to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 13.05.2013

Πολιτική

Καλέσματα - ψηφίσματα υπέρ της απεργίας των εκπαιδευτικών

Η δημοσίευση ανανεώνεται διαρκώς.


Δεκάδες φορείς, οργανώσεις, σύλλογοι έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Παραθέτουμε μερικές από τις ανακοινώσεις:

Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας συμπαραστεκόμαστε στους απεργούς της ΟΛΜΕ

Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας - Θράκης

Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας συμπαραστεκόμαστε στους απεργούς της ΟΛΜΕ

Η αδιάλλακτη στάση κράτους και κεφαλαίου στη χώρα συνεχίζεται με επικίνδυνες προεκτάσεις. Η φασιστικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, των μηχανισμών προπαγάνδας και καταστολής κι εντέλει μεγάλου κομματιού της κοινωνίας μας, είναι αδιαπραγμάτευτο γεγονός. Η χρήση μιλιταριστικών όρων, όπως επίταξη και επιστράτευση και ακόμη χειρότερα η εφαρμογή τους εναντίον κομματιών της κοινωνίας μας από το καθεστώς, μας κάνει να δούμε την πραγματικότητα χωρίς φκιασίδια και ωραιοποιήσεις. Ο καπιταλισμός και οι πολιτικοί του υπηρέτες δεν θέλουν απλώς να επαναπροσδιορίσουν τις τάξεις. επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα στρατό από εργαζόμενους - στρατιωτάκια, χαμηλόμισθους, υποτακτικούς, σκλάβους.

Μετά τους εργαζόμενους στο Μετρό και τους ναυτεργάτες, ήρθε τώρα και η σειρά των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η στάση της κυβέρνησης δείχνει ένα προσχεδιασμένο έγκλημα. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των καθηγητών σε μια χρονική περίοδο καλά υπολογισμένη. Το εκβιαστικό δίλλημα που βάζει το κράτος στους εκπαιδευτικούς είναι απλό: ή περνούν οι αλλαγές χωρίς αντιδράσεις ή αντιδράτε και σας τσακίζουμε! Όταν έγινε φανερό ότι οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν και θα παλέψουν ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, ο μηχανισμός καταστολής των εργατικών αγώνων μπήκε σε εφαρμογή. Από τη μία η διαδικασία επιστράτευσης των εργαζομένων κι από την άλλη η προπαγάνδα, η λασπολογία και η κατασυκοφάντηση του αγώνα, πριν καν αυτός ξεκινήσει.

Τα γνωστά παπαγαλάκια των καθεστωτικών ΜΜΕ έπιασαν πάλι σκληρή δουλειά. Από την αρχή, χαρακτήρισαν αντικοινωνική την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία την 17η Μάη, πρώτη μέρα των πανελλήνιων εξετάσεων και πενθήμερη από τις 20 Μαΐου και μετά. Οι ψευδοπροφήτες των media δεν ξέχασαν να μας θυμίσουν, ότι μια τέτοια απεργία στρέφεται ενάντια στους μαθητές, ενάντια "στους κόπους μιας χρονιάς που πάει χαμένη" κι ενάντια στις "φτωχές λαϊκές οικογένειες των μαθητών, που θέλουν να δούνε τα παιδιά τους να προκόβουν". Αυτό που επιμελώς ξέχασαν να μας πουν είναι ποιος ευθύνεται για τη φτώχεια, την ανεργία,τον εκφυλισμό της παιδείας, τις ελλείψεις βιβλίων, εκπαιδευτικού υλικού, ακόμη και θέρμανσης απ' τα σχολεία. Δεν μας είπαν πού θα βρουν δουλειά αν μπορέσουν να σπουδάσουν αυτά τα παιδιά. Δεν είπαν ότι η εκπαίδευση είναι ταξική. Απέκρυψαν το ποιος πραγματικά είναι αυτός που στρέφεται ενάντια στην κοινωνία.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μπαίνουμε στα ψευτοδιλήμματα που θέτουν κεφάλαιο, κυβερνήσεις και μηχανισμοί προπαγάνδας. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι και δικός μας αγώνας. Είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τον αγώνα των καθηγητών και να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να νικήσουν. Διότι αν νικήσουν θα είναι μια νίκη του κόσμου της εργασίας, η οποία θα δώσει μια νέα πνοή στο εργατικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες.

