to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 24.10.2012

Κοινωνία

Κάλεσμα αντιφασιστικής πρωτοβουλίας Ιωαννίνων

“Αυτοί που ευθύνονται για το ότι ο πόλεμος με το φασισμό είναι τόσο μακροχρόνιος,είναι αυτοί που κατά καιρούς του πρόσφεραν ειρήνη. “


Φέτος, για μια ακόμη χρονιά, μαθητές και μαθήτριες θα στοιχηθούν και θα παρελάσουν, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, και στα πλαίσια ενός κλίματος «εθνικής ενότητας» και «εθνικής υπερηφάνειας». Ωστόσο για μας, ο θεσμός των μαθητικών παρελάσεων από τη θέσπισή του,  το μόνο που δεν κάνει είναι να καλλιεργεί την ιστορική μνήμη.

Οι μαθητικές παρελάσεις είναι φασιστικό έθιμο από την εποχή της δικτατορίας του λάτρη του ναζιστικού κράτους Ιωάννη Μεταξά και καθιερώθηκε το 1936. Από τότε μέχρι και σήμερα, ο θεσμός αυτός συμβάλλει στη διαιώνιση μιλιταριστικών και εθνικιστικών προτύπων στη νεολαία, μέσα από την ομοιομορφία, τη μαζική στρατιωτική πειθαρχία και την παθητική εκτέλεση στρατιωτικών παραγγελμάτων που επιβάλλει. Οι εγγενείς διακρίσεις που θρέφουν οι μαθητικές παρελάσεις (π.χ.διαχωρισμός των μαθητών/τριών  σε αγόρια-κορίτσια, ψηλούς/ές-κοντούς/ές, αλλά και ανάλογα με τις μαθητικές τους επιδόσεις) ουσιαστικά  πετυχαίνουν τη διαμόρφωση σεξιστικών και ρατσιστικών συνειδήσεων  στους μαθητές και τις μαθήτριες.

Επιπρόσθετα,  ο αυταρχισμός που τις συνοδεύει (π.χ. υποχρεωτικός χαρακτήρας) σε καμία περίπτωση δε συνάδει με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελεύθερης σκέψης που θεωρητικά διέπουν το ελληνικό σχολείο.

Στη φετινή επέτειο, όπως και σε κάθε άλλη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι της εκκλησίας και κάθε λογής «επίσημοι» θα παρευρεθούν στην «εθνική γιορτή». Εξ αιτίας των πολιτικών που οι ίδιοι στηρίζουν και υλοποιούν, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα τους αποδώσουν «φόρο τιμής», ξεκίνησαν τη σχολική χρονιά χωρίς βιβλία, χωρίς καθηγητές, χωρίς θέρμανση και υλικοτεχνικές υποδομές. Η παρουσία τους –πάντα στο όνομα του αγώνα ενάντια στον ιταλικό φασισμό και τη γερμανική ναζιστική κατοχή- μόνο την οργή μας μπορεί να προκαλέσει.

Η φετινή χρονιά, όμως,  είναι η αυτή  που μας βρίσκει -περισσότερο από κάθε άλλη- αντιμέτωπους/ες με την απειλή της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Απέναντι στις ρατσιστικές επιθέσεις, στη στοχοποίηση οποιουδήποτε/οποιασδήποτε  αγωνίζεται, στην τρομοκράτηση ομοφυλόφιλων, ΑΜΕΑ και τοξικοεξαρτημένων δε θα μείνουμε απαθείς. Απέναντι στον εκφασισμό των ειδικών δυνάμεων του ελληνικού στρατού και των δυνάμεων καταστολής  και την ανοχή του κράτους στη φασιστική βία, εμείς θα δώσουμε τη δική μας απάντηση. Η αυταρχικοποίηση του κράτους και η όξυνση της καταστολής (πχ. βασανισμός συλληφθέντων αντιφασιστικής μοτοπορείας, προληπτικές προσαγωγές, επιθέσεις σε διαδηλωτές/τριες στις Σκουριές Χαλκιδικής) δε μας τρομοκρατεί, αλλά μας οργίζει ακόμη περισσότερο.
Το δικό μας «ΟΧΙ» θα είναι αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό και αντιεθνικιστικό. Για μας, η δικαίωση όσων αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και κοινωνική απελευθέρωση έρχεται μέσα από νέους αγώνες  και όχι μέσα από στρατοκρατικές εκδηλώσεις «μνήμης».

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ,Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΤΡΕΦΟΥΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

   ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)