to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά θα σβήσουν το σκοτάδι (βίντεο - φωτογραφίες)

Απρόσμενη συμμετοχή από εκατοντάδες κόσμου που υποδέχθηκε αργά την Κυριακή το βράδυ, με είδη πρώτης ανάγκης και χαμόγελα, τους πρόσφυγες εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ δυναμικό παρών έδωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.


Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε χθες στις 23:30 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Χίος», μεταφέροντας 84  πρόσφυγες από τη Σάμο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Δικαιωμάτων  και το Τμήμα Προσφυγικής-Μεταναστευτικής πολιτικής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά:

Χτες Κυριακή το βράδυ, παρά το προχωρημένο της ώρας, εκατοντάδες δημοκρατικοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Τομέα Δικαιωμάτων, του Τμήματος Προσφυγικής-Μεταναστευτικής πολιτικής και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά για να υποδεχτούν και να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν από τα νησιά.

Η δική μας Ελλάδα, που το 2015 από το λιμάνι του Πειραιά έστειλε στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, αντιστέκεται στη μισαλλοδοξία και το ρατσιστικό ζόφο, υποδέχεται με ανοιχτή αγκαλιά, σε κάθε γωνιά της, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους κολασμένους τούτης της γης. Ανθρώπους όπου ο πόλεμος, η φτώχια, η εξαθλίωση και ο θάνατος τους ανάγκασαν να ξεριζωθούν.                  

Οι εικόνες που είδαμε τα προηγούμενα 24ωρα από τα "μπάρμπεκιου" μεμονωμένων και περιθωριακών ακροδεξιών, δίπλα στις δομές που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση την Ελληνική κοινωνία. Αντιθέτως, η εικόνα χαμογελαστών προσφυγόπουλων, που κατά τη διάρκεια της αποβίβασης τους από το "ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ" τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου, παίρνουν τα μπαλόνια, τα λουλούδια και τις αγκαλιές των δημοκρατικών πολιτών του Πειραιά, μια στιγμή που θα χαραχτεί στη μνήμη τους, είναι μια εικόνα που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα μιας κοινωνίας, ανοιχτής που δε φοβάται μην "αλλοιωθεί" σπάει το φόβο και δεν πέφτει σε λήθη. Την πραγματικότητα της Ελληνικής κοινωνίας.  

Το αποψινό κάλεσμα, δεν ήταν μια φιέστα που είχε σκοπό ένα τηλεοπτικό πλάνο, αλλά αποτελεί την εκκίνηση μιας διαρκούς διαδικασίας, υποδοχής και καλωσορίσματος των ανθρώπων αυτών σε κάθε σημείο της χώρας. Αύριο Τρίτη πρωί, θα βρεθούμε πάλι στο λιμάνι στις 7 το πρωί  να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες που έρχονται από τη Λέσβο.

Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά θα σβήσουν το σκοτάδι.

Aπό το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν ο Πάνος Λάμπρου, η Ελένη Σταματάκη. Επίσης στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Τρ. Αλεξιάδης, Θ. Παπαχριστόπουλος και ο ευρωβουλευτης Π. Κόκκαλης,  ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Ν. Μπελαβίλας και η Ρ. Δούρου, το Συντονιστικό και μέλη της Αλληλεγγύης Πειραιά.

Η χώρα που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν ως χώρα μας, μια χώρα ρατσισμού και ξενοφοβίας, ακροδεξιών τραμπούκων, που τρομοκρατούν έγκυες και χαρακώνουν παιδιά... αυτή η χώρα δεν είναι η Ελλάδα, δεν είναι η δικιά μας πατρίδα, τονίζει το τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

 1 άτομο, στέκεται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνιζόμαστε ενάντια στο σκοτάδι

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στο μήνυμά της:

Χθες βράδυ, στο λιμάνι του Πειραιά, υποδεχθήκαμε τους πρόσφυγες που έφτασαν από Μυτιλήνη και Σάμο με το πλοίο "Νήσος Χίος". Με είδη πρώτης ανάγκης, λουλούδια και μπαλόνια, καλωσορίσαμε τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και να αναζητήσουν μία νέα ζωή.

Απέναντι σε φασιστικά οδοφράγματα, ρατσιστικά παραληρήματα και ακροδεξιές φιέστες, δείξαμε ότι υπάρχει η Ελλάδα της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας. Μαζί με τους εκατοντάδες πολίτες που βρέθηκαν στο λιμάνι, δώσαμε την υπόσχεση ότι θα βρισκόμαστε εκεί, και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί, να αγωνιζόμαστε ενάντια στο σκοτάδι.

 1 άτομο, στέκεται, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

 ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

 7 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

 5 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Η αλληλεγγύη θα νικήσει!

Η ανακοίνωση του Τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε αναλυτικά:

«Η χώρα που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν ως χώρα μας, μια χώρα ρατσισμού και ξενοφοβίας, γουρουνοφάγων και ανθρωποφάγων , ακροδεξιών τραμπούκων, που τρομοκρατούν έγκυες και χαρακώνουν παιδιά... ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Από την άλλη όμως, η φρίκη μας, η λύπη και η οργή μας δεν αρκούν. Οι διαδικτυακές δηλώσεις συμπαράστασης και η στήριξη μέσω πληκτρολογίου, χωρίς να είναι αμελητέες , για τους κυνηγημένους πρόσφυγες δεν φτάνουν. Όπως συχνά δεν φτάνουν ούτε μέχρι τα μάτια τους, ούτε μέχρι τ' αυτιά τους.

