to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 29.05.2014

Διεθνή

Κάλεσμα των διαδηλωτών: Ταξίμ ξανά το Σάββατο

Οι τούρκοι ακτιβιστές που οργάνωσαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 κάλεσαν τους πολίτες να κατέβουν και πάλι μεθαύριο, Σάββατο, στους δρόμους για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο των ταραχών αυτών, απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία ενισχύει τον έλεγχο που ασκεί στη χώρα.


 

Επιπλέον από το παρακάτω ρεπορτάζ της real.gr: 25.000 αστυνομικούς και 50 «αύρες» θα θέσει σε επιφυλακή η τουρκική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις επικείμενες διαδηλώσεις. Ο δήμαρχος της Πόλης προειδοποίησε ήδη πως δεν θα επιτραπεί καμιά συγκέντρωση! (πηγή:  Hurriyet)

Η μάχη αυτή, η οποία είχε ξεκινήσει από λίγους οικολόγους που ήταν αντίθετοι στην καταστροφή του μικρού πάρκου Γκεζί το οποίο δεσπόζει της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και τροφοδοτήθηκε από τη βία της αστυνομικής καταστολής, εξελίχθηκε σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.

A group of demonstrators take a 'selfie' picture in front of a water cannon truck during May Day. AA PhotoΔιαδηλώτριες τραβούν μια «selfie» φωτογραφία μπροστά σε μια αύρα - κανόνι νερού την Πρωτομαγιά που πέρασε.

Στη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου, οι Τούρκοι --πάνω από 3,5 εκατ., σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση-- βγήκαν στους δρόμους μιας εκατοστής πόλεων της χώρας για να απαιτήσουν, όπως και στις εξεγέρσεις της αποκαλούμενης "αραβικής άνοιξης", περισσότερη δημοκρατία.

Έναν χρόνο μετά, οι διαδηλωτές θέλουν να αναζωπυρώσουν τη φλόγα του "πνεύματος του Γκεζί" για να καταγγείλουν τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του ισχυρού άνδρα της χώρας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Για να θυμίσουμε στον κόσμο ότι δεν έχουμε παραιτηθεί από τις απαιτήσεις μας και από τις νίκες μας, θα είμαστε (το Σάββατο) στην Ταξίμ", ανακοίνωσε η ένωση μη κυβερνητικών οργανώσεων και μελών της κοινωνίας των πολιτών με την ονομασία Ταξίμ Αλληλεγγύη, η οποία έχει τεθεί επικεφαλής του κινήματος.

Αυτή η έκκληση προς τους πολίτες να διαδηλώσουν δημιουργεί φόβους για νέα βίαια επεισόδια. Διότι, όπως συνέβη και την Πρωτομαγιά, η πλατεία Ταξίμ κηρύχθηκε απαγορευμένη ζώνη από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έχει κινητοποιήσει 25.000 αστυνομικούς για να απαγορεύσουν την πρόσβαση σ' αυτή.

"Η κυβέρνηση συντηρεί ένα κλίμα έντασης που ενθαρρύνει την αστυνομική βία", δήλωσε η αρχιτέκτονας Μιτσελά Γιαπιτσί, εκπρόσωπος της Ταξίμ Αλληλεγγύη.

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν καταστείλει σκληρά τις διαδηλώσεις στο Γκεζί. 

Η επέμβασή τους είχε ως αποτέλεσμα 8 νεκρούς, περισσότερους από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις. "Έγιναν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολύ μεγάλη κλίμακα", σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Έκτοτε η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση έχει βαλθεί να διαλύσει οποιαδήποτε αμφισβήτηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Τύπος είναι σε μεγάλο βαθμό φιμωμένος και εκατοντάδες διαδηλωτές απειλούνται με βαριές ποινές φυλάκισης.

"Οι τουρκικές Αρχές έχουν αρχίσει ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον όλων αυτών που διαδήλωσαν ή που κάνουν τη φωνή τους να ακούγεται", κατήγγειλε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Καρίμ Λαχιτζί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)