to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:42 | 02.03.2023

Πολιτισμός

Καλλιτέχνες: Αλλάζουν τον χαρακτήρα των κινητοποιήσεών τους μετά τα Τέμπη - Συγκεντρώσεις σήμερα στις 6 μ.μ.

Με κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και Φλώρινα απαντούν οι καλλιτέχνες στην ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, αναζητώντας κι εκείνοι με τη σειρά τους απαντήσεις για τα αίτια και τις πραγματικές ευθύνες του δυστυχήματος. Καλλιτέχνες και χώροι ψυχαγωγίας αναβάλλουν εμφανίσεις και εκδηλώσεις, λόγω εθνικού πένθους.


Με κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και Φλώρινα απαντούν οι καλλιτέχνες στην ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, αναζητώντας κι εκείνοι με τη σειρά τους απαντήσεις για τα αίτια και τις πραγματικές ευθύνες του δυστυχήματος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) ανακοίνωσε χθες την αναβολή της προγραμματισμένης μουσικής διαμαρτυρίας με δεκάδες καλλιτέχνες, που θα ελάμβανε χώρα σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου, έξω από το Θέατρο Μαρία Κάλλας.

«Ο Μάρτιος του 2023 μπήκε με μια δυσβάστακτη τραγωδία. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχύτατη ανάρρωση.

Αυτή την ώρα του πένθους είναι αυτονόητο ότι αναβάλλουμε την προγραμματισμένη μουσική διαμαρτυρία με δεκάδες καλλιτέχνες, που θα ελάμβανε χώρα αύριο, Πέμπτη 2 Μαρτίου, έξω από το Θέατρο Μαρία Κάλλας, πρώην Ολύμπια. Καλή δύναμη στους διασώστες, τους νοσηλευτές και σε όσους επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο πεδίο της τραγωδίας».

Με νεότερη ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος κάλεσε σε συγκέντρωση σήμερα (Πέμπτη) στο Σύνταγμα, συμμετέχοντας στο κάλεσμα των σπουδαστών, των συντονιστικών των καταλήψεων και των σωματείων στην προγραμματισμένη κινητοποίηση. 

Η δράση αυτή, συμπληρώνει η ΠΟΘΑ, «δεν μπορεί παρά να μετατραπεί σε παλλαϊκή διαμαρτυρία για τις αδικοχαμένες ζωές των συνανθρώπων  μας».

Όπως συμπληρώνει η ανακοίνωση:

«Διαμαρτυρόμαστε και διαδηλώνουμε για την απαξίωση του δημόσιου αγαθού των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, των ιδιωτικοποιήσεων, της απαξίωσης των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων που κατήγγειλαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις εγκληματικές πολιτικές.

Τα σωματεία των εργαζομένων είχαν καταγγείλει επανειλημμένα τις τεράστιες ελλείψεις και τα απαρχαιωμένα συστήματα ελέγχου τα οποία θα οδηγούσαν σε δυστύχημα. Δεν τα άκουσε κανείς. Δεν θα ανεχτούμε τη συγκάλυψη και την απόδοση ευθυνών  μόνο στο ατομικό λάθος.  Είναι η συνδυασμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική που υποβαθμίζει τα δημόσια αγαθά όπως αυτό της συγκοινωνίας, των εργασιακών σχέσεων, και της υγείας και ασφάλειας των πολιτών και των εργαζόμενων.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός χθες Τετάρτη 1/3 επρόκειτο να επισκεφθεί το Κέντρο Τηλεδιοίκησης - Σηματοδότησης του Σιδηροδρομικού Δικτύου Βορείου Ελλάδος, ένα κέντρο που σύμφωνα με τους εργαζομένους είναι μόνο στα χαρτιά.

Εκφράζουμε τα θερμά μας  συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, την αγωνία μας για τους συνανθρώπους  μας που αγνοούνται και τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς τους που τους αναζητούν  και ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών».

