to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:11 | 26.06.2017

Πολιτισμός

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη σεζόν 2017/18

«Μας ενδιαφέρει μια τέχνη αιχμηρή, επιδραστική, σημερινή και διαχρονική, που δημιουργεί ερωτηματικά και ανοίγει συζητήσεις, που προκαλεί διαφωνίες, αλλά και που ενώνει τους ανθρώπους» ανέφερε, κατά τη σημερινή παρουσίαση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, δίνοντας το στίγμα του προγράμματος της πρώτης καλλιτεχνικής περιόδου της ΕΛΣ στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).


Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε πάνω στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, όπου θα φιλοξενηθεί και το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της σεζόν, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2018.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, προλόγισε την παρουσίαση, αναφέροντας την εμπειρία της από το Summer Nostos Festival στο ΚΠΙΣΝ, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για το έργο της ΕΛΣ και του καλλιτεχνικού της διευθυντή, Γιώργου Κουμεντάκη. Η υπουργός σημείωσε, ότι θα σταθεί στο πλευρό της ΕΛΣ, ενώ τόνισε ότι το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2017-18 είναι «αντάξιο των προσδοκιών του κοινού και ισάξιο των ευρωπαϊκών θεάτρων».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του οργανισμού, ο Γιώργος Κουμεντάκης ενημέρωσε πως ο προϋπολογισμός του 2017, εκτελείται κανονικά χωρίς παρεκκλίσεις. «Από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουμε λάβει τα 10 από τα 12,5 εκατ. ευρώ της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης και μένει να λάβουμε άλλα 2,5 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έχουμε τη σαφή διαβεβαίωση ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στην ΕΛΣ για τα λειτουργικά έξοδα που πρέπει να καταβάλλουμε μηνιαίως στην ΚΠΙΣΝ ΑΕ» ανέφερε, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη κλείσει χορηγικές συμφωνίες της τάξεως των 700.000 ευρώ και σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν και νέες χορηγίες, τις οποίες τώρα διαπραγματεύονται.

Οι χορηγίες αυτές προστίθενται στη μεγάλη δωρεά των 5.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η απορρόφηση της οποίας έχει ξεπεράσει το 50%.

Το πρόγραμμα της πρώτης καλλιτεχνικής περιόδου της ΕΛΣ διαρθρώνεται σε επτά θεματικούς κύκλους («Κύκλος Ατρειδών», «20ος αιώνας», «Ιταλική Όπερα», «Γαλλική Όπερα», «Γιάνατσεκ», «Operetta restart», «Μάνος Χατζιδάκις», «Μουσική και εικαστικές περφόρμανς») και ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο σκηνοθέτη, σκηνογράφο και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Στέφανο Λαζαρίδη. Καθένας από τους κύκλους θα διατρέξει τις καλλιτεχνικές περιόδους 2017/18, 2018/19 και θα κλείσει το 2019/20, οπότε ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός τριετίας που έχει εκπονήσει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης.

«Η μεγάλη τέχνη της όπερας ποτέ δεν ήταν διακοσμητική, αντιθέτως πάντα ήταν σε διάλογο με την κοινωνία. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο και πυξίδα, επιθυμία μας για την πρώτη μας σεζόν, εδώ στο ΚΠΙΣΝ, είναι να επανατοποθετήσουμε την όπερα στις πραγματικές της διαστάσεις. Έτσι, στο φετινό μας πρόγραμμα, πάνω από τους θεματικούς κύκλους και τα αφιερώματα, η λεπτή γραμμή που συνδέει όλες μας τις παραγωγές είναι η αιχμηρή ματιά και ο σύγχρονος προβληματισμός.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους σπουδαίους συνθέτες της όπερας, οι οποίοι διαχειρίστηκαν στα έργα τους -έμμεσα ή άμεσα- πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Μεταφέρουμε στο σήμερα τον προβληματισμό τους, βρίσκοντας τα νοήματα, τα θέματα, τις αποχρώσεις, και αναθέτοντας σε καλλιτέχνες αιχμής να δημιουργήσουν παραστάσεις που θα σέβονται το έργο, αλλά και την ίδια στιγμή θα μπορούν να προβληματίσουν τον σημερινό θεατή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Ειδικότερα, στο νέο πρόγραμμα της ΕΛΣ, συναντούμε έργα του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα, από όλες τις μεγάλες σχολές της όπερας (γαλλική, γερμανική, ιταλική, σλάβικη), γνωρίζουμε αριστουργήματα της όπερας για πρώτη φορά, όπως η «Ηλέκτρα» του Στράους, η όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Γκουνό και η «Υπόθεση Μακρόπουλου» του Γιάνατσεκ, ενώ βλέπουμε με διαφορετική ματιά διάσημες όπερες, όπως ο «Μαγικός αυλός» από την Κωμική Όπερα του Βερολίνου και η «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ», σε συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.

