to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κάμαλα Χάρις: Ένας μόνιμος πονοκέφαλος του Τραμπ

Η επιλογή της Κάμαλα Χάρις για την θέση της υποψήφιας αντιπροέδρου των ΗΠΑ δεν αποτελεί έκπληξη. Ήταν απολύτως λογικό να μπει στο «εισιτήριο» για τον Λευκό Οίκο η πιο δυναμική προσωπικότητα των Δημοκρατικών στη Γερουσία.


Η Χάρις έχοντας δώσει άπειρες μάχες ως  περιφερειακή εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια και ως  μέλος του Κογκρέσου από το 2017, δεν άφησε μέρα που να μη πήγε χαμένη. Από την στιγμή που πέρασε το κατώφλι της γερουσίας ,ο πρόεδρος Τραμπ απέκτησε έναν μόνιμο πονοκέφαλο καθώς η έμπειρη νομικός δεν έπαψε στιγμή να τον καταδιώκει.

Αρχικά, με το ξέσπασμα του σκανδάλου «Russia gate» που είχε να κάνει με την εμπλοκή ρωσικών παραγόντων στις  αμερικανικές εκλογές του 2016, η Χάρις έφτασε στα άκρα με τον Αμερικανό πρόεδρο κατηγορώντας τον για προδοσία εις βάρος των ΗΠΑ. Εκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την νέα γερουσιάστρια να ηγείται μιας γενναίας προσπάθειας απέναντι στον πιο ισχυρό άντρα του πλανήτη. Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι αρχικά προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που της επιτέθηκαν φραστικά. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν περαιτέρω εντάσεις ενώ σοκαρισμένη η Αμερικανική κοινωνία δημιούργησε στα σόσιαλ μίντια την τάση με το χάγκσταγκ #LetKamalaTalk καθώς οι απειλές προς το πρόσωπό της έδιναν και έπαιρναν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχοντας ένα ολόκληρο σύστημα να τον προστατεύει κατάφερε να ξεφύγει προσωρινά των κατηγοριών, ωστόσο αυτό ήταν ένα σκάνδαλο που θα τον στοιχειώνει για πολύ καιρό ακόμη.

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η Χάρις ως γερουσιάστρια κατάφερε να διασύρει πολλές φορές όσους Ρεπουμπλικάνους θέλησαν να την βάλουν στο «κάδρο». Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η διαμάχη με τον Τζον Κόρνυν, γερουσιαστή από το Τέξας, όταν έγινε λόγος για το νομοσχέδιο που αφορούσε την μεταρρύθμιση των πολιτικών πρακτικών της αστυνομίας, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ. Ο Κόρνυν προσπάθησε να κάνει τους Δημοκρατικούς να φανούν εκτός τόπου και χρόνου λέγοντας πως  μάλλον δεν έχουν ιδέα τι ψηφίζουν, παρόλο που οι ίδιοι έφεραν στο προσκήνιο το εν λόγω νομοσχέδιο. Η Κάμαλα Χάρις απάντησε πως όχι μόνο γνωρίζουν τι ψηφίζουν αλλά περνώντας τον νέο νόμο, οι παρακρατικές πρακτικές των ένστολων που επικροτήθηκαν  μάλιστα από τους Ρεπουμπλικάνους, θα φρεναριστούν και κάθε φορά που θα γίνεται κατάχρηση εξουσίας οι ένστολοι θα λογοδοτούν. Ολόκληρο το Σώμα καταχειροκρότησε την γερουσιάστρια από την Καλιφόρνια ενώ στο πρόσωπο του Κόρνυν ζωγραφίστηκε η αμηχανία του.

Επιπροσθέτως, τον Μάιο του 2019, η Χάρις τα έβαλε με τον γενικό εισαγγελέα Ουίλιαμ Μπαρ, καθώς υπήρξαν κατηγορίες εις βάρος του για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και εμπλοκής του προέδρου Τραμπ σε αυτήν. Η Κάμαλα Χάρις ρώτησε δημόσια τον εισαγγελέα αν έχει δεχθεί υποδείξεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Μπαρ «μάσησε» τα λόγια του λέγοντας πως δεν δέχεται υποδείξεις και ύστερα από πολλή σκέψη προσπάθησε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση με την...σιωπή του. Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν  πως ο Μπαρ «τσίμπησε σαν το ψάρι», προκαλώντας για ακόμα μια φορά πονοκέφαλο στον Τραμπ και το επιτελείο του.

Η Χάρις είναι αγαπητή από μεγάλο κομμάτι της προοδευτικής κοινωνίας των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν την χαρακτήρισε πρωταθλήτρια ενώ δεν δίστασε να υπενθυμίσει στον κόσμο τις πολύ καλές σχέσεις που είχε με τον γιο του Μπο Μπάιντεν, ο οποίος πλέον δεν είναι εν ζωή.  Η υποψήφια αντιπρόεδρος είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της θέσπισης του νόμου «ΟΝΕΙΡΟ» που είχε ως στόχο την προστασία για τα παιδιά μεταναστών και τη μείωση φόρου για τις εργαζόμενες γυναίκες. Ως υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών άντεξε 321 μέρες και αποσύρθηκε από την κούρσα στις αρχές του 2020. Ο Τραμπ έσπευσε να ειρωνευτεί την Χάρις, γράφοντας στο τουίτερ «τι κρίμα» με την ίδια να απαντάει πως τίποτα δεν τελείωσε, απειλώντας τον μάλιστα ότι θα τα πουν στις δικαστικές αίθουσες.

Εν καιρώ πανδημίας η Χάρις θέσπισε μια τετραμελής ομάδα γερουσιαστών που θα έχουν ως σκοπό να ελέγχουν τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που έγιναν περί «κουκουλώματος» του αριθμού των νεκρών, κυρίως όταν ξέσπασε η κρίση. Η έμπειρη νομικός ηγείται της ομάδας και δεν έχει αφήσει σε ησυχία την διακυβέρνηση Τραμπ.

Λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του Μπάιντεν για την επιλογή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε πυρά κατά της Χάρις χαρακτηρίζοντάς την κίβδηλη και αδίστακτη. Ο Μπάιντεν από την πλευρά του έκανε λόγο για έναν γκρινιάρη άντρα που φοβάται τις ισχυρές γυναίκες. Αν αναλογιστούμε τον ρόλο της Μελάνια Τραμπ στην διακυβέρνηση του άντρα της και τον συγκρίνουμε με εκείνο της Μισέλ Ομπάμα ή με οποιαδήποτε άλλη πρώην πρώτη κυρία, πράγματι θα βρούμε θεαματικές διαφορές. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ντόναλτ Τραμπ έχει ξεσπάσει με σεξιστικά σχόλια στο press room κατά των γυναικών δημοσιογράφων. Ότι και να λέει πάντως ο πλανητάρχης, το σίγουρο είναι πως ενοχλήθηκε, και βλέποντας τα ποσοστά του να πέφτουν, το όνομα της Χάρις απέναντί του, αποτελεί όλο και πιο μεγάλος πονοκέφαλος.

Εν κατακλείδι η επιλογή του Μπάιντεν επικροτήθηκε από όλο τον κόσμο του Δημοκρατικού κόμματος. Από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα μέχρι την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και τα υπόλοιπα μέλη του Κογκρέσου. Για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν είδαμε αντιδράσεις, μόνο καλά λόγια. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις με το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις δίνουν τον αέρα των συν εννέα μονάδων με αυξητικές τάσεις. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να ιδρώνει ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος είναι σπουδαστής δημοσιογραφίας, μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και αρθρογράφος της Hellas Journal

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)