to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καλή επιστροφή στα θρανία της γνώσης και της προκοπής... Με προσοχή!

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από τα ανοιχτά σχολεία. Χαρά που μετριάζεται, όμως, από το ζόφο που επικρατεί στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας


- Με 11.000 νεκρούς συνανθρώπους μας, που η κυβερνητική ανικανότητα την έχει φτάσει να συγκαταλέγεται στις 40 πιο αποτυχημένες χώρες του πλανήτη, στον δείκτη θάνατοι / εκατομμύριο πληθυσμού.

- Με τεράστια καθυστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμών, αφού μόλις 1 στους 10 συμπολίτες μας έχει κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων και 7 στους 10 δεν  έχουν κάνει καν την πρώτη δόση.

Τα σχολεία ανοίγουν λοιπόν. Αφού η χώρα μας σημείωσε θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ σε ό, τι αφορά στο χρόνο που κράτησε κλειστή την εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Σε ένα υγειονομικό περιβάλλον  τέσσερις και πέντε  φορές χειρότερο, από τις άλλες περιπτώσεις, που  η κυβερνητική "ανεμελιά" και  αδιαφορία έκλεισαν τα σχολεία. Με τα Πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά. Με την τηλεκπαίδευση που προηγήθηκε να δημιουργεί - πλην του σκανδάλου Cisco για τα προσωπικά δεδομένα- αποκλεισμούς, τεράστιες ανισότητες και πελώρια μορφωτικά κενά και ψυχοπαιδαγωγικά προβλήματα στους μαθητές. Με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό να μοιράζεται, εκ των υστέρων, σε ένα μέρος των νοικοκυριών που τον στερήθηκαν όταν τον είχαν ανάγκη. Με την προοπτική του "σφαγιασμού" και του αποκλεισμού από τα Πανεπιστήμια, του 30% των φετινών υποψηφίων- παιδιών της πανδημίας, που η κυβέρνηση επιφυλάσσει διπλή τιμωρία. Με την αποφυγή του διαλόγου, αφού η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ,  επανειλημμένα έχουν υποβάλλει τις προτάσεις του για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων, δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων κυβερνητικών παραγόντων.

Η κυβέρνηση, την ύστατη έστω ώρα θα πρέπει να λάβει μέτρα:

- Για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις. Για την εφαρμογή των Οδηγιών του ΕΟΔΥ  στις 31/8/2020, που αγνόησε προκλητικά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με καταστροφικά αποτελέσματα. Ειδικά, τώρα,  που ο καιρός επιτρέπει ακόμη και τη διενέργεια μαθημάτων σε ανοιχτούς χώρους, κάτι που πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση και ανά σχολική μονάδα και γίνεται σε άλλες χώρες.

- Για τη διενέργεια εκτεταμένων και στοχευμένων τεστ, αφού τα self tests, όπως αποδείχτηκε είναι απλώς ένα συμπληρωματικό μέτρο και  ένας επίφοβος τρόπος διαπίστωσης ή μη της μόλυνσης από τον ιό.

- Για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ειδικά στο εκπαιδευτικό και το βοηθητικό προσωπικό στην εκπαίδευση, αφού με τους σημερινούς ρυθμούς προβλέπεται - σύμφωνα με εκτιμήσεις του Προέδρου της ΟΛΜΕ κ. Τσούχλου- προς το τέλος Μαίου να έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας στην εκπαίδευση.

Με αυτές τις σκέψεις ας ευχηθούμε αυτή τη φορά το άνοιγμα των σχολείων να πετύχει. 

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική τάξη και τη διά ζώσης διδασκαλία. Τη χαρά της ζωντανής επαφής με τη γνώση και των παιδιών με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους.

Τα κενά της φετινής χρονιάς -που  εν μέρει μόνο μπορούν να καλυφθούν- είναι πολλά και οι εκπαιδευτικοί μας, είναι βέβαιο πως θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες μαθητών (προσφυγόπουλα, μαθητές ROMA, μαθητές χωρίς ηλεκτρονικό εξοπλισμό) που αποκλείστηκαν εντελώς από την τηλεκπαίδευση και τέθηκαν εκτός σχολικής ζωής, όπως (ειδικά για τα παιδιά προσφύγων) διαπίστωσε το πρόσφατο πόρισμα- κόλαφος για την κυβέρνηση, του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η πανδημία δεν τελείωσε. Ό, τι κι αν ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα, που οδηγεί σε εγκληματική χαλάρωση των υγειονομικών κανόνων. Που "παραχώνει" πίσω από εικόνες "κανονικότητας" τους 11.000 νεκρούς συμπολίτες μας  και προσπαθεί να τους καταστήσει "μη ορατούς", σχεδόν ανύπαρκτους. Που εμφανίζει ως επιτυχία ημερήσιους εμβολιαστικούς στόχους που έπρεπε να είχαν επιτευχθεί δύο μήνες πριν για να έχει επιτευχθεί ανοσία της τάξης του 60% του πληθυσμού πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων κι όχι τον Ιούλιο - Αύγουστο, όπως προβλέπεται με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών. 

Χρειάζεται, συνεπώς, η μέγιστη δυνατή προσοχή, η τήρηση των υγειονομικών κανόνων, η ακόμη πιο έντονη συμμετοχή όλων στον εμβολιασμό, ώστε, όλα  να πάνε  καλά και αυτή τη φορά όλα τα σχολεία μας να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.

Καλή επιστροφή στα θρανία της γνώσης και της προκοπής!

* Συνεργάτης της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)