to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:08 | 20.01.2023

Διεθνή

Καμία απόφαση στο Ράμσταϊν μετά τους γερμανικούς δισταγμούς - Δεν πτοείται το Κίεβο

«Διχασμένα» τα μηνύματα που έρχονται από την Αεροπορική Βάση του Ράμσταϊν , αφού η Γερμανία φαίνεται να έβαλε ισχυρό «φρένο» στην αποστολή αρμάτων μάχης, ενώ την ίδια στιγμή η Πολωνία αλλά και το ίδιο το Κίεβο εκπέμπουν αισιοδοξία ότι η Ουκρανία θα λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται. Ο Ζελένσκι μάλιστα δήλωσε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση» εκτός από την παροχή αρμάτων στη χώρα του- Αλλάζει το «παιχνίδι» δήλωση ΝΑΤΟϊκού αξιωματούχου


(φωτ.:Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους. AP/Michael Probst)

Καμία απόφαση δεν πάρθηκε για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία κατά τη σύνοδο των συμμάχων στην Αεροπορική Βάση του Ράμσταϊν της Γερμανίας, αφού το αίτημα της Ουκρανίας  προσέκρουσε στους δισταγμούς του Βερολίνου.

Ο νέος Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δεν φάνηκε τόσο ένθερμος στην ικανοποίηση των προσδοκιών για αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2,στην Ουκρανία, που τα ζητά μετ' επιτάσεως την ώρα που στη βάση Ραμστάιν του ΝΑΤΟ οι υπουργοί Άμυνας συζήτησαν πώς θα βοηθήσουν το Κίεβο στον πόλεμο.

Διαβάστε αναλυτικά όσα προηγήθηκαν: Διάσκεψη του Ράμσταϊν: «Στο τραπέζι» η στήριξη της Ουκρανίας με βαρέα άρματα μάχης - Αμερικανικές πιέσεις στη Γερμανία

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που έλαβαν χώρα στο Ράμσταϊν βρέθηκε το αν η Γερμανία θα επιτρέψει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από ένοπλες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πάντως πως η παράδοση των Leopard στην Ουκρανία ουδέποτε εξαρτήθηκε από το αν θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μια παρόμοια κίνηση με τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams.

Την ελπίδα ότι η απόφαση για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα λαμβανόταν σήμερα είχε εκφράσει νωρίτερα ο Ζοζέπ Μπορέλ, που δήλωσε ότι χώρες της Ε.Ε. είναι έτοιμες να στείλουν άρματα. «Αυτή η συζήτηση θα γίνει σήμερα στο Ράμσταϊν, όπου η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που είναι απαραίτητα όχι μόνο για να αποκρούσει, κάτι που κάνει, αλλά και για να ανακτήσει έδαφος», είχε δηλώσει ο Ζοζέπ Μπορέλ προς τους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, αναφερόμενος στη μάχη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής.

«Πιστεύω πως η Ουκρανία χρειάζεται τα όπλα μάχης και τα βαρέα άρματα που έχει ζητήσει και μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να δώσουν και ελπίζω πως αυτή είναι η απόφαση που έχει ληφθεί», πρόσθεσε.

Ενώ, λοιπόν, το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν, «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί», δήλωσε ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα πότε (θα ληφθεί μια απόφαση) και ποια θα είναι η απόφαση για τα άρματα μάχης Leopard», είπε.

«Δεν διστάζουμε, απλώς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά (...) Έχουμε την ευθύνη να σκεπτόμαστε προσεκτικά τις συνέπειες για όλα τα μέρη στη σύγκρουση», ξεκαθάρισε ο Πιστόριους.

«Ήταν σαφές πως οι γνώμες δεν είναι τόσο ομοιόμορφες όσο η εντύπωση που δίνεται μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Πιστόριους μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Αισιοδοξία από την Πολωνία

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάζακ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι προσπάθειες των χωρών που προωθούν αυτήν την πρωτοβουλία θα στεφθούν τελικά από επιτυχία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι είναι «πεπεισμένος» πως οι σύμμαχοι θα καταφέρουν να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό για την παράδοση αυτών των αρμάτων στο Κίεβο.

«Η ελπίδα προέρχεται από το γεγονός ότι (…) οι υπουργοί Άμυνας 15 χωρών συναντηθήκαμε στο περιθώριο της σημερινής συνόδου και συζητήσαμε αυτό το θέμα», είπε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας. Ο Μάριους Μπλάζακ πρόσθεσε ότι η χώρα του θα εφοδιάσει την Ουκρανία με επιπλέον άρματα Τ-72 σοβιετικής κατασκευής και ορισμένα οχήματα του πεζικού, χωρίς να προσδιορίσει τον τύπο τους. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, ώστε ο πόλεμος να μη διαχυθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Δεν πτοείται το Κίεβο

Ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Κίεβο θα λάβει τελικά από τη Δύση τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία.

«Ισχυροποιούμαστε. Και ό,τι δεν έχουμε ακόμη λάβει, θα το λάβουμε», έγραψε στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο Άντρι Γέρμακ, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γέρμακ έκανε αυτό το σχόλιο αφού ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας ανέφερε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων με γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Ζελένσκι: Μόνη λύση, η αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση» παρά μόνο η αποστολή βαρέων αρμάτων από τη Δύση στη χώρα του, λίγες ώρες αφότου οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν κατάφεραν να λάβουν καμία απόφαση για το θέμα αυτό, στη σύνοδό τους στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

«Ναι, θα χρειαστεί να αγωνιστούμε για τον εφοδιασμό με σύγχρονα άρματα, όμως καθημερινά καθιστούμε προφανές το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η λήψη μιας απόφασης για τα άρματα», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο, νυχτερινό διάγγελμά του.

«Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν! Με άρματα ή χωρίς αυτά. Αλλά κάθε άρμα από το Ράμσταϊν σημαίνει ζωές Ουκρανών που θα σωθούν», έγραψε εξάλλου στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ.

ΝΑΤΟ: «Η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει ξεχωριστά αν θα δώσει άρματα στην Ουκρανία»

Ακολουθώντας τις εξελίξεις, ο Ολλανδός πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ δήλωσε πως δεν θα υπάρξει καμία δεσμευτική απόφαση για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, αλλά η Γερμανία και οι άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή θα πρέπει να αποφασίσουν η καθεμία ξεχωριστά αν θα εφοδιάσουν το Κίεβο με βαρέα άρματα μάχης.

(Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)