Καλούμε μαζί με τους καθηγητές την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν συνεχιζόμενες πανεργατικές απεργίες τις ημέρες που οι καθηγητές έχουν αποφασίσει να απεργήσουν. Ζητούμε γενική απεργία ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στον αγώνα τους. Να τσακίσουμε το φασιστικό μέτρο της επιστράτευσης με μπλοκάρισμα της παραγωγής.

Νίκη στον αγώνα των εκπαιδευτικών!

Αντικοινωνικοί είναι η κυβέρνηση κι ο καπιταλισμός κι όχι η απεργία των εκπαιδευτικών!

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων: Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους απεργιακούς αγώνες των καθηγητών της Β'θμιας εκπαίδευσης

 

Μετά τον Πολιτισμό, η Παιδεία μπήκε στο στόχαστρο της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής, που τρικομματική κυβέρνηση και ΕΕ εφαρμόζουν με τον πιο βάναυσο και ολοκληρωτικό τρόπο στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια. Η άθλια συγκυβέρνηση της φτώχειας και της τρομοκρατίας, με την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, προωθεί το σχολείο της αγοράς, των ταξικών φραγμών, των εξεταστικών κάτεργων, όπου η δημιουργικότητα και η παιδαγωγική καλλιέργεια αντικαθίσταται από στείρες γνώσεις και δεξιότητες. Όπως στον τομέα του Πολιτισμού, έτσι και στην Παιδεία μεταχειρίζεται τους εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμο εκτελεστικό δυναμικό, συρρικνώνει και στην ουσία καταργεί το δημόσιο και δωρεάν σχολειό. Όπως ο Πολιτισμός, έτσι και η Παιδεία αποτελεί εμπόδιο στην "ανάπτυξη" της φτώχειας, της μιζέριας και της διαρκούς ανεργίας που οραματίζονται τράπεζες και κεφάλαιο.



Με την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών και τη συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων, η κυβέρνηση πριμοδοτεί τη φτώχεια και την ανεργία, καθώς 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς δουλειά και χιλιάδες μόνιμοι θα βρεθούν είτε απολυμένοι είτε περιφερόμενοι από σχολειό σε σχολειό. Συγχρόνως, το νέο πειθαρχικό δίκαιο, με την απειλή της απόλυσης, θέλει τους εκπαιδευτικούς πειθήνιους και υποταγμένους στη διευθυνση και το Υπουργείο, μετατρέποντας τα σχολεία σε εργοστάσια και απομυζώντας από τους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα και τη διάθεση να ασκήσουν παιδαγωγικό έργο.



Η κυβερνητική "χούντα", με τη συνδρομή των καθεστωτικών ΜΜΕ, λασπολογεί ασύστολα και τολμά να υπερασπίζεται τη ψυχική ηρεμία των μαθητών, που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, τη στιγμή που είναι υπεύθυνη για την καταβαράθρωση χιλιάδων πολιτών, την καθίζηση των μισθών, την εργοδοτική αυθαιρεσία, τη φοροληστεία, την αύξηση της ανεργίας των νέων στο 64,2%. Αποκορύφωμα της αντεργατικής πολιτικής είναι η προληπτική (!) επιστράτευση των συναδέλφων μας στην Παιδεία, που στόχο έχει την απαγόρευση των απεργιών και την τρομοκράτηση κάθε φωνής αντίστασης, ώστε ο οδοστρωτήρας των μνημονίων να περάσει ανενόχλητος.

 

Απέναντι στην επίθεση αυτή, οι συνάδελφοί μας καθηγητές αποφάσισαν να δώσουν έναν σκληρό αγώνα για δημόσια-δωρέαν παιδεία, για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση και την αξιοπρέπεια. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους είναι μάχη για το δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται, μάχη για το δικαίωμα στην απεργία, μάχη για την ανατροπή κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

 

Είναι μια μάχη που δε θα τη δώσουν μόνοι τους. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, ολόκληρης της κοινωνίας. Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των καθηγητών, στέκεται αλληλέγγυος στις κινητοποιήσεις τους και θα δώσει από κοινού τη μάχη στους δρόμους. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων στη μόρφωση, την παιδεία, την εργασία, τη ζωή και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλους τους συλλόγους και τα σωματεία να υποστηρίξουν εμπράκτως τα παραπάνω και να απαιτήσουν την απεργιακή κλιμάκωση στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή της κυβέρνησης και των αντεργατικών πολιτικών.