Παράλληλα, στη σεζόν 2017/18 θα γίνει η επανεκκίνηση της οπερέτας με τη νέα οπερέτα του Νίκου Κυπουργού πάνω στη «Μήδεια» του Μποστ, θα θυμηθούμε τον σπουδαίο Στέφανο Λαζαρίδη, με τη «Μποέμ» και την «Τόσκα», τις οποίες παρουσίασε κατά τη θητεία του στην ΕΛΣ, θα απολαύσουμε σπουδαίες όπερες στο Ηρώδειο, όπως ο «Ναμπούκκο» και η «Κάρμεν», ενώ θα θυμηθούμε το έργο του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι μέσα από ένα μοναδικό αφιέρωμα στον «μεγάλο ερωτικό» της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Επιθυμία της ΕΛΣ, σύμφωνα με τον Γ. Κουμεντάκη, δεν είναι απλώς να τιμήσει τον συνθέτη και διανοητή Μάνο Χατζιδάκι, αλλά κυρίως να φέρει το έργο του στο σήμερα, να το συστήσει στις νεότερες γενιές, να το επαναπροσδιορίσει, να το διασκευάσει και να του προσδώσει μια νέα περίοδο ακμής και διαχρονικότητας.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει μια νέα εκδοχή της «Ωραίας Κοιμωμένης», την παιδική βερσιόν του «Καρυοθραύστη», ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού σε χορογραφίες Αντώνη Φωνιαδάκη και Αλεξάντερ Έκμαν, ενώ θα συμμετάσχει και στην όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέττα.

Στην εναρκτήρια σεζόν της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, δημιουργούνται σχέσεις και συνεργασίες με Έλληνες και ξένους σπουδαίους καλλιτέχνες του λυρικού θεάτρου και της μουσικής, όπως, μεταξύ άλλων, με τους Γιάννη Κόκκο, Γκρέιαμ Βικ, Πόντους Λίντμπεργκ, Πάτρικ Κίνμονθ, Νίκο Μαστοράκη, Γιοχάννες Συτς, Κέιτι Μίτσελ, Μπάρρη Κόσκυ, Αλεξάντερ Έκμαν, Γιάννη Χουβαρδά, Λέο Μουσκάτο, Νίκο Καραθάνο, καθώς επίσης με νεότερους και καταξιωμένους αρχιμουσικούς και μονωδούς.

Τη σεζόν θ΄ ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου, η «Ηλέκτρα» του Στράους, ένα έργο ελληνικής θεματολογίας, εμπνευσμένο από τον μύθο των Ατρειδών, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την ΕΛΣ. Η παραγωγή σηματοδοτεί επίσης την πρώτη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας σε όλες τις παραστάσεις, τις οποίες θα σκηνοθετήσει ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης και σκηνογράφος Γιάννης Κόκκος και θα διευθύνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος. Την Ηλέκτρα θα ερμηνεύσει η κορυφαία βαγκνερική σοπράνο Ιρέν Τεορίν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ο χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου:

«Ο πολιτισμός είναι ο τόπος όπου θα ανιχνεύσουμε τη ψυχή μας για να βρούμε την αυριανή περπατησία μας.»

Με αυτά τα λόγια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λύδια Κονιόρδου υπογράμμισε τη σημασία που έχει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που αναπτύσσεται στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Αφορμή η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) για την περίοδο Οκτωβρίου 2017- Ιουλίου 2018 στις νέες της εγκαταστάσεις στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Λυδία Κονιόρδου άνοιξε τον χαιρετισμό της με τρόπο μη συμβατικό, ερμηνεύοντας το «Που Να βρω τη Ψυχή μου- Το Τετράφυλλο Δάκρυ» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη.

«Αισθάνομαι ευγνώμων για τη γενναιοδωρία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία και τον πολιτισμό του τόπου μας» πρόσθεσε η Υπουργός Πολιτισμού εξαίροντας την «εξωστρεφή, συνεκτική, νεανική φιλοσοφία» του προγράμματος της ΕΛΣ που παρουσίασε κατόπιν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιώργος Κουμεντάκης. «Οι θεματικοί κύκλοι, το αφιέρωμα στον Στέφανο Λαζαρίδη, οι σπουδαίες συνεργασίες με καλλιτέχνες αιχμής που σχεδίασε ο Γιώργος Κουμεντάκης» συνέχισε η Λυδία Κονιόρδου «μας προετοιμάζουν για μια επιτυχημένη και εξωστρεφή καλλιτεχνική περίοδο στη νέα στέγη της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.»

Ειδικά για τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ η Υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι: «η παρουσία του Γιώργου Κουμεντάκη αποτελεί εγγύηση υψηλής καλλιτεχνικής προσέγγισης στα πράγματα αλλά και διοικητικής ικανότητας που διασφαλίζει ένα ειρηνικό και δημιουργικό κλίμα σε όλους τους συντελεστές της ΕΛΣ».

Αντίστοιχα και ο Γιώργος Κουμεντάκης αφού παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα με εννέα νέες παραγωγές σε σύνολο 14 υπογράμμισε ότι τη βαθιά του εκτίμηση στο πρόσωπο της Λυδίας Κονιόρδου την οποία όπως είπε «ενημερώνω τακτικά και πάντα μας βρίσκει λύσεις».


 

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)