to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:05 | 23.08.2021

Διεθνή

Κάμαλα Χάρις: Ο πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ είναι η εκκένωση Αμερικανών και Αφγανών συμμάχων

Η αντιπρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης


Ο πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή είναι η εκκένωση Αμερικανών πολιτών, Αφγανών συμμάχων και ευάλωτων ομάδων μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις σύμφωνα με το CNBC.

Η αντιπρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ, μετά από προηγούμενη συνάντηση, όπου οι δύο συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – από θέματα αλυσίδας εφοδιασμού έως την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης υγείας που προκλήθηκε από την πανδημία.

“Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών, Αφγανών που συνεργάστηκαν μαζί μας και Αφγανών που είναι ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών”, δήλωσε η Χάρις, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

“Έχουμε την ευθύνη και νιώθουμε μια βαθιά δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που μας βοήθησαν να είναι ασφαλείς”, πρόσθεσε η Χάρις, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια “ισχυρή ανάλυση του τι συνέβη” αργότερα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπη με κριτική για τον χειρισμό των προσπαθειών αποχώρησης των ΗΠΑ, που είχε αποτέλεσμα να βυθιστεί το Αφγανιστάν στο χάος καθώς η άμαχη κυβέρνηση κατέρρευσε και οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με την ελπίδα να διαφύγουν από τη χώρα.

Την Κυριακή, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν “πολύ δρόμο μπροστά τους και πολλά μπορεί να πάνε στραβά” στην εκκένωση από την Καμπούλ.

Διακυβεύεται η αξιοπιστία των ΗΠΑ
Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουν κάνει κάποιους να αμφισβητήσουν τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στους συμμάχους της. Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι το ταξίδι της Χάρις είναι μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμμάχους και τους εταίρους στη Νοτιοανατολική Ασία ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν τους έχει ξεχάσει.

Η Νοτιοανατολική Ασία φιλοξενεί περίπου 660 εκατομμύρια ανθρώπους και μια σειρά από ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ. Αποτελεί μια στρατηγική περιοχή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ λόγω της θάλασσας της Νότιας Κίνας – μια κρίσιμη εμπορική ναυτιλιακή διαδρομή όπου περνούν τρισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αυξήσει την οικονομική και πολιτική της επιρροή στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κληρονόμησε μια “εξαιρετικά δύσκολη” κατάσταση και ότι κατανοεί τους λόγους πίσω από την αποχώρηση των στρατευμάτων.

“Η αμερικανική επέμβαση έχει σταματήσει τις τρομοκρατικές ομάδες να χρησιμοποιούν το Αφγανιστάν ως ασφαλή βάση για 20 χρόνια”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. “Για αυτό, η Σιγκαπούρη είναι ευγνώμων”. “Ελπίζουμε το Αφγανιστάν να μην γίνει επίκεντρο της τρομοκρατίας”, πρόσθεσε

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)