 

 ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ   ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Η ΠΟΕΣΥ στο πλευρό των καθηγητών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) τάσσεται στο πλευρό των 87.000 καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και τον αγώνα τους. Ταυτόχρονα δηλώνουμε απερίφραστα την εναντίωσή μας στο μέτρο της προληπτικής πολιτικής επιστράτευσης, που τείνει να καθιερωθεί ως σύνηθες μέσο λύσης των απεργιακών κινητοποιήσεων.


Η ΠΟΕΣΥ συναισθάνεται την αγωνία των μαθητών και των γονέων για τη διεξαγωγή των εξετάσεων και καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει το διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να διεξαχθούν οι εξετάσεις με ηρεμία, χωρίς νικητές και νικημένους.

Όπως δεν νοείται ελεύθερη Ενημέρωση με ταπεινωμένους δημοσιογράφους, έτσι δεν διασφαλίζεται σωστή Παιδεία με ταπεινωμένους εκπαιδευτικούς.

Στήριξη των καθηγητών από τους εργαζομένους στον ΗΣΑΠ

Στο πλευρό των καθηγητών τάχθηκαν σήμερα και οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, που με αφορμή την επιστράτευση καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι «ακολουθώντας τον αντιδημοκρατικό κατήφορό της, επέλεξε να δώσει έναν ακόμα “μάθημα” αυταρχισμού».

«Πριν λίγο διάστημα είχε επιστρατεύσει διαδοχικά τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ και τους ναυτεργάτες. Η μοναδική διαφορά είναι ότι αυτή την φορά η επιστράτευση των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης έγινε “προληπτικά” πριν καν οριστικοποιηθούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και αυτό παραπέμπει σε πρακτικές αυταρχικών καθεστώτων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, «τα αιτήματα των καθηγητών δεν είναι συντεχνιακά, όπως τους κατηγορούν κυβέρνηση και πολλά μέσα ενημέρωσης».

«Αντίθετα αγωνίζονται για αξιοπρεπείς συνθήκες στα σχολεία, για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, για να έχει κάθε μαθητής πρόσβαση στο αγαθό της παιδείας. Είναι ευθύνη όλων μας η υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου: «Σε λίγο όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν και ένα "φύλλο πορείας" στη τσέπη»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Η επιστράτευση των καθηγητών από την κυβέρνηση ,πριν ακόμα αποφασιστεί η απεργία, αποκαλύπτει την αντιδραστικότητα των αλλαγών στην παιδεία καθώς και την προσπάθεια της να τελειώσει με κάθε τρόπο τον πραγματικό της εχθρό, το εργατικό ταξικό κίνημα.  Δεν είναι τυχαίο ότι  είναι η τρίτη επίταξη σε διάστημα λίγων μηνών. Σε λίγο όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα που δουλεύουν θα έχουν και   ένα «φύλλο πορείας»  στη τσέπη.                                                                                      

Δείχνει τι εννοούν με τον όρο  εκπαιδευτικός στο "νέο σχολείο" της αγοράς, της λεγόμενης αξιολόγησης, του υποσιτισμού, των ταξικών φραγμών.  Η κυβέρνηση  χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις οικογένειες τους με τον πιο αισχρό τρόπο σαν πρόσχημα, επιτίθεται ουσιαστικά στη παιδεία σαν κοινωνικό αγαθό.                                  

Δείχνει όμως επίσης, ότι το ζήτημα της παιδείας  είναι λαϊκό πρόβλημα, είναι υπόθεση του λαού και της ταξικής πάλης η λύση του.

Ο δρόμος για ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, ένα σχολείο που θα δίνει πραγματική μόρφωση σε όλα τα παιδιά, που θα διδάσκει την ιστορική και επιστημονική αλήθεια είναι η ενιαία πάλη ενάντια στο σύνολο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής .

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών πρέπει να γίνει αφορμή για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος .

