to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:32 | 21.12.2012

left.gr

Κοινωνία

Κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Άρτας

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Άρτας


Σε καιρούς κρίσης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, υπαρξιακής, σε καιρούς επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις, στη ζωή μας την ίδια, η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση επιβίωσης όσων πληττόμαστε από τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, η αντίσταση είναι μονόδρομος απέναντι στην αντικοινωνική πολιτική της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού, η αυτοοργάνωση είναι το εφαλτήριο για την ενεργοποίηση, τη συμμετοχή και τη χειραφέτηση των «από κάτω».

Σε αυτή την κοινωνία, από την Κρήτη ως τον Έβρο, χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, ντόπιοι και μετανάστες, διαφορετικών πολιτικών εντάξεων και ιδεολογικών πεποιθήσεων, αλλά όλοι και όλες πεισμένοι ότι οι μνημονιακές πολιτικές πρέπει να ανατραπούν και πως κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του στην κρίση, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δημιουργούν μέρα με τη μέρα έναν ολόκληρο γαλαξία δικτύων και δομών έμπρακτης αλληλεγγύης: κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν διανομή τροφίμων και απευθείας σχέσεις παραγωγών – καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες, ανταλλακτικά – χαριστικά παζάρια, υποστηρικτικά μαθήματα, τράπεζες χρόνου και κοινωνικά νομίσματα, στέκια και χώρους εναλλακτικής ψυχαγωγίας, δομές νομικής υποστήριξης και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύσταση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Άρτας. Δε μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στον πόλεμο που ζούμε, αντιπαρατάσσουμε τη μεγαλύτερη αντίσταση, την αντίσταση της αλληλεγγύης. Η αντίσταση των «από κάτω», η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για να μην οδηγηθούμε ως κοινωνία στον κατακερματισμό, τον κανιβαλισμό και την απόγνωση. Παράλληλα, είναι ο μόνος δρόμος για την απόκρουση αντικοινωνικών φαινομένων, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας και η ανάπτυξη ρατσιστικών και φασιστικών τάσεων. Το όραμά μας είναι μια κοινωνία ελευθερίας, με ισότητα, αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτό το όραμα πραγματώνεται με συστράτευση και κοινό αγώνα. Στη βία της ανέχειας και της νέας φτώχειας, αντιπαρατάσσουμε την ελευθερία της συλλογικότητας και της προσφοράς.

Σαν πρώτη δράση, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Άρτας επέλεξε να συμμετάσχει στην πανελλαδική καμπάνια «ένα μπουκάλι λάδι για κάθε άνεργο». Οι μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, με αποτέλεσμα το ¼ του πληθυσμού να ζει σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, έπληξαν άμεσα και τη δυνατότητα ικανοποίησης βασικών αναγκών, και η τροφή ως πρώτη και σημαντικότερη δεν εξαιρείται. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μέσα σε αυτό και μικρά παιδιά, βρίσκεται πλέον στο όριο του υποσιτισμού. Για χιλιάδες ανέργους, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, το ελαιόλαδο έχει γίνει πλέον είδος πολυτελείας. Την ίδια στιγμή, ο αγροτικός τομέας αποδιαρθρώνεται, με τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται στο έλεος των μεσαζόντων και των καρτέλ της αγοράς, χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποιητική διάθεση της παραγωγής τους.

Η καμπάνια «ένα μπουκάλι λάδι για κάθε άνεργο» δεν τίθεται με όρους φιλανθρωπίας, αλλά με όρους αλληλεγγύης. Η φιλανθρωπία κατευνάζει και απενοχοποιεί, η αλληλεγγύη αφυπνίζει και ενεργοποιεί. Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Άρτας καλεί τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας, τα ελαιοτριβεία, αλλά και όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν και να εμπλέξουν και άλλους σε αυτή την προσπάθεια. Οι ποσότητες που θα συγκεντρωθούν, θα μοιραστούν σε ανέργους της περιοχής μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τέλος, σας καλούμε στην πρώτη δημόσια παρουσία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Άρτας, που θα γίνει το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου (ώρα 11 π.μ.) στην Κεντρική Πλατεία, με σκοπό την προώθηση της πρωτοβουλίας «ένα μπουκάλι λάδι για κάθε άνεργο» και των ευρύτερων δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλέγγυας οικονομίας των αναγκών.


Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Άρτας

(προσωρινό τηλέφωνο επικοινωνίας: 2681073184)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)