to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 13.12.2017

Διεθνή

Ο «Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας» καλεί για την αναγνώριση της Αν. Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης

Οι ηγέτες περισσότερων από 50 μουσουλμανικών χωρών που συμμετείχαν σε σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, αντιδρώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.


*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Προτεοιμάζεται το ψήφισμα: Προς νέα απομόνωση οι ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ

«Ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του», ανέφεραν οι μουσουλμάνοι ηγέτες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε σθεναρά την ανεύθυνη, παράνομη και μονομερή απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως δήθεν πρωτεύουσα του Ισραήλ. Θεωρούμε αυτή την απόφαση άκυρη και μη γενόμενη», προσθέτουν.

Εκτιμούν επίσης πως η απόφαση του Τραμπ καλλιεργεί τον «εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».

Είναι «μια εσκεμμένη υπονόμευση όλων των προσπαθειών που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης, καλλιεργεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αναφέρουν επίσης πως η Ουάσινγκτον, με την απόφασή της αυτή που αντιβαίνει στα διεθνή ψηφίσματα, «υπογράφει την αποχώρησή της από τον ρόλο της ως μεσολαβητή στην αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης».

Η Ουάσινγκτον «ενθαρρύνει με αυτό τον τρόπο το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, να συνεχίσει τον εποικισμό, το απαρτχάιντ και την εθνοκάθαρση στα παλαιστινιακά εδάφη που κατελήφθησαν το 1967», αναφέρεται ακόμη στο ανακοινωθέν.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Le Figaro: Ο Ερντογάν θέλει να επιβληθεί ως ο νέος ηγέτης του παλαιστινιακού ζητήματος

 

Η συνεδρίαση
 
Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα, ως απάντηση στην απόφαση Τραμπ,  ν’ αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα ενός Παλαιστινιακού Κράτους, αρχικά διά στόματος Τσαβούσογλου και κατόπιν από τον ίδιο το Ερντογάν στο άνοιγμα των εργασιών της έκτακτης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη. 
 
«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε μάλιστα το Ισραήλ «κράτος κατοχής» και «τρομοκρατικό», στη διάρκεια της ομιλίας του.

«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής. Επιπλέον είναι ένα τρομοκρατικό κράτος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την «παράνομη και προκλητική τους» απόφαση (διαβάστε αναλυτικά)

Αμπάς: «Το μεγαλύτερο έγκλημα» η αναγνώριση από τον Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

«Η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Αμπάς κατά την έκτακτη συνάντηση μουσουλμάνων ηγετών στην Τουρκία. Πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δώρισαν την Ιερουσαλήμ στο σιωνιστικό κίνημα» σαν να ήταν αμερικανική πόλη.

«Αυτό παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε. Ο Αμπάς πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ρόλο στη Μέση Ανατολή επειδή είναι προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ.

Ιράν και Ιροδανία με σκληρά λόγια για την απόφαση των ΗΠΑ

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ή των ιερών τόπων της και δήλωσε πως η ειρήνη δεν θα έρθει στην περιοχή αν δεν επιλυθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ενώ ο ιρανός πρόεδρος Ροχανί τόνισε πως η αμερικανική απόφαση δεν σέβεται τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού έθνους.

«Κάθε βία ... είναι αποτέλεσμα αποτυχίας να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο ιορδανός μονάρχης μιλώντας σε έκτακτη σύνοδο κορυφής μουσουλμάνων ηγετών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο χασεμιτική δυναστεία του βασιλιά Αμπντάλα είναι φύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα το Αμάν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε οποιεσδήποτε αλλαγές του καθεστώτος της πόλης μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο ιρανός πρόεδρος Ροχανί, ο οποίος συμμετείχε επίσης σήμερα στη σύνοδο των μουσουλμάνων ηγετών στην Κωνσταντινούπολη, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter πως οι ΗΠΑ δεν είναι «ένας έντιμος μεσολαβητής και δεν θα γίνουν ποτέ», προσθέτοντας πως το μόνο που θέλει η Ουάσινγκτον είναι «να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των σιωνιστών».

Σαουδική Αραβία:Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά τους

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα πως οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους, κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου της Ματζλίς αλ-Σούρα, της συμβουλευτικής συνέλευσης.

«Το βασίλειο δεν σταματά να καλεί για πολιτικές λύσεις στις κρίσεις και στα προβλήματα της περιοχής και, κατά πρώτον, στην παλαιστινιακή υπόθεση» με το «δικαίωμα των Παλαιστινίων να ανακτήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα να ανακηρύξουν ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Σαουδάραβας μονάρχης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)