to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 15.02.2023

Πολιτισμός

Καλλιτέχνες: Επιμένει στο Προεδρικό Διάταγμα - καρμανιόλα ο Μητσοτάκης

Μετά από δυόμισι ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των καλλιτεχνών και των διευθυντών των κρατικών θεάτρων και των σχολών τους με τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη - Υποσχέσεις και εμμονή στο ότι το προεδρικό διάταγμα δεν αλλάζει τίποτα στα εργασιακά, ακαδημαϊκά και μισθολογικά ζητήματά τους


(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μετά από 2,5 ώρες έληξε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών, τους διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, καθώς και τους διευθυντές των αντίστοιχων σχολών των δύο κρατικών θεάτρων. 

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Γιώργος Βούτσινος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Εκ μέρους των καλλιτεχνών στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χορό Μίνα Ανανιάδου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Αστέρης Πελτέκης, η Διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη, ο Διευθυντής Σπουδών της Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Ρήγας, ο εκπρόσωπος των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Θάνος Παπαδογιάννης, ο εκπρόσωπος ιδιωτικών δραματικών σχολών Μιχάλης Καλαμπόκης και ο νομικός σύμβουλος των σωματείων Μάνος Ελευθερόγλου.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού περιορίστηκαν σε τρία ζητήματα, εκ των οποίων μάλιστα το ένα παραπέμπεται στο τέλος της εβδομάδας: 

  • Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
  • Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
  • Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικων και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Όσον αφορά το τρίτο σημείο της κυβερνητικής πρότασης, η διαπερατότητα ισχύει ήδη, αφού οι απόφοιτοι των δραματικών σχολών μπορούν να εισαχθούν με κατακτήριες στο Γ' εξάμηνο των πανεπιστημιακών σχολών θεάτρου, οφείλοντας ωστόσο όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους. 

Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, προφανώς και δεν προέκυψε το ζήτημα το 2017, αλλά το 2003, με αποτέλεσμα τότε να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των προ του 2003 αποφοίτων αναλογως αν είχαν προλάβει να κάνουν την ισοτίμηση πριν κλείσει οριστικά το ΙΤΕ, και μετά από 60 μέρες κινητοποιήσεων, αναρωτιέται κανείς γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ήδη μια επεξεργασμένη πρόταση. 

Όσο για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, αυτή έχει ανακοινωθεί ήδη για μετά το 2025, στην προηγούμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού με ανάρτησή του και έχει όντως ξεκινήσει η λειτουργία των τριών ομάδων εργασίας. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΣΕΗ Άρη Λάσκου, οι καλλιτέχνες τηρούν στάση αναμονής αναφορικά με τη ρύθμιση που θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας και μέχρι τότε συνεχίζουν κανονικά τις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις τους. 

Υπενθυμίζουμε ότι από τους αρχικά προσκληθέντες δεν παρέστη η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία απάντησε ότι δεν έχει κάποια θεσμική θέση αυτή τη στιγμή, ενώ το ΣΕΗ εκπροσωπήθηκε όχι από τον πρόεδρό του Σπύρο Μπιμπίλα αλλά από τον γενικό του Γραμματέα Άρη Λάσκο.

«Ανοίξτε το δρόμο στον πολιτισμό»

«Περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει πίσω το ΠΔ που αφορά όλους μας που έχουμε σπουδάσει τρία χρόνια και όχι μόνο, άλλα 23, 50, 60 πάνω στη σκηνή. Θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου δίκαιο και μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Πιστεύω ότι αν δεν το πάρει πίσω, σίγουρα θα κινητοποιηθούμε ακόμη περισσότερο» τόνισε στο avgi.gr ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου.

(avgi.gr/Κώστας Παπαντωνίου)

Τα σωματεία των καλλιτεχνών κάλεσαν σε συγκέντρωση έξω από το Ωδείο Αθηνών, ενώ το πλήθος των ανθρώπων του Πολιτισμού έκλεισε τη Ρηγίλλης.

(avgi.gr/Κώστας Παπαντωνίου)

Από εκεί ξεκίνησαν πορεία προς τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη Βουλή, σταθεροί στα αιτήματά τους για την απόσυρση από το ΠΔ όλων των ρυθμίσεων που αφορούν τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον Πολιτισμό, την υπαγωγή όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στον Πολιτισμό στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.) και την ίδρυση δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Το σύνθημα που ηχούσε σε όλη την πορεία και κυρίως μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ, που επιχείρησαν να τους κλείσουν τον δρόμο, ήταν το «Ανοίξτε το δρόμο στον πολιτισμό».

