to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:28 | 13.02.2016

Κοινωνία

Καλυτέρεψαν οι συνθήκες στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού

Διακομματική επιτροπή επισκέφθηκε την Πέμπτη το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ώστε να διαπιστώσουν από κοντά οι βουλευτές αν πράγματι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών κρατουμένων. Παρόντες ήταν 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένας της Ν.Δ.


Άντα Ψαρά - Εφημερίδα των Συντακτών

Ζητήσαμε από τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, που συχνά στο παρελθόν επισκεπτόταν το νοσοκομείο, όταν οι υπεράριθμοι ασθενείς δεν είχαν στοιχειώδη χώρο για τη νοσηλεία τους, σε συνθήκες εξαθλίωσης και βρομιάς, να μας περιγράψει τι ακριβώς είδε.

«Τελευταία το επισκέφτηκα με επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης στις αρχές του 2015. Αυτό που αντικρίσαμε μας έκανε να αισθανόμαστε ντροπή και οργή για την εξαθλίωση και τις απαράδεκτες συνθήκες.

»Σήμερα οι συνθήκες είναι σαφώς βελτιωμένες. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου για την ‘‘αποσυμφόρηση’’ των φυλακών είναι φανερά. Από τους 136 που αιτήθηκαν αποφυλάκιση με τον 4322/2015 έχουν αποφυλακιστεί οι 101 και η διαδικασία συνεχίζεται.

»Σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 150 ασθενείς, από τους οποίους οι 90 είναι οροθετικοί, ενώ 40 από αυτούς έχουν μεταφερθεί στην καινούργια πτέρυγα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Στους θαλάμους δεν υπάρχουν πλέον διπλά κρεβάτια, έχει μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων, ενώ υπάρχει τραπέζι και καρέκλες, χώρος για να κυκλοφορούν και σαφώς καλύτεροι όροι καθαριότητας και υγιεινής. Στο παράρτημα λειτουργεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στο οποίο συμμετέχουν 15 από τους κρατουμένους. Υπάρχουν υπολογιστές και βιβλία.

Αποσυμφόρηση

Το Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού έναν χρόνο πριν Το Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού όπως ήταν έναν χρόνο πριν | 

»Υπάρχει ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης αποσυμφόρησης (να αξιοποιηθεί και ο δεύτερος όροφος στο παράρτημα), όμως αυτό απαιτεί επιπλέον προσωπικό. Στο νοσοκομείο έχουν προσληφθεί πρόσφατα ακτινολόγος, καρδιολόγος και ορθοπεδικός, ενώ δεν έγινε ακόμα η πρόσληψη ενός δεύτερου παθολόγου.

»Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο και υποκαθίσταται από εργαζόμενους κρατουμένους. Κρατούμενοι και διοίκηση ζητούν να λειτουργήσει θεραπευτική μονάδα απεξάρτησης, γιατί αυτή τη στιγμή το ΚΕΘΕΑ και το 18ΑΝΩ λειτουργούν μόνο συμβουλευτικά.

»Ενα από τα βασικά προβλήματα που μας επισήμαναν οι κρατούμενοι είναι ότι, όπως υποστηρίζουν, τα αρμόδια δικαστικά όργανα του Πειραιά δεν διευκολύνουν την εφαρμογή του νόμου για τη μείωση του πληθυσμού των φυλακών και καθυστερούν, ενώ οι κρατούμενοι προσκομίζουν πρόσφατες γνωμοδοτήσεις από το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας)».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)