to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 22.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Καλοκαιρινή ψυχαγωγία στο Θερβάντες

Με τον σπουδαίο Κάρλος Φουέντες να ξεναγεί στην "Ψυχή του Μεξικού", όπως τιτλοφορείται η σειρά ντοκιμαντέρ ("El alma de Mexico") στην οποία αφηγητής είναι ο σπουδαίος Μεξικανός λογοτέχνης που έφυγε τον περασμένο Μάιο από τη ζωή, ξεκινάνε στις 10 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Θερβάντες.


Η προβολή της σειράς "Ψυχή του Μεξικού" θα ανοίξει με το αφιέρωμα στον Κ. Φουέντες από τον πρέσβη του Μεξικού στην Αθήνα κ. Ταρσίσιο Ναβερρέτε Μόντες ντε Όκα, ενώ θα προβληθούν οι ταινίες "Ξημέρωμα στη Μέση Αμερική", "Τοπίο με πυραμίδες" και "Ζωντανή κληρονομιά". Ακολουθούν η έκθεση χαρακτικής "Οδυλιάδα ή αλλιώς Ιλίσσεια" του Ζ. Σεμπασιάν, ο οποίος μέσα από το παιχνίδι των λέξεων Ιλιάδα και Οδύσσεια καταθέτει έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία (14/9-31/10), η ομιλία του Μαριάνο Πλότκιν "Η κρίση της Αργεντινής από την άποψη της Ιστορίας", στην οποία ο Αργεντινός οικονομολόγος και ιστορικός θα επισημάνει τις ομοιότητες με τη σημερινή κρίση στην Ευρώπη (18/9).

Η διάλεξη του Ισπανού κριτικού κινηματογράφου Φ. Ροντρίγκεθ Λαφουέντε με θέμα: «Από τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο, ένα ταξίδι με επιστροφή» (27.9.2012), στο τέλος της οποίας θα προβληθεί η ταινία "Κωπηλατώντας στον άνεμο" του Γκονθάλο Σουάρεθ, προαναγγέλλει το αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματογράφο μυστηρίου στο οποίο θα προβληθούν οι ταινίες "25 καράτια" του Patxi Amezcua (5/11), "Φάουστ" των Alex Olle, Isidro Ortiz και Carlos Padrissa (12/11), "Ξέρω ποιος είσαι" της Patricia Ferreira (19/11), "Στην πόλη δίχως όρια" του Antonio Hernández (26/11) και "Διδακτορική διατριβή" του Alejandro Amenabar (3/12).

Τις σχέσεις του ελληνικού και ισπανικού πολιτισμού ανιχνεύει η ημερίδα "Τα ελληνικού ενδιαφέροντος προγράμματα της ισπανικής επιστημονικής έρευνας» (29/10), ενώ το έργο τεσσάρων σύγχρονων ποιητών της Χιλής, των Ρ. ντελ Βάλλιε, Α. Καλδερόν, Α. Λαβκέν και Α. Φερράδα Αλαρκόντου, συστήνει ο μεταφραστής και ποιητής Ρήγας Καππάτος στην παρουσίαση της δίγλωσσης έκδοσης "Τέσσερις σύγχρονοι Χιλιανοί ποιητές εμπνέονται από την Ελλάδα" (14/11). Στον κύκλο συναυλιών κλασικής ισπανικής μουσικής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 Οκτωβρίου ώς τον Μάιο του 2013 συμμετέχουν οι Ισπανοί διευθυντές ορχήστρας Χ. Μαρτίν και Π. Γκονθάλεθ, ο βιολιστής Ρ. Μεντόθα, ενώ κονσέρτο κιθάρας θα δώσει (14.12.2012) η δεξιοτέχνης, βραβευμένη σολίστ Σ. Πλοχλ. Παράλληλα, οι Ισπανοί αρχιτέκτονες Μ. Ταλιαμπούε, Α. Κάμπο Μπαέθα, Ι. Άμπαλος, Χ. Ναβάρρο Βάλντεβεκ και Ν. Σοβεχάνο θα μιλήσουν για το έργο τους (Οκτώβριος - Μάρτιος), ενώ στην προεμφυλιακή Ισπανία ξεναγεί η έκθεση φωτογραφίας του Λ. Ραμόν Μαρίν (8/11-21/12).

Τέλος, στον κύκλο "Κουκλοθέατρο και παντομίμα" (4-7/10) έργα τους θα παρουσιάσουν οι θίασοι Kukubiltxo και Demolécula, ενώ το Ινστιτούτο Θερβάντες θα συμμετάσχει και στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Βιβλιοθηκών (5-6/10).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)