to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 20.03.2019

Κοινωνία

Εισαγγελική παρέμβαση για τα ρατσιστικά φαινόμενα σε Σάμο και Βίλια

Σύμφωνα με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να ερευνηθεί αν στις δύο αυτές υποθέσεις έχουν ενδεχομένως εφαρμογή διατάξεις του νόμου κατά των εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα


Άμεση ήταν, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου για δύο περιστατικά των τελευταίων ημερών που έχουν σχέση με ρατσιστικά φαινόμενα και έγιναν στη Σάμο και στα Βίλια.

Το πρώτο περιστατικό αφορά επεισόδιο στη Σάμο, όπου μαθητές δημοτικού σχολείου με απόφαση των γονέων τους απείχαν από τα μαθήματά τους αντιδρώντας στη λειτουργία Δομής Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων, μέσα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά πρόσφυγες στα Βίλια, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Και για τα δύο αυτά περιστατικά η Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών των δυο αυτών περιοχών την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.Σύμφωνα με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να ερευνηθεί αν στις δύο αυτές υποθέσεις έχουν ενδεχομένως εφαρμογή διατάξεις του νόμου κατά των εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα.

Αναλυτικά τα πρόσφατα ρατσιστικά κρούσματα:

  • Ξενοφοβική επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στα Βίλια. Αφορμή ήταν η μεταφορά περίπου 90 προσφύγων προς εγκατάσταση σε κατάλληλα διαμορφωμένο ξενοδοχείο. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν πρωτοφανής και ακραία ρατσιστική.Επικαλούμενοι πρόσφατη ξενοφοβική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μη γίνουν δεκτοί πρόσφυγες στην περιοχή, περίπου 100 κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της παρουσίας των προσφύγων.

  • Επίσης, ρατσιστική επίθεση από κουκουλοφόρους δέχτηκαν το βράδυ της Κυριακής ανήλικοι πρόσφυγες που ζουν σε δομή ΜΚΟ στην Κόνιτσα. Τα νεαρά παιδιά, αφγανικής καταγωγής, έπαιζαν μπάσκετ σε ένα γήπεδο της περιοχής, όταν εμφανίστηκαν πέντε κουκουλοφόροι με ρόπαλα, οι οποίοι τους επιτέθηκαν. Τα δύο από τα πέντε παιδιά μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας, το ένα ήταν σε σοκ ενώ το δεύτερο είχε κάταγμα στο χέρι και εκδορές στα πόδια. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κόνιτσας, με ανακοίνωση του, «καταδικάζει την επίθεση εναντίον ασυνόδευτων ανηλίκων Αφγανών».

  • Υπενθυμίζεται ότι στη Σάμο έγινε αποχή ορισμένων μαθητών  από τα μαθήματά τους με ευθύνη και απόφαση των γονέων τους, λόγω της λειτουργίας Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού και μισαλλοδοξίας»

Με αφορμή τις παραπάνω ρατσιστικές επιθέσεις,  το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Οι άθλιες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον προσφύγων και των παιδιών τους στα Βίλια και εναντίον προσφυγόπουλων στην Κόνιτσα δείχνουν για μια ακόμη φορά το απεχθές πρόσωπο του φασισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και θα ενισχύσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, οι τοπικοί φορείς, οι αυτοδιοικητικές κινήσεις, οι συνδικαλιστικές ενώσεις, τα πολιτικά κόμματα, οφείλουν να παλέψουν ενάντια στην ξενοφοβία και να δώσουν μια ηχηρή απάντηση σε όσους δηλητηριάζουν με μίσος την κοινωνία.

Οι αστυνομικές αρχές πρέπει άμεσα να συλλάβουν τους δράστες και να υπάρξει αποφασιστική απάντηση της Πολιτείας σε αυτές τις αποκρουστικές πράξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δ. Βίτσας: Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση της αλληλεγγύης

Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση της αλληλεγγύης, να βγαίνει κάθε υποψήφιος δήμαρχος και να κουνάει παντιέρα ότι δεν θα δεχτεί πρόσφυγες, όποιος νομίζει ότι θα πετύχει κάτι φωνάζοντας πολύ, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να φωνάξουμε ακόμα πιο πολύ και η φωνή μας να γίνει θύελλα, είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Ό,τι πρόγραμμα κάνουμε μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, κτλ. θα γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται, πρέπει να το καταλάβουν, δεν θα υπάρξει ούτε εκατοστό πίσω, ξεκαθάρισε.

Η αύξηση των αντιδράσεων για την παρουσία προσφύγων σε περιοχές της χώρας το τελευταίο διάστημα είναι «είτε αποτέλεσμα διαδικασίας μιμητισμού, όπου διάφοροι ξενοφοβικοί, ρατσιστές, φασίστες παίρνουν ένα παράδειγμα που έγινε αλλού και το επαναλαμβάνουν στην δική τους περιοχή, είτε πρόκειται για κάποιου είδους οργανωμένο σχέδιο από σκοτεινές δυνάμεις», είπε ο κ. Βίτσας, αλλά «ό,τι πρόγραμμα κάνουμε μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, κτλ. θα γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται, πρέπει να το καταλάβουν. Δεν θα υπάρξει ούτε εκατοστό πίσω».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων σε όσα έγιναν στα Βίλια και όπως είπε, «να το ξεκαθαρίσω -και να το ξεκαθαρίσω και στη δήμαρχο: όποιος νομίζει ότι θα πετύχει κάτι φωνάζοντας πολύ, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να φωνάξουμε ακόμα πιο πολύ και η φωνή μας να γίνει θύελλα, γιατί η φωνή μας έχει δίκιο. Δεν θα ζητήσουμε εμείς άδεια να πάμε στα Βίλια είτε από την Δήμαρχο είτε από το δημοτικό συμβούλιο. Πολύ ψηλά έχουν σηκώσει το μπαϊράκι», υπογραμμίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι στην περιοχή κατοικούν και πολλοί Έλληνες που οι ίδιοι έχουν επιστρέψει από άλλες χώρες. «Θα βρουν αντίσταση και κοινωνική και κυβερνητική, δεν πρόκειται να τους περάσει. Τα προγράμματά μας θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν, γιατί έχουμε δίκιο, γιατί πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη. Το κοινό καθήκον του ελληνικού λαού είναι να απαιτήσουμε από την Ευρώπη έναν δίκαιο καταμερισμό αυτής της αλληλεγγύης και της συνευθύνης».