  Η κυβέρνηση να πάρει δυναμική απάντηση από εργαζόμενους γονείς, μαθητές, και όλους τους άλλους κλάδους των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.                                                                                                

Για να σπάσει η άγρια καταστολή του μαύρου μετώπου της τρικομματικής κυβέρνησης ενάντια σε κάθε εργαζόμενο, σε όλους τους χώρους δουλειάς.

 Να βρεθούμε όλοι στο δρόμο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και τη ζωή, αλλά και το δικαίωμα να παλεύουμε για όλα αυτά. 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,  ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ,

ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο «νόμος και η τάξη» των εκμεταλλευτών πρέπει να τσακιστεί από το δίκιο των εργατών και της κοινωνίας!

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Κορινθίας: «Δημόσια δωρεάν παιδεία δεν γίνεται με εξαθλιωμένους δάσκαλους σε παγωμένες αίθουσες διδασκαλίας»

Έντρομη η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση καταργεί χωρίς αιδώ σύνταγμα και νόμους για να 'προστατέψει' τους πολίτες που η ίδια εξοντώνει. Ευαίσθητη απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα τα ψυχολογικά προβλήματα των μαθητών, αυτών που άφησε να λιποθυμούν από την πείνα, να κρυώνουν στις παγωμένες σχολικές αίθουσες με γονείς ανέργους η εξευτελιστικά αμειβόμενους, αποφάσισε να εκφράσει την αγάπη της και μαζί με τα φερέφωνα της να αγωνιούν για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους! 

Σε συγχορδία κυβέρνηση και ΜΜΕ συγκινούνται, τάχα, με τη συναισθηματική κατάσταση γονιών και μαθητών και εξ ονόματος τους καταγγέλλουν τους καθηγητές που πρότειναν απεργία. 

Οι πολίτες αυτής της χώρας, επειδή έχουν παιδιά δε χάσανε και την κρίση τους, δε σκοτίστηκε ο νους τους, ώστε να  μην διακρίνουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει από εκείνο που τους σερβίρουν. 

Καλά γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση που με την επιλογή του χρόνου εκβιάζει τους καθηγητές για να τους εκθέσει, παριστάνοντας τον προστάτη, είναι αναξιόπιστη -το έχει αποδείξει άλλωστε αλλεπάλληλες φορές με απόλυτη επιτυχία- και τώρα παίζει ξανά το ίδιο  χαρτί  απέναντι σ’ εκείνους που   τολμούν και δεν δέχονται τον εκβιασμό της.

Καλά γνωρίζουν ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός μας, δεν γίνεται με εξαθλιωμένους δάσκαλους, ανασφαλείς και περιπλανώμενους, πολύ δε περισσότερο ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΥΣ, σε παγωμένες αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς υποστηρικτικό υλικό και μέσα, ακόμη και αν οι εξετάσεις γίνονται στην ώρα τους 

Σωματείο εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών: «Αντιδημοκρατική, χυδαία

και προκλητική η επιστράτευση των εκπαιδευτικών»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥΣ

Η τρόικα εσωτερικού, που κρατά σε ομηρία τον ελληνικό λαό στραγγαλίζοντας το μέλλον του τόπου και της νεολαίας, «επιστρατεύει» από πάνω τους δασκάλους, με την αναγγελία και μόνο απεργίας ενάντια στην διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Τρέμοντας, η κυβερνητική σύμπραξη περνά σε κομποσχοίνι όλα όσα η ίδια εξευτελίζει καθημερινά, και ένα-ένα τα μετρά στις δηλώσεις της προσπαθώντας να δείξει ψύχραιμη: το «δημόσιο συμφέρον», το «δικαίωμα», την «κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου», την «γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών»…   

Σαν δεν ντρέπονται.

Καταγγέλλουμε ως αντιδημοκρατική, χυδαία και προκλητική την επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Είμαστε στο πλευρό των αγωνιστών λειτουργών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε αυτήν την μάχη τους. Η δίκαιη σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση του μνημονίου, της βαθειάς υπόκλισης σε Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Ε.Κ.Τ. και της καταστολής ενάντια στον λαό, συνιστά και δικό μας αγώνα. 

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή της επιστράτευσης, θα απαντήσουμε με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων μας.   

Το Δ.Σ. του Σωματείου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)