρόσωπο των 12 φοιτητών του Φυσικού, στοχοποιείται όποιος αγωνίζεται και διεκδικεί τα δικαιώματά του, όποιος αρνείται να υποταχθεί στη δυστυχία που ετοιμάζουν, όποιος αγωνίζεται για να μην χρειαστεί να μεταναστεύσει εκείνο το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στην αναγέννηση του τόπου, για να μην μετατραπεί η μόρφωση σε προνόμιο για λίγους.


Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ καταδικάζει απερίφραστα την δίωξη των 12 φοιτητών και θα σταθεί με όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό της νεολαίας που μαζί με την κοινωνία αγωνίζεται για μία Ελλάδα χωρίς μνημόνια, χωρίς ανεργία και φτώχεια, χωρίς το σάπιο πολιτικό κατεστημένο,  και τους κάθε λογής τοποτηρητές.


Ζητάμε την άμεση και οριστική απαλλαγή των 12 φοιτητών από τις κατηγορίες που τους προσάπτονται. Καμία δίωξη και καμία ποινή στην αγωνιζόμενη νεολαία.


ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ


Δερμιτζάκης Κωστής (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λασιθίου)
Διακάκη Μαρία (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηρακλείου)
Κριτσωτάκης Μιχάλης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηρακλείου)
Ξανθός Ανδρέας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ρεθύμνου)
Σταθάκης Γιώργος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χανίων)
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ νομού Λασιθίου,
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ νομού Ηρακλείου
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ νομού Ρεθύμνου
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ νομού Χανίων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)