to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καλλιτέχνες: Δεν υποχωρούμε, ο αγώνας τώρα εντείνεται

Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας, με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι καλλιτέχνες - Ρεπορτάζ της Π. Κρημνιώτη στην ΑΥΓΗ


«Ο αγώνας τώρα εντείνεται» διαμηνύουν στην κυβέρνηση οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, οι σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση των εκπροσώπων τους, για τη νέα άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το Π.Δ. που υποβαθμίζει τα πτυχία τους σε απολυτήρια Λυκείου και να δώσει σαφή λύση στο θέμα των σπουδών τους. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΘΑ και των υπόλοιπων σωματείων καθώς και των σπουδαστών των σχολών του Εθνικού, του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας βγήκαν με άδεια χέρια από τη συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν δυόμισι ώρες, με τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Βούτσινο. «Είμαστε, δυστυχώς, ξανά στο σημείο μηδέν. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση και καμία λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από τις 17 Δεκεμβρίου, όταν δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το Π.Δ.» ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Παιδείας ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Ανυποχώρητος και πεισμωμένος είναι, ωστόσο, ο κόσμος του Πολιτισμού και οι εκπρόσωποι των σωματείων του, που αύριο Τετάρτη θα αποφασίσουν για τη δυναμική κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Για «πλήρες αδιέξοδο» κάνει λόγο η ΠΟΘΑ, καθώς διά στόματος Άγγ. Συρίγου άκουσαν ότι η κυβέρνηση δεν αποσύρει το επίμαχο Π.Δ., ούτε το τροποποιεί. Αντ' αυτού, «σε μια προσπάθεια κατευνασμού μας», ο υφυπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα προβλήματα της καλλιτεχνικής Παιδείας, χωρίς όμως συγκεκριμένο περιεχόμενο και χρονοδιάγραμμα. «Μας δίνει δηλαδή αόριστες υποσχέσεις τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας έχει αναγάγει τα κολέγια σε προνομιακούς συνομιλητές, ικανοποιώντας όλα τους τα αιτήματα» σημειώνει η ΠΟΘΑ. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «αυτές οι αόριστες, προεκλογικές εξαγγελίες, συνδυασμένες με την ακατανόητη, πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει τις ειδικότητές μας από το Π.Δ. 85/2022, μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο. Αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει προς τις εκλογές με τις ανακοινώσεις των καλλιτεχνών να καταχειροκροτούνται κάθε βράδυ από εκατοντάδες θεατές, ας γίνει έτσι».

Μάνια Παπαδημητρίου: Συνεχίζουμε μέχρι να ακουστεί η φωνή μας

«Για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε περίτρανα ότι το ζήτημα των πτυχίων των καλλιτεχνών είναι ζήτημα που πρέπει να λυθεί μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και υπουργείου Παιδείας. Το ΥΠΠΟΑ πρέπει να αποφασίσει να συγκρουστεί σθεναρά με το υπουργείο Παιδείας και να διεκδικήσει το κύρος της υπογραφής του στα πτυχία μας. Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, αρνείται σθεναρά να αναγνωρίσει όχι μόνο τα πτυχία μας, αλλά και την ύπαρξη αυτών καθαυτών των σπουδών μας. Μας εμπαίζει, μας λοιδωρεί, μας θεωρεί ανύπαρκτους» λέει στην ΑΥΓΗ η Μάνια Παπαδημητρίου, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης. «Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να ακουστεί η φωνή μας» επισημαίνει.

Πριν από τη συνάντηση με τον Άγγ. Συρίγο, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και σπουδαστές έδωσαν ένα ακόμα δυναμικό «παρών» έξω από το υπουργείο Παιδείας, με τα πανό, τα συνθήματα και τα προσαρμοσμένα για την περίσταση τραγούδια να δίνουν τον τόνο. «Μενδώνη-Κεραμέως παραιτήσου» φώναζαν οι διαδηλωτές και παράλληλα, διασκευάζοντας τους στίχους του «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Σαββόπουλου, τραγουδούσαν για τις δύο υπουργούς «είσαστε δεν είσαστε, τίποτα δεν είσαστε, βρε», διαμηνύοντας «θα σας κάνουμε πια ανειδίκευτους εργάτες». Την ίδια ώρα, το μεγάλο πανό του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου έβαζε το ζήτημα στις διαστάσεις του: «Θέλουμε δημόσια ανώτατη Παιδεία, όλα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία» έγραφε.

Στο μεταξύ, στα θέατρα εκτυλίσσονται συγκινητικές στιγμές όταν, μετά το τέλος των παραστάσεων, οι ηθοποιοί διαβάζουν τη διαμαρτυρία του ΣΕΗ εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων. Κάτι παραπάνω από συγκινητική ήταν και η συναυλία που διοργάνωσαν από στόμα σε στόμα το Σάββατο οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, που συνεχίζουν την κατάληψή τους. Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100C, ο Λεξ, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ένωσαν τις φωνές τους για την κατάργηση του επίμαχου Π.Δ. «Η υπεράσπιση του Πολιτισμού είναι υπόθεση όλων» σημειώνουν οι σπουδαστές στο κείμενό τους που διαβάστηκε κατά τη συναυλία, στο οποίο, εκτός από το αίτημα της απόσυρσης του Π.Δ., υπογραμμίζουν ότι «η τέχνη πάντα ήταν η φωνή των καταπιεσμένων και χρέος της -και όσων την υπηρετούν- θεωρούμε πως είναι το να αναδεικνύει τα προβλήματα των ανθρώπων, να θέτει ερωτήματα, να προτάσσει τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη και φορές όπως αυτή εδώ να διεκδικεί το δίκαιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)