to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κακόβουλη προσβολή της ελευθερίας του λόγου: η υπόθεση Παστίτσιου

Η ευσυνείδητη ελληνική δικαιοσύνη του απήγγειλε κατηγορίες για κακόβουλη βλασφημία, καθύβριση θρησκευμάτων και εξύβριση νεκρού. Υπήρξε παρόλα αυτά μεγαλόθυμη και τον καταδίκασε σε μόλις 10 μήνες φυλάκισης για καθύβριση θρησκευμάτων, παρόλο που ο Εισαγγελέας- πιθανώς κάποιος υπηρέτης του Αντίχριστου- εισηγήθηκε μικρότερη ποινή.


Άλλη μια σελίδα γράφτηκε σήμερα στο ιλαροτραγικό επεισόδιο του «Γέροντα Παστίτσιου», ή κατά κόσμον Φίλιππου Λοΐζου. Ο 27χρονος διαχειριζόταν σατιρική σελίδα στο facebook όπου καυτηρίαζε την ακροδεξιά, σκοταδιστική παραφιλολογία αναφορικά με τον μοναχό Παίσιο, ο οποίος σύμφωνα με τους τηλεπωλητές βιβλίων είχε προφητέψει από την κατάρρευση της Lehman Brothers μέχρι το τσουνάμι και τον πόλεμο στη Συρία- καθώς και την επανάκτηση της Πόλης και της Αγιάς Σοφιάς.

Το (μη) θέμα αναδείχθηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής – και νυν θαμώνα των ελληνικών φυλακών- Χρήστο Παππά με ερώτησή του στη Βουλή. Επειδή τότε δεν ξέραμε πως η ΧΑ είναι ένα ναζιστικό κόμμα με συμμορίτικη δράση, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αυτόματα και μέσα σε λίγες μέρες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε και συνέλαβε τον επικίνδυνο εγκληματία.

 Η ευσυνείδητη ελληνική δικαιοσύνη του απήγγειλε κατηγορίες για κακόβουλη βλασφημία, καθύβριση θρησκευμάτων και εξύβριση νεκρού. Υπήρξε παρόλα αυτά μεγαλόθυμη και τον καταδίκασε σε μόλις 10 μήνες φυλάκισης για καθύβριση θρησκευμάτων, παρόλο που ο  Εισαγγελέας- πιθανώς κάποιος υπηρέτης του Αντίχριστου- εισηγήθηκε μικρότερη ποινή.  Ας μην σχολιάσουμε την ύπαρξη μιας τέτοιας διάταξης στον ελληνικό ποινικό κώδικα, η οποία περιορίζει υπέρμετρα -σε βαθμό παρεξηγήσεως- την ελευθερία της έκφρασης. Θα σχολιάσουμε, ωστόσο, πως όσο κι αν ψάξαμε το εορτολόγιό μας, δεν βρήκαμε πότε γιορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία τον Γέροντα Παίσιο, ίσως επειδή δεν είναι καν Άγιος. 

Για να αποδίδουμε λοιπόν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει τόσο να κάνει με την επιβολή της Εκκλησίας απέναντι σε κάποιον που αμφισβητεί το δόγμα της. Πολύ περισσότερο είχε να κάνει με μια προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να προσεταιριστεί το χριστεπώνυμο κοινό, καθώς κάτι φωτογραφίες του Καιάδα ντυμένου καλικάτζαρου δεν είχαν κάνει ιδιαίτερα καλή εντύπωση.

 Επιπλέον σχετίζεται άμεσα με ένα σύμπλεγμα ακροδεξιάς προφητολογίας, εσχατολογίας και συνομωσιολογίας η οποία προφανώς έχει σχέση με ακροδεξιούς κύκλους της Εκκλησίας αλλά δεν ταυτίζεται πλήρως με αυτήν. Έτσι το ελληνικό κράτος  –με όλες τις εκφάνσεις του- έκανε άλλη μια επίδειξη δύναμης, αποδεικνύοντας ποιος κυβερνάς αυτόν τον τόπο, και κυρίως με ποιες αρχές. Ας μην ξεχνάμε το έτερο σίριαλ του διορισμένου στο ΥΠΕΞ νεοδημοκράτη Κωτούλα, ο οποίος χαρακτήριζε το αντισημιτικό αίσχος των Πρωτόκολλων της Σιών απλά αμφιλεγόμενο κείμενο. Από την άλλη βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα του 2014 αν κάνεις καριέρα πουλώντας ακροδεξιές ανοησίες στην TV μπορείς να καταλήξεις μέχρι και Υπουργός Υγείας. 

Από την άλλη βέβαια, ο Φίλιππος Λοίζος θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσθέτοντας άλλη μια χρυσή σελίδα στις καταδίκες της Ελλάδας για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, ειδικά σε περιπτώσεις που άπτονται της θρησκείας. Ή ακόμα καλύτερα θα μπορούσαμε να δεχθούμε πως, αν ζούμε σε μια στοιχειωδώς ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία, οι απόψεις μας θα προσβάλλονται και θα αμφισβητούνται καθημερινά. 

Αν μάλιστα πιστεύουμε πως κάποιος περίεργος κύριος με μούσια προφήτεψε μέχρι και το σκορ του αγώνα μεταξύ Άνω και Κάτω Πλατανιάς, αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει κάπως συχνά. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)