to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αποτελεί εκλογικά το κόμμα της εργατικής τάξης και της νεολαίας, αυτό δεν αποτυπώνεται ούτε οργανωτικά ούτε κλαδικά


Xρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια -με διαπραγματεύσεις, εκβιασμούς, εκλογές, πανδημία- για να αποφασιστεί η διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ! Για τα κόμματα που δεν αποτελούν συγκόλληση από φατρίες συμφερόντων και εκπροσώπησης επιχειρηματικών παραγόντων, το συνέδριο όσο και η προσυνεδριακή συζήτηση αποτελούν την πιο υγιή διαδικασία.

Συνιστά, λοιπόν, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει και να υπερκεράσει τις παθογένειές του, να δώσει χώρο στις οργανώσεις και στα μέλη του να μιλήσουν, να προτείνουν, να διαφωνήσουν πάνω σε συγκεκριμένα επίδικα, να γίνει ουσιαστικός απολογισμός των τελευταίων ετών. Να αντιπαρατεθούν οι ιδέες, τα σχέδια και οι στρατηγικές προκειμένου να συνθέσουν την επόμενη του συνεδρίου το νέο κόμμα που οφείλει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου, κανείς δεν πρέπει να φοβηθεί τη διαφωνία. Αντιθέτως, θα πρέπει να την επιδιώξει. Η δημοκρατική λειτουργία μπορεί να είναι κάποιες φορές επίπονη διαδικασία, να θεωρείται από κάποιους πολυτέλεια μέσα σε μια τόσο πυκνή πολιτική συγκυρία. Είναι όμως αναγκαία συνθήκη για ένα αποτελεσματικό και μαζικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Οι άγονες συγκρούσεις μηχανισμών δεν είναι.

Από κει και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να κάνει πράξη την προοδευτική συμμαχία και οργανωτικά. Με όργανα τα οποία θα έχουν την απόλυτη νομιμοποίηση και θα λειτουργούν. Οφείλει επίσης να περιγράψει το συνολικό του σχέδιο και στρατηγική. Για την προοδευτική διακυβέρνηση, το προγραμματικό και αξιακό πλαίσιο των συνεργασιών, τα μέτωπα και τις συγκρούσεις που θα επιδιώξει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αποτελεί εκλογικά το κόμμα της εργατικής τάξης και της νεολαίας, αυτό δεν αποτυπώνεται ούτε οργανωτικά ούτε κλαδικά. Πώς θα εμπνεύσει τους νέους και τις νέες να ενταχθούν στο πολιτικό του σχέδιο; Λαϊκό κόμμα χωρίς κοινωνικά στελέχη στις γειτονιές, στην Αυτοδιοίκηση, στην εργασία, στα πανεπιστήμια δεν νοείται.

Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να γίνει ένα κόμμα μεγάλο, μαζικό, ανοιχτό, μα κυρίως χρήσιμο στην κοινωνία, σύγχρονο και πρωτοποριακό, που θα μιλά τη γλώσσα των νέων.

Το παράδειγμα της ριζοσπαστικής τάσης των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ οφείλει να μελετηθεί με προσοχή. Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά να συγκροτήσει τους όρους της κοινωνικής συστράτευσης, για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)