to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 12.04.2016

Κοινωνία

To Καλώς Τους στη Λέσβο: Τρεις μέρες στο νησί της ειρήνης

Επί τρεις μέρες στη Λέσβο, η ομάδα του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, "Καλώς τους" κατέγραψε την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας και στους ενδιάμεσους σταθμούς σε όλο το νησί.


Η επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Καρά Τεπέ του Δήμου Λέσβου και η συνάντηση με τον διοικητή του κέντρου Σταύρο Μυρογιάννη, τους εθελοντές και τους πρόσφυγες ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία. Είδαμε με τα μάτια μας ότι οι συνθήκες εκεί έχουν φθάσει σε ένα εντυπωσιακό επίπεδο οργάνωσης, κοινωνικής δουλειάς και διαμόρφωσης ενός ανθρώπινου περιβάλλοντος για τη ζωή των προσφύγων.

Στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη με στελέχη κοινωνικών φορέων, εθελοντές, εκπαιδευτικούς κ.α. στην οποία προήδρευσε ο τ. δήμαρχος Στρατής Πάλλης, με αντικείμενο την αλληλοενημέρωση και την προετοιμασία της επόμενης μέρας: Την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, την προετοιμασία για τη διαμονή των προσφύγων σε κατοικίες στην πόλη ή στα χωριά στα πρότυπα του προγράμματος επιδότησης κατοικίας της Αθήνας και στη δυνατότητα ένταξης τους σε προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης μαζί με Έλληνες. Σημειώνεται ότι ήδη στη Μυτιλήνη προχωράει το πρόγραμμα διαμονής 200 προσφύγων σε κατοικίες ενώ στο Καρά Τεπέ τρέχουν σημαντικά προγράμματα για τα παιδιά. Ανάλογες μικρότερες συσκέψεις έγιναν στο Μόλυβο και στη Σκάλα Συκαμιάς
Στα πλαίσια της επίσκεψης, ο συντονιστής του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Νίκος Μπελαβίλας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, ιδρυτικό μέλος του "Καλώς τους", στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες και τον σεβασμό προς την κοινωνία της Λέσβου, εκ μέρους χιλιάδων εθελοντών από όλη την Ελλάδα. Στο νησί το οποίο δέχθηκε και στήριξε μέσα στο διάστημα των τελευταίων οκτώ μηνών μισό εκατομμύριο πρόσφυγες!

Ο Ν.Μπελαβίλας και η συντονίστρια του "Καλώς τους" στη Λέσβο Κατερίνα Βόλτσιου επισκέφθηκαν το Κέντρο Κράτησης της Μόριας. Εκεί αφού είδαν τις εγκαταστάσεις και συναντήθηκαν με πρόσφυγες, στη συνάντηση τους με τη διοικήτρια του κέντρου Ανθή Καραγγελή δηλώθηκε η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η απομάκρυνση κάθε μέλους ευπαθούς ομάδας (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ) όπως και όσων έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου. Ενημερωθήκαμε ότι κατά τις τελευταίες δύο ημέρες προχώρησε η μετακίνηση των ευπαθών ομάδων, που ανέρχονται σε 500 περίπου άτομα στο Καρά Τεπέ. Από την πλευρά του κέντρου ζητήθηκε η πρόσθετη συνδρομή εθελοντών στις καθημερινές  βάρδιες για τη βοήθεια στους πρόσφυγες. Στο κέντρο βρίσκονται και δραστηριοποιούνται σήμερα τρεις ΜΚΟ με γιατρούς και εθελοντές. 



Πραγματοποιήθηκαν επίσης ενημερωτικές συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης όπως όπως και με τους επικεφαλής Προγράμματος και Επικοινωνίας της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)