to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:35 | 11.02.2013

Διεθνή

Κάλεσμα σε δράση από το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM) στην Παλαιστίνη

Κάλεσμα σε δράση: Συμμετάσχετε στο ISM το 2013


Από τη σελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα, ένα μικρό απόσπασμα:


2001 – 2013 International Solidarity Movement, Palestine

(Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης, Παλαιστίνη).


Πριν την ίδρυση του ISM, το 2001, τα πραγματικά πυρά ήταν το όπλο που χρησιμοποιούταν πιο συχνά για να καταστείλει παλαιστινιακές διαμαρτυρίες, προκαλώντας πάρα πολλά θύματα. Από την ίδρυσή του, το ISM έχει δει τα πραγματικά πυρά να γίνονται λιγότερο συνηθισμένα, με την πάροδο του χρόνου, και τον Ισραηλινό Στρατό να χρησιμοποιεί πιο συχνά δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, και μεταλλικές σφαίρες με λαστιχένια επικάλυψη, ως εναλλακτικές μεθόδους διάλυσης πλήθους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία διεθνών και ισραηλινών ακτιβιστών σε διαδηλώσεις, κάτι στο οποίο το ISM είναι κομβικό.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, διαβόητη έγινε η αποφυγή των στρατιωτών και η είσοδος στην Μουκάτα, το αρχηγείο του Αραφάτ, που βρισκόταν υπό πολιορκία. Ο βομβαρδισμός με οβίδες σταμάτησε με μια μεικτή διεθνή παρουσία. Μια παρόμοια ιστορία εκτυλίχτηκε τον ίδιο καιρό στην πολιορκία του ναού της γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

Το 2004, το ISM πορεύτηκε με Παλαιστίνιους και διεθνείς ακτιβιστές κατά μήκος του Τείχους του Απαρτχάιντ στη Δυτική Όχθη μετά από πρόσκληση των χωριών που πλήττονταν. Η πορεία απέκτησε μια δυναμική μέρα με τη μέρα και κατά την άφιξη στο τσεκπόιντ της Καλάντια ο αριθμός είχε ξεπεράσει τους 1000. Ο Ισραηλινός Στρατός ήταν ανίκανος να σταματήσει την πορεία καθώς αυτή πέρασε στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι επί χρόνια αγρότες απέκτησαν μεγαλύτερη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους στη γη τους κατά τη διάρκεια της συγκομιδής της ελιάς, με τη βοήθεια διεθνών αλληλέγγυων και υποστήριξης.

Μετά τον πιο πρόσφατο βομβαρδισμό του 2012, ακτιβιστές συνόδευσαν Παλαιστίνιους αγρότες στα χωράφια τους στην στρατιωτικοποιημένη «νεκρή ζώνη» δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δουλέψουν τη γη τους, παρότι δέχθηκαν πυρά σε ορισμένες περιπτώσεις. Στη νεκρή ζώνη του Ισραήλ για πρώτη φορά οι στρατιώτες άρχισαν να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και να ρίχνουν προειδοποιητικές βολές παρά να πυροβολούν για να σκοτώσουν.

Στη Δυτική Όχθη, ακτιβιστές του ISM, εσχάτως έχουν υπάρξει ζωτικοί υποστηρικτές των παλαιστινιακών δράσεων όπως το μπλοκάρισμα δρόμων των εποίκων, η εισβολή σε σουπερμάκετ αποκλειστικά για εποίκους, και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε μαζί με τους Παλαιστίνιους στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις της Παρασκευής εναντίον της Κατοχής. Έχουμε υπάρξει και θα συνεχίσουμε να είμαστε έτοιμοι/ες για οτιδήποτε προκύψει σε καθημερινή βάση.

Σε μια εποχή αυξημένης ανάγκης για διεθνή παρουσία στη Γάζα και με αυτό που φαίνεται μια κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη, καλούμε διεθνείς ακτιβιστές να συμμετάσχουν στο ISM, στους δρόμους της Παλαιστίνης. Οι εθελοντές του ISM καλούνται να δεσμευτούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ μακροχρόνιοι εθελοντές χρειάζονται πάντα. Παρακαλούμε δείτε περισσότερες πληροφορίες στο «πώς να συμμετέχετε».

[ακολουθεί μετάφραση εκτενών αποσπασμάτων από το ενημερωτικό -  συμβουλευτικό υλικό που υπάρχει στον ιστότοπο του ISM]

Ελάτε μαζί μας στην Παλαιστίνη


Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας να έρθετε μαζί μας στην Παλαιστίνη, σε μη βίαιη αντίσταση για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Αυτή είναι μια μεγάλη απόφαση και δέσμευση και την εκτιμούμε πολύ.

Παρακαλούμε δώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε το υλικό που είναι ανηρτημένο σε αυτό το τμήμα. Θα σας δώσει, ελπίζουμε, απαντήσεις στις περισσότερες από τις βασικές σας ερωτήσεις για τη δουλειά με το ISM. Εάν έχετε ερωτήματα που δεν απαντιούνται, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας και θα είμαστε χαρούμενοι να απαντήσουμε σε αυτές και να σας φέρουμε σε επαφή με την πλησιέστερη σε σας ομάδα υποστήριξης.

Ανυπομονούμε να σας δούμε στην Παλαιστίνη!

Με αλληλεγγύη

ISM Παλαιστίνης


* * *


Για περισσότερα, στη σελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα απ΄όπου και τα παραπάνω:

Κάλεσμα σε δράση – Συμμετάσχετε στο ISM το 2013

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)