Υπογράμμισε επίσης ότι πέρα από τις όποιες θεσμικές αντιδράσεις της Δικαιοσύνης και των Αρχών, «μεγάλη σημασία έχει η αντίδραση της ίδιας της κοινωνίας και πρώτα και κύρια των οργανώσεων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντίδραση» όπως τόνισε.

Για την Σάμο αντίστοιχα, τόνισε ότι στην πράξη οι γονείς που εμποδίζουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο «τιμωρούν τα παιδιά τους», ενώ «είναι αδιανόητο το τι διασπείρεται ως φήμη … Είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα στην Σάμο και όταν έρθει η ώρα αυτά τα παιδιά να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα το συνεχίσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα», ενώ σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «θα λύσουμε και το ζήτημα της Σάμου, το έχω πει στη Βουλή, θα την εκκενώσουμε και θα χτίσουμε καινούργιο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

«Αυτή την στιγμή, σε 54 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα υλοποιούμε πρόγραμμα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ένα πρόγραμμα και σε 6.000 κατοίκιες πρόγραμμα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ», είπε ο κ. Βίτσας, προσθέτοντας ενδεικτικά ότι «στα Γρεβενά και στη Βόλβη μένουν σε διαμερίσματα 1.700 άτομα, δεν έχει δημιουργηθεί πουθενά κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση της αλληλεγγύης … με ποια αρμοδιότητα θα ερχόταν ένα δημοτικό συμβούλιο και θα έλεγε “δεν τους δέχομαι” (και μιλάμε π.χ. για 90 ανθρώπους, στα Βίλια)… Τι πάει να πει “δεν τους δέχεται”; Την άδειά τους ζητάω; ... Θα βγαίνει κάθε υποψήφιος δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα και θα κουνάει την παντιέρα ότι “εγώ δεν θα δεχτώ”, ή όπως είπε ο δήμαρχος Βόλου “θα χυθεί αίμα”… σιγά ρε μεγάλε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για την στάση της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της που έκανε λόγο για λογική αφύλακτων συνόρων, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει καμία πρόταση τόσα χρόνια. Πήγε και στη Λέσβο. Δεν μπορούσε να πει τίποτα για την Μόρια, μόνο κάποιος έξυπνος είπε κάτι για τον βιολογικό καθαρισμό. Μίλησε για τη Σάμο, που έχουμε μιλήσει πρώτοι εμείς και έχουμε αναλάβει την ευθύνη, με τις δυσκολίες μας προσπαθούμε να το λύσουμε».

«Το ζήτημα που υπάρχει είναι διαχείρισης των συνόρων σε σχέση με το προσφυγικό και υπέρτατος νόμος σε αυτό είναι η Συνθήκη της Γενεύης. Άνθρωπος που κάνει αίτημα διεθνούς προστασίας εξετάζεται ατομικά. Όλα τα άλλα που λέει αφήνουν μία “ορμπανική” αντίληψη που αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους, ως εισβολείς που με κάποιο τρόπο πρέπει να τους απωθήσουμε. Δηλαδή τι να κάνουμε, να τους πνίξουμε; Δεν θα τους πνίξουμε. Τα παιδιά του Λιμενικού, της Αστυνομίας, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διακινδυνεύουν και την ζωή τους για να σώσουν ανθρώπους … και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Όλγα Γεροβασίλη: Θα σταθούμε απέναντι στους ρατσιστές

Την έντονη καταδίκη της απέναντι «στην απίστευτη αθλιότητα» στην Κόνιτσα, με τις επιθέσεις κουκουλοφόρων ρατσιστών εναντίον ανήλικων προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται σε δομή ΜΚΟ, εξέφρασε με δήλωση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

«Η δημοκρατική κοινωνία θα σταθεί απέναντι στους ρατσιστές και η Αστυνομία θα κάνει αυτό που πρέπει, τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Ειδικότερα, στη δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:

«Η δημοκρατική κοινωνία της Κόνιτσας και όλης της Ελλάδας, που έδειξε παραδειγματική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καταδικάζει την απίστευτη αθλιότητα. Και θα σταθεί απέναντι στους ρατσιστές. Η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει αυτό που πρέπει».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, πέντε κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με ρόπαλα σε εννέα ασυνόδευτους ανήλικους Αφγανούς, που διαμένουν σε δομή στην Κόνιτσα, ενώ βρίσκονταν στο δημοτικό στάδιο της πόλης και τραυμάτισαν τον έναν, ενώ ένας δεύτερος έπαθε δυσφορία, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει μαζί με τους υπόλοιπους, για να γλυτώσουν από τα χέρια των ρατσιστών.

Τα δύο παιδιά διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, απ' όπου πήραν εξιτήριο την επόμενη μέρα.

Η υπόθεση ανατέθηκε στην Ομάδα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Ιωαννίνων, η οποία διενεργεί προανάκριση για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των δραστών.


 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)