to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:16 | 01.12.2022

Κοινωνία

Κακοκαιρία Ariel: Αποκαταστάθηκε μερικώς η κυκλοφορία στην Αθηνών - Κορίνθου

Η δεξιά λωρίδα και η ΛΕΑ της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα δόθηκε στην κυκλοφορία μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στο ύψος της Κακιάς Σκάλας - Από το απόγευμα θα εξασθενίσει η κακοκαιρία, σύμφωνα με την ΕΜΥ - Νίκος Παππάς: Να αναζητηθούν ευθύνες, να ξαναδούμε τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων»


(φωτ. GLOMEX)

Αποκαταστάθηκε μερικώς το απόγευμα της Πέμπτης (01/12) η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Αθηνών -Κορίνθου από τον κόμβο Κινέττας έως τον κόμβο της Πάχης στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. δόθηκε στην κυκλοφορία η δεξιά λωρίδα και η Λ.Ε.Α.

Υπενθυμίζεται πως κλειστή ήταν από το πρωί της Πέμπτης η νέα Eθνική Oδός Αθηνών- Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω κατολίσθησης βράχων, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, στο 48,5 χιλιόμετρο στο ύψος των Μεγάρων.

Η τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Εθνική Οδό από τον κόμβο της Κινέτας (52,5 χλμ.) έως τον κόμβο Μεγάρων (38,6 χλμ.) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

Νίκος Παππάς: «Να αναζητηθούν ευθύνες, να ξαναδούμε τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων»

Δήλωση για τα προβλήματα που προκλήθηκαν επί ώρες στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, που ακόμη και τώρα μόνο μερικώς έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, εξέδωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών Νίκος Παππάς:

«Η πτώση βράχου στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, που έχει αποκλείσει εδώ και ώρες το οδικό δίκτυο και έχει βάλει σε ταλαιπωρία χιλιάδες οδηγούς σήμερα, δεν ήταν ένα απλό συμβάν.

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες, ειδικά όταν από την πτώση του βράχου κινδύνευσαν διερχόμενοι οδηγοί.

Παράλληλα, το συμβάν και η εξέλιξή του θα πρέπει να μας οδηγήσει στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των όρων και των προϋποθέσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων.

Είναι, πλέον, απαραίτητο:

  • Να ληφθούν από τους παραχωρησιούχους επιπλέον μέτρα πρόληψης των καταστροφών που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα και να θωρακιστούν επικίνδυνα σημεία πέριξ των οδικών αξόνων.
  • Να θεσπιστεί η υποχρέωση άμεσης απόκρισης των παραχωρησιούχων στις νέες προκλήσεις των καιρών, με το δημόσιο να διατηρεί όχι τον ρόλο του παρατηρητή αλλά του ενεργού θεματοφύλακα της ασφάλειας των χρηστών και του δικαιώματος των ελεύθερων συγκοινωνιών.

Ελπίζουμε η κυκλοφορία να αποκατασταθεί σύντομα στο σύνολό της».

Βίντεο από τους βράχους που έπεσαν στο οδόστρωμα

Η τελευταία εκτίμηση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΕΜΥ, περί τις 11 το πρωί της Πέμπτης, «το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "ARIEL", από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) αρχίζει να εξασθενεί. Κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στο Ιόνιο, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά, την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι αργά το απόγευμα».

Προβλήματα σε Κατερίνη και Λήμνο - Τα μεγάλα ύψη βροχής και ο ρόλος των ανέμων

Ζημιές στο οδικό δίκτυο και πλημμυρισμένα σπίτια στην Πιερία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ariel, ενώ στη Λήμνο δρόμοι έκλεισαν.

Η κακοκαιρία Ariel μπορεί να αποτελεί παρελθόν από την Αττική, ωστόσο το πέρασμά της την Πέμπτη (01/12) από την Πιερία και την Λήμνο ήταν σαρωτικό, προκαλώντας αρκετά προβλήματα.

Δεκάδες είναι οι κατοικίες που πλημμύρισαν στην Πιερία, ενώ ανέβηκε η στάθμη σε πολλούς χειμάρρους και αρδευτικά κανάλια εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων. Προβλήματα υπήρξαν και στην Παραλία Κατερίνης καθώς ο όγκος του νερού έκανε δύσκολη την αποφόρτιση των καναλιών προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα στο οδικό παραλιακό δίκτυο.

Εικόνα από την Κατερίνη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ariel

Εικόνα από την Κατερίνη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ariel

Ο δήμαρχος Κατερίνης ζήτησε να τεθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα σχολεία όλων των βαθμίδων τόσο στον δήμο Κατερίνης όσο και σε αυτόν του Δίου-Ολύμπου δεν λειτούργησαν.

Στον Πλαταμώνα, φερτά υλικά έφραξαν δρόμους και προκάλεσαν ζημιές σε ισόγειες κατοικίες και καταστήματα. Στον δήμο Δίου-Ολύμπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαγγέλη Γερολιόλιο, καταγράφηκαν 160 χιλιοστά βροχής.

Στη Λήμνο δρόμοι έκλεισαν, ενώ με μήνυμα του 112 προειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι για επικίνδυνα φαινόμενα.

Θεσσαλονίκη: Διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων προκάλεσε η «Άριελ»  

Προβλήματα ηλεκτροδότησης και πτώσεις δέντρων προκάλεσε η κακοκαιρία «Άριελ» σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, χωρίς ρεύμα είναι περιοχές των Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης, Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού και Θέρμης, ενώ στα σημεία αυτά βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών. Στον Δήμο Θερμαϊκού, λόγω της διακοπής ρεύματος, σημειώθηκαν και προβλήματα υδροδότησης.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας στη Θεσσαλονίκη είναι οι δυνατές ριπές ανέμου και η βροχόπτωση.

Εξαιτίας των δυνατών ανέμων καταγράφηκαν πτώσεις δένδρων στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ η Πυροσβεστική κλήθηκε σε πέντε περιπτώσεις για κοπές. Σε μία περίπτωση, στην οδό Ολύμπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δέντρο έπεσε πάνω σε όχημα, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός. Εξάλλου, κάδοι απορριμμάτων έχουν μετακινηθεί από τον αέρα, με τους οδηγούς και πεζούς να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στους δρόμους.

Κατερίνη: Κλειστά σχολεία στην Πιερία λόγω της κακοκαιρίας   

Κλειστά λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων θα παραμείνουν σήμερα, 1 Δεκεμβρίου , τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης τού δήμου Κατερίνης. Για τον ίδιο λόγο θα μείνουν, επίσης, κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Δίου Ολύμπου.

Πώς θα κινηθεί η Ariel: Σταδιακή μετατόπιση προς τα ανατολικά - Έντονες βροχές, πολλοί κεραυνοί και κατά τόπους θυελλώδεις άνεμοι

Το βαρομετρικό χαμηλό που κινήθηκε από τα νότια της Ιταλίας επηρεάζει τη χώρα μας προκαλώντας έντονα φαινόμενα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι τα μεγάλα ύψη βροχής, οι μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, η μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και οι κατά διαστήματα θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

Α. Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Β. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα από τον Κλ. Μαρουσάκη στο Open:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)