(left.gr/Άγγελος Καλοδούκας)

Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή συγκέντρωση και πορεία των καλλιτεχνών

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Διαβάστε επίσης: Σ. Αναγνωστοπούλου: Ο Μητσοτάκης να μην επιχειρήσει να εξαπατήσει τους καλλιτέχνες

Διαβάστε επίσης: Συνέλευση ΣΕΗ: «Έχουμε κερδίσει. Έχουμε κερδίσει τη φωνή μας»

Με επίκεντρο τη σημερινή συνάντηση οι αποφάσεις των σωματείων των καλλιτεχνών

Στον απόηχο της προχθεσινής μαζικότατης γενικής συνέλευσης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), των παραιτήσεων των καθηγητών και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, των νέων καταλήψεων σχολών (ΑΣΚΤ και Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ), αλλά και της ακύρωσης της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΑΣ, αλλά και με διαρροές που δείχνουν ότι αναζητείται λύση για να κατευναστούν οι καλλιτέχνες και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, τα βλέμματα του καλλιτεχνικού κόσμου, και όχι μόνον, είναι στραμμένα σήμερα προς το Μαξίμου. Οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών δεν θα είναι μόνοι απέναντι στον πρωθυπουργό, την ίδια ώρα (για την ακρίβεια από τις 11:30 π.μ.), το ΣΕΗ και η ΠΟΘΑ  έχουν καλέσει σε συγκεντρωση στο χώρο του Ωδείου.

Ένα ακόμη θέμα που έχει τεθεί από τους καλλιτέχνες είναι ο αποκλεισμός κάποιων ειδικοτήτων και κλάδων που επηρεάζονται απο το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 και δεν έχουν κληθεί στη συνάντηση, όπως οι σκηνοθέτες, οι κινηματογραφιστές, οι τραγουδιστές, οι καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων, η Ομοσπονδία Καλλιτεχνών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΘΑ, «θεωρούμε επιβεβλημένο στη συνάντηση να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιπροσώπευση των θεσμικών φορέων των εργαζομένων στον σύγχρονο Πολιτισμό».

Όπως έχει αποφασιστεί στην προχτεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΗ, οι καλλιτέχνες δεν αναστέλλουν τους αγώνες τους και, εκτός από το κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση έξω από το Ωδείο Αθηνών, έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην απογευματινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την οποία διοργανώνουν οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ, στις 5 μ.μ., την ώρα της παρουσίασης του σχεδίου για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ενώ για αύριο, 16/2 και Τσικνοπέμπτη σχεδιάζουν πάρτι με παραδοσιακές ορχήστρες έξω από το Rex.

Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την Παρασκευή, ημέρα που η ΠΟΘΑ και δεκάδες σωματεία θα προσφύγουν στο ΣτΕ για την ακύρωση των επίμαχων διατάξεων του Π.Δ., θα προκηρύξουν πανκαλλιτεχνική 24ωρη απεργία και πορεία στις 10 π.μ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Σύνταγμα, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση και συναυλία στο Σύνταγμα. Σε κάθε περίπτωση, οι ηθοποιοί την Κυριακή θα έχουν την πρώτη επίσημη συνάντηση με τους παραγωγούς του ελεύθερου θεάτρου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Πάντως, η πλειοψηφία των καλλιτεχνών και των διδασκόντων είναι θετικοί απέναντι στην προοπτική της κατάταξης των αποφοίτων όλων των καλλιτεχνικών σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά και των ωδείων, σε μια νέα βαθμίδα Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (ΚΕ) υπό την προϋπόθεση πως θα τηρηθεί η πλήρης ισοτιμία με αυτή της ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και θα ισχύει σε όλες τις προκηρύξεις θέσεων τόσο για το δημόσιο όσο και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Υπενθυμίζουμε επίσης, τη χτεσινή ανακοίνωση on camera της τομεάρχισσας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει για άλλη μια φορά να εξαπατήσει τους καλλιτέχνες, διευκρινίζοντας ότι «δύο πράγματα μόνο οφείλει να κάνει: να αποσύρει τις καλλιτεχνικές ειδικότητες από το Προεδρικό Διάταγμα και να ζητήσει συγγνώμη για τη λάσπη που ρίχνει η κυβέρνησή του τόσους μήνες στους καλλιτέχνες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)