Αντίθετα, έξω απ' τις σκηνές τους, έξω από τα πούλμαν που τους μεταφέρουν στο άγνωστο, αυτό που αντικρίζουν τις τελευταίες ημέρες είναι συνήθως βλέμματα μίσους.

Όχι στον ρατσισμό

Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί, αυτό πρέπει άμεσα να σταματήσει. Η εικόνα που φτιάχνουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, κινδυνολογώντας ασύστολα και υπερπροβάλλοντας γραφικούς και ακροδεξιούς τύπους , δέν είναι η εικόνα της δικιάς μας πατρίδας.

Η Ελλάδα θα αγκαλιάσει τους πρόσφυγες

Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα. Τώρα πρέπει  να το κάνουμε ξανά όπως το '15.
Την Κυριακή το βράδυ στον Πειραιά. Και την Δευτέρα στην Βόλβη, στην Καβάλα, στα Γιαννιτσά, στην Θήβα, στον Βόλο, στην Τρίπολη, στο Ηράκλειο, σε κάθε τόπο.

Για εμάς ένα και μοναδικό ερώτημα υπάρχει: Πώς θα παραμείνει η χώρα μας, πώς θα παραμείνει η Ελλάδα, η χώρα της αλληλεγγύης, ο φωτεινός φάρος της ανθρωπιάς , ο λαός μας φωτεινό παράδειγμα , η φωνή του, φωνή της λογικής και του δίκιου.

Απέναντι στα δεινά του πολέμου, της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, της οικολογικής καταστροφής. Απέναντι στους ανιστόρητους και τους μισαλλόδοξους, ένα είναι για μας το ερώτημα: ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΊΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;

Ένα το ερώτημα , μία και η απάντηση: Στο πλευρό των προσφύγων, στο πλευρό των φτωχών και των απελπισμένων.

Έτσι ακριβώς, όπως ξεκίνησε το 2015 να γράφεται, το μεγάλο έπος της αλληλεγγύης.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αιχμάλωτη της αντιπολιτευτικής  ρητορείας της και των ακροδεξιών στελεχών της βρίσκεται ήδη σε αδιέξοδο.

Εμείς και ο κόσμος της αλληλεγγύης όμως, μπορούμε!

ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ.

Σημείο συνάντησης στην Πλ. Καραϊσκάκη ώρα 22.45
(άφιξη πλοίου 23.00 στην πύλη Ε7)»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Το κάλεσμα στηρίζει με ανάρτησή του και ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής του «Πειραιά για Όλους», αναφέροντας:

Απόψε θα είμαστε στο λιμάνι, να περιμένουμε το "Νήσος Χίος" με τους πρόσφυγες από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Ξέρετε γιατί;

Γιατί δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί βλέποντας κουκουλοφόρους να χαρακώνουν μαθητές-πρόσφυγες έξω από σχολεία. Γιατί αηδιάζουμε βλέποντας κομπλεξικούς πολιτικάντηδες να στήνουν πάρτυ χοιρινών βουτηγμένων στο αλκοόλ για να προσβάλουν ταλαιπωρημένους ανθρώπους, γελοίους με ντενεκεδένιες στολές Μεγαλέξανδρου να στήνουν μπλόκα και να πετροβολούν χώρους που φιλοξενούν γυναικόπαιδα.
Κυρίως όμως, γιατί θέλουμε να πούμε, πως αυτή η ψεύτικη πατρίδα, που πρωί και βράδυ, προβάλουν χρυσοπληρωμένοι δημοσιογράφοι, ανεβάζοντας fake news, ψεύτικες είδησεις, ότι δηλητηριάζει και εκπαιδεύει στο μίσος, αυτό που παίζουν οι τηλεοράσεις- αυτή δεν είναι η δική μας πατρίδα!
Οι γραφικοί και ελάχιστοι δεν είναι ο λαός μας, ένας λαός ταλαιπωρημένος από την φρίκη του πολέμου και τα εγκλήματα όσων πίστευαν "στην καθαρότητα της φυλής", ένας λαός γεμάτος ανθρωπιά.
Εμείς θα είμαστε εκεί στο λιμάνι του Πειραιά και όπου αλλού χρειαστεί, στα σχολεία, στα νησιά, στα χωριά, στις πόλεις, στις γειτονιές. Για να σταματήσουμε όχι τους πρόσφυγες αλλά το φίδι του ρατσισμού και του φασισμού που ξαναβγήκε από τους υπονόμους, που δηλητηριάζει τη χώρα μας.
Απόψε καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, στη δική μας πατρίδα!

Ανάλογη είναι και η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης:

Σήμερα το βράδυ θα είμαστε στο λιμάνι του Πειραιά. Θα υποδεχτούμε το "Νήσος Χίος" με τους πρόσφυγες από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Θα βρισκόμαστε εκεί γιατί την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη την μετράς στα δύσκολα. Γιατί στα δύσκολα χρειάζεται ένα βλέμμα στήριξης, ένα καλωσόρισμα, μία υπενθύμιση ότι μαζί θα τα καταφέρουμε. Μαζί θα ζήσουμε, γιατί το μόνο που δεν χωράει στις πόλεις μας και στις γειτονιές μας, το μόνο που δεν χωράει στην ζωή μας είναι το μίσος και ο ρατσισμός. Σήμερα το βράδυ θα είμαστε στο λιμάνι και καθημερινά όπου χρειαστεί. Στις γειτονίες και στα σχολεία για να μην αφήσουμε το δηλητήριο και το μίσος του ρατσισμού να πνίξει την κοινωνία μας.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)