to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 04.11.2019

Διεθνή

Καλιφόρνια: Ο Τραμπ απειλεί ότι θα περικόψει τα κονδύλια για τις πυρκαγιές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε για μία ακόμη φορά χθες Κυριακή να στερήσει από την Καλιφόρνια την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται εκεί μετά τις επικρίσεις που εξέφρασε ο κυβερνήτης της πολιτείας για την περιβαλλοντική του πολιτική στο Twitter.


Τις δύο τελευταίες εβδομάδες πολλές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περίπου 400.000 στρέμματα στην Καλιφόρνια, με τους πυροσβέστες να μάχονταν ακόμη χθες Κυριακή εναντίον της πυρκαγιάς Μαρία, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λος Άντζελες.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, έναν Δημοκρατικό, ότι κάνει «φρικτή δουλειά στη διαχείριση των δασών».

«Του είχα πει ήδη από την πρώτη μας συνάντηση ότι πρέπει να καθαρίσει τα δάση του, δεν έχει σημασία τι απαιτούν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ από αυτόν».

Επαναλαμβάνοντας τις απειλές που είχε εκτοξεύσει πέρυσι όταν δύο μεγάλες πυρκαγιές είχαν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα στη βόρεια Καλιφόρνια και είχαν προκαλέσει τον θάνατο 86 ανθρώπων, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Κάθε χρόνο καθώς μαίνεται η οργή της πυρκαγιάς και η Καλιφόρνια καίγεται, γίνεται το ίδιο, και μετά στρέφεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για $$$ βοήθειας. Όχι πια».

«Δεν πιστεύετε στην κλιματική αλλαγή, δεν έχετε καμία θέση σε αυτή τη συζήτηση», του απάντησε μέσω Twitter ο Νιούσομ.

Η αυξημένη θερμοκρασία της Γης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Η μεγαλύτερη ξηρασία και ο θερμότερος καιρός ξεραίνουν τη βλάστηση καθιστώντας την πιο εύφλεκτη.

Στην Καλιφόρνια, το 57% των δασικών περιοχών διαχειρίζονται ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Στο μεταξύ στο πεδίο των πυρκαγιών, οι πυροσβέστες έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο το μισό μέτωπο της πυρκαγιάς Μαρία. Η πυρκαγιά αυτή, που ξέσπασε την Πέμπτη, έχει κάψει περισσότερα από 94.000 στρέμματα.

Εξάλλου η μεγαλύτερη πυρκαγιά που μαίνεται αυτή την περίοδο στην Καλιφόρνια, η Kinkade, έχει περιοριστεί σε ποσοστό 78%, ενώ άλλες μικρότερες που ξέσπασαν κοντά σε πολυτελή προάστια του Λος Άντζελες επίσης έχουν τεθεί υπό έλεγχο και οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)