to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 02.03.2017

Διεθνή

Κάλπες και πάλι στη Β. Ιρλανδία υπό τη σκιά του Brexit

Οι σημερινές πρόωρες εκλογές διεξάγονται υπό τη σκιά του Brexit αλλά και κατηγοριών για διαφθορά.


Στις κάλπες καλούνται σήμερα για δεύτερη φορά σε 10 μήνες οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Ωστόσο προς το παρόν δεν διαγράφεται στον ορίζοντα μια έξοδος από την κρίση στη βρετανική αυτή επαρχία με το βαρύ παρελθόν. Οι σημερινές πρόωρες εκλογές διεξάγονται υπό τη σκιά του Brexit αλλά και κατηγοριών για διαφθορά.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε στις αρχές του Ιανουαρίου όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάρτιν ΜακΓκίνες, ιστορική φυσιογνωμία του Σιν Φέιν, παραιτήθηκε. Η αποχώρησή του προκάλεσε αυτομάτως αυτήν της πρωθυπουργού Αρλίν Φόστερ, που είναι επικεφαλής του DUP.

Το Σιν Φέιν προσάπτει στην Φόστερ μια καταστροφική διαχείριση που αγγίζει τα όρια της απάτης σ' ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων που αποσκοπούσε στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο φέρεται ότι στοίχισε εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες στους φορολογούμενους.

Υπενθυμίζεται, ότι η περιοχή έχει σημαδευτεί από δεκαετίες βίας μεταξύ των εθνικιστών καθολικών και των ενωτικών προτεσταντών. Σήμερα τίποτε δεν λειτουργεί πλέον μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών σχηματισμών, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα DUP, που τάσσεται υπέρ της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, και το Σιν Φέιν, που υποστηρίζει μια επανένωση με την Ιρλανδία.

Ακόμη κι αν συνεχίζουν να επιδιώκουν την επίτευξη των διαμετρικά αντίθετων στόχων τους, αυτά τα δύο κόμματα είναι υποχρεωμένα να συνεννοούνται στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού όπως επιβάλλουν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998, με τις οποίες τερματίστηκε η τριακονταετής σύγκρουση που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 3.000 ανθρώπων και άφησε βαθειές πληγές.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδος) για την ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης σε αυτήν την ημιαυτόνομη περιοχή του 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων. Η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο Παρασκευή και τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν από το Σάββατο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)