ΠΕΜΠΤΗ 02/03 στις 18.00
·        ΑΘΗΝΑ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ)
·        ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΑΜΑΡΑ
·        ΝΑΥΠΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Τα σωματεία και οι κατειλημμένοι χώροι απεδέχθησαν με θέρμη την εξέλιξη αυτή, ανακοινώνοντας «αλλαγή του χαρακτήρα των Πανκαλλιτεχνικών Κινητοποιήσεων» της Πέμπτης, ενώνοντας τις φωνές τους με τους πολίτες που θρηνούν για τα νέα παιδιά που χάθηκαν στο μοιραίο δρομολόγιο (βρείτε την ανακοίνωση παρακάτω).

Εθνικό πένθος στον Πολιτισμό: Καλλιτέχνες και χώροι ψυχαγωγίας αναβάλλουν εμφανίσεις και εκδηλώσεις

Συγκλονισμένος και μουδιασμένος είναι, μεταξύ όλων των άλλων, και ο χώρος του Πολιτισμού από το χθεσινό, τραγικό δυστύχημα.

Αρκετοί είναι μάλιστα οι καλλιτέχνες και οι οργανισμοί που αναβάλλουν τις προγραμματισμένες εμφανίσεις – εκδηλώσεις τους συμμετέχοντας στο τριήμερο Εθνικό Πένθος που έχει κηρυχθεί.

Ανάμεσά στους καλλιτέχνες που έλαβαν άμεσα την απόφαση να συμμετάσχουν στο Εθνικό Πένθος ήταν ο Γιάννης Χαρούλης ο οποίος αναβάλλει την αποψινή πρεμιέρα του στο «VOX», που ήταν sold out, για τις 14 Μαρτίου.

Παράλληλα, δεν θα λειτουργήσει σήμερα καμία από τις τρεις σκηνές του «Σταυρού του Νότου» ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η αυριανή ζωντανή εμφάνιση του Παντελή Θαλασσινού. Για τις υπόλοιπες αυριανές μουσικές παραστάσεις δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

Τις προγραμματισμένες ζωντανές τους εμφανίσεις αποφάσισαν να αναβάλλουν, λόγω εθνικού πένθους, και η Μαρίνα Σάττι που επρόκειτο να τραγουδήσει αύριο στη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Παπαγεωργίου που θα έδινε συναυλίες στις 3 και 4 του μήνα σε Θεσσαλονίκη και Βόλο αντίστοιχα και ο Αποστόλη Μπαρμπαγιάννης που θα έπαιζε την Παρασκευή στο «Κύτταρο».

Σε αναβολή όλων των εκδηλώσεων του τριημέρου προχωρά και ο Δήμος Αθηναίων. Ανάμεσα τους και η προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αντώνη Σαμαράκη, στην Πλατεία Αυδή. Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης θα κυματίζουν μεσίστιες.

Η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ:

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 18:00 στο Σύνταγμα, συμμετέχουμε στο κάλεσμα των σπουδαστών, των συντονιστικών των καταλήψεων και των σωματείων στην προγραμματισμένη κινητοποίηση η οποία δεν μπορεί παρά να μετατραπεί σε παλλαϊκή διαμαρτυρία για τις αδικοχαμένες ζωές των συνανθρώπων  μας.
Διαμαρτυρόμαστε και διαδηλώνουμε για την απαξίωση του δημόσιου αγαθού των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, των ιδιωτικοποιήσεων, της απαξίωσης των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων που κατήγγειλαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις εγκληματικές πολιτικές.
Τα σωματεία των εργαζομένων είχαν καταγγείλει επανειλημμένα τις τεράστιες ελλείψεις και τα απαρχαιωμένα συστήματα ελέγχου τα οποία θα οδηγούσαν σε δυστύχημα. Δεν τα άκουσε κανείς. Δεν θα ανεχτούμε τη συγκάλυψη και την απόδοση ευθυνών  μόνο στο ατομικό λάθος.  Είναι η συνδυασμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική που υποβαθμίζει τα δημόσια αγαθά όπως αυτό της συγκοινωνίας, των εργασιακών σχέσεων, και της υγείας και ασφάλειας των πολιτών και των εργαζόμενων.
Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός χθες Τετάρτη 1/3 επρόκειτο να επισκεφθεί το Κέντρο Τηλεδιοίκησης - Σηματοδότησης του Σιδηροδρομικού Δικτύου Βορείου Ελλάδος, ένα κέντρο που σύμφωνα με τους εργαζομένους είναι μόνο στα χαρτιά.
Εκφράζουμε τα θερμά μας  συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, την αγωνία μας για τους συνανθρώπους  μας που αγνοούνται και τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς τους που τους αναζητούν  και ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.
ΠΕΜΠΤΗ 02/03 στις 18.00
·        ΑΘΗΝΑ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ)
·        ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΑΜΑΡΑ
·        ΝΑΥΠΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΝΕ
#ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ
#Ναακουτετασωματεια
#Σεσαςπουμαςακουτε
#sesaspoumasakoute

