to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 26.11.2020

Πολιτική

«Καμία διακοπή παροχής ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών και ίντερνετ εν μέσω πανδημίας»

Η πμιλία του Σ. Φάμελλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Με ένα σχόλιο για την Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, εχθές, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στο να σπάσει ο κύκλος σιωπής, να στηρίξουμε τις γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα βίας να μιλήσουν ελεύθερα, να είμαστε δίπλα σε κάθε θύμα βίας και να τους πούμε ξεκάθαρα: «Μη φοβάστε, μιλήστε ελεύθερα». Η πολιτεία έχει ευθύνη να στηρίξει τις γυναίκες και οποιονδήποτε βέβαια είναι θύμα βίας». Προχώρησε επιπλέον σε αναφορά για την Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, την 25η Νοεμβρίου, την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από την ελληνική εθνική αντίσταση, ένα κορυφαίο αντιφασιστικό και αντιστασιακό γεγονός που στήριξε τον ευρωπαϊκό αγώνα της αντίστασης και σημείωσε πως η μνήμη και η ιστορία τροφοδοτούν τη συνέχεια του αγώνα, γιατί ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι συνεχής και ο αγώνας κατά του φασισμού δεν σταματά ποτέ.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στη συνέχεια στην ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη: «Η σημερινή μέρα, όμως, μάς βρίσκει ταυτόχρονα σε μια πολύ δύσκολη, τραγική θα έλεγα υγειονομική, αλλά και κοινωνική κρίση, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πάρα πολλά θύματα, όπως και πολλές αδυναμίες όμως και καθυστερήσεις από τη μεριά της κυβέρνησης και όλα αυτά ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχε έκρηξη κρουσμάτων τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες εκ μέρους της κυβέρνησης».

Αναφέρθηκε ακόμη στην καθυστέρηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, να ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας για τα γηροκομεία καθώς και στην έκρηξη κρουσμάτων στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα στη Θεσσαλονίκη. «Έπρεπε να φτάσει Δεκέμβριος για να αποφασίσετε να δώσετε χρηματοδότηση για μέτρα προστασίας στα γηροκομεία, όταν η επιστημονική κοινότητα μάς έχει ενημερώσει καιρό τώρα ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή στα γηροκομεία; Δεν πρόκειται απλά για αμέλεια αλλά για επιλογή υποβάθμισης της προστασίας της τρίτης ηλικίας, των γονιών και των παππούδων μας. Σήμερα καταθέτετε διάταξη για χρηματοδότηση των γηροκομείων με δύο (2) εκατομμύρια ευρώ. Θέλετε συγχαρητήρια ή να σας πούμε ότι είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα που φτάσαμε να συζητάμε ακόμη σήμερα ένα τέτοιο θέμα;»

«Το ότι έχουμε εξήντα κρούσματα στον Άγιο Παντελεήμονα στη Θεσσαλονίκη αποτελεί δείγμα της αμέλειας, της υποτίμησης και της πολιτικής επιλογής της Νέας Δημοκρατίας να μη στηρίξει πραγματικά την κοινωνία, διότι έχουμε καταθέσει, μαζί με την κυρία Φωτίου, στις 18.09.2020, ερώτηση για το συγκεκριμένο ίδρυμα».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για λίγους όμως και εκλεκτούς αφού, εταιρείες ανοίγουν σε μια μέρα και την επόμενη μέρα παίρνουν αναθέσεις για παροχή υγειονομικού υλικού αφού, κάποιοι «κολλητοί» κάνουν δουλειές και αφού, υπάρχουν υπερκέρδη καθώς δεν τέθηκε διατίμηση σε προϊόντα υγειονομικής προστασίας. Επέκρινε επιπλέον την απόφαση της κυβέρνησης η Βουλή να νομοθετεί για θέματα άσχετα με την πανδημία, με περιορισμένη συμμετοχή των βουλευτών. Για παράδειγμα το νομοσχέδιο που τάχα μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως υποκριτικά είπε ο κύριος Βρούτσης, επιφέρει ταυτόχρονα ένα ισχυρότατο πλήγμα στον ΟΑΕΔ μειώνοντας τα έσοδα του ΟΑΕΔ.

«Εκτός από τον ΟΑΕΔ, επιφέρετε και ένα ισχυρότατο πλήγμα και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και στα ΚΔΑΠμεΑ, όταν, και από το Βήμα της Βουλής, η κυρία Υφυπουργός επανέλαβε τις απειλές της ουσιαστικά κατά του κλάδου του αυτοδιοικητικού της κοινωνικής πολιτικής και έρχεται να καταφερθεί κατά των δήμων, κατά της κοινωνικής πολιτικής, κατά των εργαζομένων στα ΚΔΑΠμεΑ και κατά των ωφελούμενων. Αυτό νομίζω ότι είναι απαράδεκτο.   Υπάρχει, παραδείγματος χάριν, μια επιστολή της ΕΣΑμεΑ για τον αποκλεισμό των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τα επιδόματα των Χριστουγέννων, περίεργες επιλογές διευθυντών κατά παράβαση της αξιοκρατίας, τα οποία επίσης επιχειρεί να κάνει με τα άρθρα 57 και 58 ο Υπουργός. Όλα αυτά λοιπόν αποδομούν το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης».

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τη βούληση να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο για να στηρίξει την κοινωνία σε αυτή την πολύ δύσκολη συνθήκη. «Σε αυτή την κατεύθυνση, λάβαμε πρωτοβουλία κατάθεσης τροπολογίας για τη στήριξη της κοινωνίας και εδώ θα κριθείτε εάν στηρίζετε πραγματικά ή όχι την κοινωνία. Πρώτον, θα στηρίξετε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όλους όσους έχουν ανάγκη, για τους ευάλωτους, τους μακροχρόνια ανέργους, τους επαγγελματίες επιστήμονες, τους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης; Εδώ θα φανείτε»

«Δεύτερον, θα στηρίξετε πλήρες δώρο Χριστουγέννων; Τρίτον, θα στηρίξετε μαζί με εμάς να μη γίνει καμία διακοπή παροχής ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών και ίντερνετ, δηλαδή δεδομένων διαδικτύου, ιδιαίτερα και μόνο για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες -χωρίς καμία διάθεση να καλύψουμε κακοπληρωτές- γι’ αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη; Γιατί μαθαίνουμε ότι κόβετε το ρεύμα σε επαγγελματίες ενώ η κυβέρνηση τούς λέει «κλείστε λόγω πανδημίας». Υπάρχουν ακόμη καταγγελίες από Συλλόγους και από την Κρήτη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι τιμές ρεύματος αυξήθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 στην Ελλάδα. Πανάκριβο λοιπόν το ρεύμα, συγχαρητήρια στον κύριο Χατζηδάκη!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)