to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:46 | 14.09.2012

left.gr

Κοινωνία

Κάλεσμα: να οργανώσουμε τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης!

Σε συνάντηση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 20/9 στο Πολυτεχνείο (6.30 μ.μ.) καλεί η Ομάδα Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ για τις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς «σε μια βαθιά πληττόμενη κοινωνία όπως είναι η ελληνική στον καιρό των Μνημονίων, είναι σε όλους και όλες προφανής η αναγκαιότητα δημιουργίας, ενίσχυσης και στήριξης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης».


Η νεοσύστατη Ομάδα Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ για τις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης προσθέτει στο κάλεσμά της:

«Καλούμε, λοιπόν, σε προπαρασκευαστική συνάντηση εργασίας τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας και Πειραιά που το προηγούμενο διάστημα μέσα από πολύμορφες διαδρομές δημιούργησαν ή εντάχθηκαν ουσιαστικά σε δομές αλληλεγγύης και αντίστασης προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο της πολιτικής μας παρέμβασης τόσο σε ιδεολογικό/θεωρητικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό. Συναντιόμαστε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα 318 του ΕΜΠ».



Το αναλυτικότερο σκεπτικό της Ομάδας Εργασίας:


Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Αυτοοργάνωση – αντίσταση – αλληλεγγύη:

η δική μας απάντηση


 

Η δημιουργία και στήριξη δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και οικονομίας αποτελεί μείζονος σημασίας πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απέναντι στην κρίση αλλά και την αύξηση των ρατσιστικών και φασιστικών φαινομένων. Η αλληλεγγύη, για εμάς, αφενός καλύπτει άμεσες ανάγκες, υποδεικνύοντας δραστικά στην πολιτεία τις ελλείψεις της και δημιουργώντας αιτήματα για πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις, αφετέρου χτίζει κινηματικές δομές αυτοοργάνωσης. Με αυτό το σκεπτικό, την Τρίτη 28.8.2012 έγινε συνάντηση βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που είχαν ήδη ασχοληθεί με το θέμα. Η συζήτηση κατέδειξε το εύρος του ζητήματος και το κατεπείγον της ανάληψης πρωτοβουλιών, αναζητώντας την ταυτότητα της δικής μας παρέμβασης. Προς τούτο δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας από μέλη της Κ.Ο., στελέχη της Γραμματείας, επιστημονικούς συνεργάτες της Κ.Ο., καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με στόχο να παρουσιάσουν το ζήτημα την Τετάρτη 12.9.2012 στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη Γραμματεία.


Οι βασικοί άξονες που αναδείχθηκαν τόσο από την εισήγηση της ομάδας εργασίας όσο και από τις παρεμβάσεις των παρισταμένων μπορούν να συμπυκνωθούν στα παρακάτω:


● Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Στον πόλεμο που ζούμε –γιατί περί πολέμου πρόκειται─ αντιπαρατάσσουμε τη μεγαλύτερη αντίσταση, την αντίσταση της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη για μας ταυτίζεται με την αντίσταση του λαού ώστε να βρει τη δύναμη να ορθώσει το ανάστημά του και να αντεπιτεθεί. Είναι μια διαδικασία λαϊκής αυτοοργάνωσης στη βάση των κοινωνικών αναγκών με χειραφετητικό περιεχόμενο και αποτέλεσμα.


● Η λαϊκή αντίσταση, η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για να μην παραδοθούμε ως κοινωνία στον κατακερματισμό, τον κανιβαλισμό, τον εφησυχασμό, τη μοναξιά και την απόγνωση. Παράλληλα είναι ο μόνος δρόμος αντίστασης στην ανάπτυξη αντικοινωνικών φαινομένων, όπως η ανάπτυξη ρατσιστικών, φασιστικών και εθνικιστικών τάσεων.


● Αφετηρία μας είναι η αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων ξεπερνώντας την παγίδα της φιλανθρωπίας.


● Δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε το υπό διάλυση κοινωνικό κράτος, αλλά να λειτουργήσουμε ως καταλύτης για την ενεργοποίηση και την αυτενέργεια, τη διεκδίκηση των κοινωνικών παροχών σε όλους.


● Δεν προτείνουμε κάτι νέο – σε όλη την Ελλάδα αναπτύσσονται δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλέγγυας οικονομίας. Συμπολίτες μας (ανάμεσά τους και πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και επινοούν συλλογικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης. Θεωρούμε αναγκαίο οι πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης να συγκροτούνται στη βάση λαϊκών συνελεύσεων, με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική αντιπροσωπευτικότητα και κυρίως κοινωνική συμμετοχή, αποφασιστικό χαρακτήρα και οικονομική αυτοτέλεια.


● Η δράση μας, αν και αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή, δεν διακατέχεται από ηγεμονισμούς, ούτε επιδιώκει στενές κομματικές καταγραφές, αλλά στοχεύει στο τρίπτυχο λαϊκή αυτοοργάνωση – αντίσταση - αλληλεγγύη για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του λαού, την πάλη κατά των μνημονίων και την κοινωνική χειραφέτηση.


● Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ εκτός από την πανελλαδική του δικτύωση, το ανθρώπινο δυναμικό του και την αξιόλογη πείρα του, έχει αποφασίσει να υποστηρίξει και οικονομικά δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεγγύης, υπάρχουσες ή νέες.


● Θεωρούμε όμως ότι οι δομές αλληλεγγύης πρέπει να εξασφαλίζουν την οικονομική αυτοτέλειά τους. Οι οικονομικοί πόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μπορούν κατά περίπτωση να ενισχύουν υφιστάμενες ή νέες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά δεν πρέπει να καλύπτουν πάγιες δεσμεύσεις, ούτε να ενισχύουν μια επιδοματική λογική για την κοινωνική αλληλεγγύη αλλά να επιδιώκουν την υποστήριξη είτε υποδομών και εξοπλισμού υφιστάμενων δομών αλληλεγγύης (π.χ. κοινωνικά ιατρεία) είτε νέων συνεταιριστικών και αλληλέγγυων εγχειρημάτων.


Η ομάδα εργασίας έχει ξεκινήσει την καταγραφή των υπαρχουσών δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και οικονομίας σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και την κωδικοποίηση της απαραίτητης για τέτοιου είδους εγχειρήματα τεχνογνωσίας.


 

Το επόμενο βήμα είναι η παναττική συνάντηση εργασίας με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την Πέμπτη 20/9 στις 6.30 μ.μ. στο ΕΜΠ (αίθουσα 318) προκειμένου να εμπλουτιστεί ο προβληματισμός αλλά και να οργανωθεί η παρέμβασή μας σε τοπικό / περιφερειακό επίπεδο.

 


Ομάδα εργασίας ΣΥΡΙΖΑ
για τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)