Η κοινή ανακοίνωση εννέα σωματείων και συνελεύσεων:

«ΑΛΛΑΓΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΑΝΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗΣ 02.03.23
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΝΕ
Μετά τη σημερινή τραγωδία μας είναι απολύτως αντιληπτό πως η προγραμματισμένη αυριανή διαδήλωση αλλάζει περιεχόμενο. Το καλλιτεχνικό κίνημα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο μπροστά σε ένα έγκλημα που συντελείται χρόνια εις βάρος των κατώτερων στρωμάτων και εκδηλώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η διαρκής στρατηγική απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού, κάθε δημόσιας και δωρεάν υπηρεσίας αποτελεί μια πάγια πολιτική στάση τόσο στη χώρα όσο και σε ολόκληρο τον τρανό δυτικό πολιτισμό, όπου κυριαρχεί το καπιταλιστικό σύστημα. Η ίδια ιδεολογική μήτρα από όπου πηγάζει η υποβάθμιση όλων των πτυχών των ζωών μας (υγεία, παιδεία, πολιτισμός) είναι αυτή που γεννά τέτοια τραγικά συμβάντα. Άνθρωποι δολοφονούνται στον βωμό του κέρδους.
Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως ο πρωθυπουργός σήμερα επρόκειτο να επισκεφθεί το Κέντρο Τηλεδιοίκησης - Σηματοδότησης Σιδηροδρομικού Δικτύου Βορείου Ελλάδος, στο οποίο θα επαινούσε δημοσίως την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.
Η ευθύνη σίγουρα δεν είναι ατομική... Και η πολιτική ευθύνη δεν εκφράζεται με κάποια παραίτηση και κροκοδείλια δάκρυα, πόσο μάλλον όταν ήταν χρόνια γνωστές οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν, όπως ανήγγειλαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους στις 7/2/2023.
Για τους λόγους που παραθέσαμε ενισχύουμε το ήδη υπάρχον κάλεσμα στις αυριανές διαδηλώσεις, και καλούμε όλον τον κόσμο να τις πλαισιώσει, παρόλο που  δεν θα έχουν να κάνουν αμιγώς με τα ζητήματα του πολιτισμού, αλλά με την εξαθλίωση των ζωών μας εν γένει.
Εκφράζουμε τα θερμά μας να συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, την αγωνία μας για τους ανθρώπους που αγνοούνται, και ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.
 Όλοι στους δρόμους.
 Σε σας που μας ακούτε.
ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ
ΠΕΜΠΤΗ 02/03 στις 18.00

  •  ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ)
  •  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΑΜΑΡΑ
  •  ΝΑΥΠΛΙΟ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ
  •  ΦΛΩΡΙΝΑ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΔΗ (ΚΑΝΟΝΙΑ)

Συντονισμός Εργαζόμενων στο Χώρο των Τεχνών - Κατάληψη Ρεξ
Σώμα Συντονισμού Σπουδαστών Δραματικών Σχολών  - Κατάληψη Τσίλλερ
Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης - Κατάληψη Βασιλικού Θεάτρου
Κατάληψης Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ
Σύλλογος Σπουδαστών / Κατάληψη Κ.Σ.Ο.Τ.
Κατάληψη Σχολής Καλών Τεχνών του ΠΑΠΕΛ
Συντονιστικό Κατάληψης ΑΣΚΤ
Κατάληψη Ολύμπια - Συντονισμός εργαζομένων και σπουδαστών/τριών στο χώρο του χορού
Συντονιστικό Κατάληψης ΤΕΕΤ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)