to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:33 | 24.01.2022

Κοινωνία

Κακοκαιρία: Κλειστή η Εθνική Οδός στις Ράχες Φθιώτιδας - Δοκιμάζεται και η Εύβοια

Κλείνει η Εθνική Αθηνών - Λαμίας από τις Ράχες της Φθιώτιδας - Χιονίζει ασταμάτητα στην περιοχή Μαρτίνου, Αταλάντης και μέχρι τον 'Αγιο Κωνσταντίνο - Δοκιμάζεται η Εύβοια, μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό


Στα λευκά ντύνεται από άκρη σε άκρη η Εύβοια, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση το πρωί της Δευτέρας. Το χιόνι έχει φτάσει ακόμα και σε παραλιακές περιοχές, όπως το λιμάνι της Καρύστου ενώ στα ορεινά έχει ξεπεράσει και τους 30 πόντους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία χιονίζει και στον δήμο Καρύστου, στον δήμο Λιμνης-Μαντουδίου-Αγ. 'Αννης αλλά και στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ενώ το χιόνι έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα στην παραλία της Αγίας 'Αννας από την μια πλευρά αλλά και τα Ηλία και την Λίμνη από την άλλη.

"Η ένταση του χιονιού είναι πάρα πολύ μεγάλη και στα ορεινά ξεπερνά τους 50 πόντους αυτή τη στιγμή" σημειώνει ο δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου Αγ Αννας κ. Τσαπουρνιώτης, σημειώνοντας ότι «βρίσκονται στο δρόμο μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση» ενώ συγχρόνως κάνει έκκληση στους πολίτες να μειώσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Η χιονόπτωση έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και περιφερειακά της πόλης της Χαλκίδας.

Η Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους σε οδικούς άξονες του νησιού όπως στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, από την 16η χ/θ έως την 42η χ/θ από την Καστέλα έως το Προκόπι και στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας - Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ, ενώ η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης αλυσίδες χρειάζονται:

* Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου - Αγίας Σοφίας.

* Στην Επαρχιακή Οδό Στενής - Στροπώνων.

* Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Καρύστου, από την 25η χ/θ έως την 61η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου - Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Προσπάθεια να κρατηθούν ανοικτοί οι δρόμοι

Μία μικρή ύφεση του φαινομένου προσπαθούν να αξιοποιήσουν στην Εύβοια για να μπορέσουν να παρέμβουν σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου και αποκαταστήσουν την κυκλοφορία αυτή τη ώρα, 12 το πρωί της Δευτέρας. Ήδη, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού δοκιμάζεται και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαϊδίτη περισσότερα από 150 μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

   «Βασική μας προτεραιότητα ήταν να κρατήσουμε ανοιχτό το Σχηματάρι -Χαλκίδα αλλά και τα πεδινά τμήματα» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «σε κάποιες περιοχές τα μηχανήματα που διατέθηκαν δεν μπόρεσαν να φέρουν αποτέλεσμα και έτσι ενισχύονται περαιτέρω», αποδίδοντας τις αιτίες στο μεγάλο όγκο χιονιού που έχει πέσει σε διάφορες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως στα ορεινά το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και το ένα μέτρο.

   Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δρόμους για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες κυρίως σε υπηρεσίες υγείας», σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης από τις Ροβιές μέχρι το Μαντούδι που είναι το Κέντρο Υγείας, καθώς ο δρόμος είναι απροσπέλαστος.

   Την ίδια στιγμή δίδεται μία μεγάλη μάχη για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των εργαζομένων από τηβιομηχανική περιοχή στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι προς τη Χαλκίδα, αλλά και ατους τόπους που κατοικούν και οι οποίοι μετακινούνται με λεωφορεία.

   Ωστόσο, η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο σύνολο του οδικού δικτύου της Εύβοιας. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν εντοπιστεί σε αρκετά ορεινά χωριά του Δήμου Καρύστου και μάλιστα έγινε έκκληση στη ΔΕΔΔΗΕ να ενισχύσει τα συνεργεία αλλά με τον αποκλεισμό της πορθμειακής γραμμής Αρκίτσας - Αιδηψού πλέον τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη «σε όλο τον νομό επικρατούν πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, ισχυρός παγετός και θυελλώδεις άνεμοι». Συγχρόνως κάνει έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης καθώς όπως σημειώνει «με αυτό τον τρόπο διευκολύνουν τα μέγιστα την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανημάτων».

   Στη Φθιώτιδα

   Με ιδιαίτερη ένταση ξεκίνησαν τα προβλήματα και στην περιοχή της Φθιώτιδας καθώς χιονίζει ασταμάτητα στην περιοχή του Μαρτίνου, της Αταλάντης και μέχρι τον 'Αγιο Κωνσταντίνο. Η χιονόπτωση που είναι συνεχόμενη και με μεγάλη ένταση έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος των περιοχών και αρχίζουν σιγά - σιγά τα προβλήματα να παρουσιάζονται. Το κύριο βάρος μέχρι τώρα έχει δοθεί στην εθνική οδό στο ύψος του Μαρτίνου, αλλά με τη διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πλέον καταβάλλεται προσπάθεια για να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί που βρίσκονταν στο τμήμα της εθνικής οδού από την Τραγάνα μέχρι τα Οινόφυτα.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο ανακοινώθηκε και η επέκταση της απαγόρευσης στο εθνικό δίκτυο, ιδιαίτερα στο ρεύμα της καθόδου προς την Αθήνα, καθώς πλέον τα φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους θα σταματούν στις Ράχες της Φθιώτιδας, στο 242 χλμ του εθνικού δρόμου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, επιβάλλονται αλυσίδες σε όλα τα οχήματα τα οποία θα κινούνται από το ύψος της Αταλάντης στο 135 χλμ μέχρι τα διόδια της Τραγάνας.

   «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Καρακάντζας που -όπως τονίζει- το χιόνι στην περιοχή του Μαρτίνου έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά. Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμη πως δίδεται το κύριο βάρος στο οδικό δίκτυο για να παραμείνει ανοιχτό ενώ υποστηρίζει ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες καθώς όπως δηλώνει «από το μεσημέρι και μετά περιμένουμε την κύρια ένταση του φαινομένου στη Φθιώτιδα που αναμένεται να ρίξει χιόνι και μέσα στη Λαμία».

   Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χιονίζει αυτή τη στιγμή και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας αλλά κυρίως στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι και την Ανατολική Φθιώτιδα και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

   Στη Βοιωτία

   Εκτός από τις απαγορεύσεις στο εθνικό δίκτυο έχει απαγορευθεί και η κυκλοφορία

   * Στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρακίου - Φυλή, από την 1η χ/θ έως την 26η χ/θ.

   * Στην Επαρχιακή Οδό Οινόης - Μαγούλας, από την 10η χ/θ έως την 25η χ/θ.

   Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

   * Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

   * Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

   * Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων - Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.

   * Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας - Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «'Αγιος Αθανάσιος»).

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)