to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:29 | 27.12.2019

Κοινωνία

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Ψυχρή εισβολή με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες

Στον κλοιό της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» μπαίνει από σήμερα το βράδυ η χώρα - Τα πρώτα χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο και στην Αττική μπορεί να φέρει η «Ζηνοβία» - Οδηγίες δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.


Τα πρώτα χιόνια σε περιοχές της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο είναι πιθανό να φέρει η επερχόμενη κακοκαιρία «Ζηνοβία» έως την Κυριακή, ενώ στην Πάρνηθα έχει ήδη χιονίσει σε μεγάλο υψόμετρο.

Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής/αρκτικής προέλευσης αναμένεται να κινηθούν προς την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και το αποτέλεσμα αυτής της ψυχρής εισβολής θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ο σχηματισμός της «Ζηνοβίας».

Η κακοκαιρία είναι η πρώτη φέτος που αναμένεται να έχει αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά και να επηρεάσει από το Σάββατο έως τη Δευτέρα κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, καθώς επίσης το Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο, αλλά και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με πολύ χαμηλό υψόμετρο (κατά τόπους και σε πεδινά τμήματα). Ενδεχομένως χιόνια θα πέσουν επίσης σε περιοχές της Αττικής και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα νησιωτικά τμήματα και η Κρήτη θα επηρεαστούν από κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές και πιθανώς σε ημιορεινές περιοχές, ενώ στις Σποράδες θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα, κατά το τριήμερο Σάββατο 28/12 - Δευτέρα 30/12 στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο θα επικρατήσουν τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων.

Εικόνα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και σε μεγάλο βαθμό στα βόρεια ηπειρωτικά από το πρωί. Αύριο πάντως αναμένεται το μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές, αλλά και θερμοκρασίες, οι οποίες θα πέσουν κάτω από το μηδέν.

Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

· Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

· Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

· Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

· Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

· Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

· Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Θερμαινόμενοι χώροι στον Πειραιά

Θερμαινόμενους χώρους για την προστασία των πολιτών, λόγω των προβλεπόμενων χαμηλών θερμοκρασιών, θα λειτουργήσει ο Δήμος Πειραιά. Συγκεκριμένα, από αύριο Σάββατο 28/12/2019 μέχρι και τη Δευτέρα 30/12/2019 θα λειτουργήσει το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης Δήμου Πειραιά, από τις 8:00 έως τις 20:00 (Βασιλέως Γεωργίου Β' 10 και Βούλγαρη 155. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-4134130, 210-4134052).

Επίσης, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, από αύριο Σάββατο 28/12/2019 μέχρι και τη Δευτέρα 30/12/2019 (Πύργος Πειραιά - Ακτή Ποσειδώνος 2-4 1ος όροφος, τηλέφωνα επικοινωνίας: 216 8003076, 216 8003077).

Η πληροφόρηση των πολιτών για τις ημέρες και ώρες των θερμαινόμενων χώρων παρέχεται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του δήμου 213 2022000, του 15510, της ιστοσελίδας του δήμου, καθώς και μέσω της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Κανάλι 1 90,4 FM.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Τη νύχτα στα θαλάσσια - παραθαλάσσια πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις από το μεσημέρι αυξημένες, με τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα). Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)