to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 08.12.2013

πηγή: palmostiskalymnou.blogspot.gr

Κοινωνία

Κάλυμνος: Σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί του ΕΚΑΒ - Στόχος η ιδιωτικοποίηση της μεταφοράς των ασθενών

Σε κινητοποιήσεις καλούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο του νησιού


Σε κινητοποίηση καλούν την κοινωνία της Καλύμνου οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο του νησιού, διαμαρτυρόμενοι για την διαθεσιμότητα των οδηγών των ασθενοφόρων και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται συνολικά το νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού.

Στο στόχαστρο του υπουργείου υγείας είναι οι 4 οδηγοί ασθενοφόρων του νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού, που άρχισαν από την περασμένη Δευτέρα να νιώθουν έντονα την απειλή της διαθεσιμότητας – απόλυσης να αιωρείται από πάνω τους, μετά από εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου.

Όταν την περασμένη Δευτέρα κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου, σήμανε συναγερμός ανάμεσα στους εργαζόμενους, οι οποίοι προχώρησαν την επομένη το πρωί σε κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης του ιδρύματος, ώστε να μην αποσταλούν τα ονόματα των οδηγών.  

Το Σωματείο των εργαζομένων στο «Βουβάλειο» Νοσοκομείο του νησιού, καταγγέλλει τις ενέργειες αυτές της κυβέρνησης, που στόχο έχουν την συρρίκνωση και απαξίωση της δημόσιας υγείας.

Στην  ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, τονίζει πως  η απόφαση αυτή του υπουργείου, εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια της κυβέρνησης, που είναι ο περιορισμός έως μηδενισμός της κρατικής χρηματοδότησης και η λειτουργία των μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων με έσοδα και κέρδη από την πώληση των υπηρεσιών. 

Ως πρόσχημα χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι την πρόθεση της κυβέρνησης για πανελλαδική ενίσχυση του ΕΚΑΒ, σημειώνοντας πως δεν έχει διακλάδωση παντού, όπως για παράδειγμα στα Δωδ/σα έχει μόνο η Ρόδος και επισημαίνουν ότι  η κυβέρνηση στοχεύει στην παραχώρηση του έργου της μεταφοράς ασθενών σε ιδιώτες, γεγονός που σημαίνει  ότι το κόστος της μεταφοράς θα το επωμιστούν οι ασθενείς.

Να σημειώσουμε επιπλέον ότι αποτελεί ειρωνεία η εγκύκλιος αυτή, αν λάβουμε υπόψη  το γεγονός ότι πρόσφατα έγινε η τελετή παραλαβής ενός νέου ασθενοφόρου από το Νοσοκομείο, δωρεά συμπατριωτών μας από την μακρινή Αυστραλία, οι οποίοι δώρισαν το όχημα για να μεταφέρονται ΔΩΡΕΑΝ και με καλύτερες συνθήκες οι πάσχοντες συμπατριώτες μας.

Στα πλαίσια της κλιμάκωσης των αγώνων τους, οι εργαζόμενοι καλούν όλη την κοινωνία και τους φορείς, να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματά τους, ενάντια στις απολύσεις και την υποβάθμιση της υγείας στο νησί και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 11π.μ., καθώς θα συμμετάσχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία των νοσοκομειακών υπαλλήλων.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα Νοσοκομείο της ακριτικής Καλύμνου, από τις τεράστιες  ελλείψεις σε στοιχειώδες ιατροφαρμακευτικό υλικό, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των γιατρών και πολλές φορές θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των ασθενών, ελλείψεις που η κάλυψή τους τις περισσότερες φορές επαφίεται σε χορηγίες ιδιωτών.

Μεγάλες ακόμα είναι οι ελλείψεις αντιδραστηρίων, με αποτέλεσμα να μη γίνονται ούτε βασικές απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ σημειώνουν πως η έλλειψη του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού, που χρειάζεται για να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, είναι τραγικές.

Οι εργαζόμενοι καλούν σε κινητοποίηση όλη την τοπική κοινωνία και διατυπώνουν τα αιτήματά τους, που δεν είναι διαφορετικά από αυτά όλων των άλλων περιοχών της χώρας, αφού σε κάθε πόλη και χωριό η υγεία βιώνει την συρρίκνωση, την εγκατάλειψη και την πλήρη υποβάθμιση.

Διεκδικούν με τον αγώνα τους:  

-να μη γίνει καμία κινητικότητα - διαθεσιμότητα των οδηγών

-να καλυφθούν άμεσα., με ευθύνη του κράτους, οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό  υλικό και να μην εξαρτάται η λειτουργία του νοσοκομείου από τη χορήγηση δωρεών από ιδιώτες.

-να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν όλα τα τμήματα με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

 Στο πλευρό των εργαζομένων είναι τα σωματεία και οι φορείς του νησιού.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)