to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κακές μαθήτριες

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κρούει ξανά και ξανά, τεκμηριωμένα, τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη βαθιών και ριζικών αλλαγών στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα - μόνο πέρσι η παραγωγή της αυξήθηκε κατά 9%, οδηγώντας σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.


Φωνή βοώντος... Σοβαρές ΜΚΟ με μελέτες και έρευνές τους φέρνουν στο φως ένα κοινό μυστικό.  Ότι δηλαδή, παρά τις μεγαλόφωνες υποσχέσεις, τις δεσμεύσεις για “πράσινες” επενδύσεις απέναντι στον ΟΗΕ αλλά και στην κοινωνία των πολιτών, παρά τον πολλαπλασιασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων στον πλανήτη, οι μεγάλες τράπεζες επιμένουν “βρόμικα”. Επιμένουν σε τεράστιες χρηματοδοτήσεις των βιομηχανιών των ορυκτών καυσίμων.

Οι αριθμοί, αδιάψευστοι μάρτυρες, προκαλούν ίλιγγο. Η έρευνα της ΜΚΟ ShareAction, που αγωνίζεται για “υπεύθυνες επενδύσεις”, αφορά 25 ευρωπαϊκές τράπεζες, από τις οποίες οι 24 ανήκουν στο δίκτυο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Τραπεζικής Συμμαχίας για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, για την επίτευξη το 2050 ουδετερότητας άνθρακα. Και αποδεικνύει ότι οι πράξεις τους βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις τους: πέρσι χρηματοδότησαν με 55 δισ. δολάρια εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ενώ στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών αυτά τα ποσά αγγίζουν τα 400 δισ. δολάρια, συμβάλλοντας έτσι στην επέκταση του τομέα της ορυκτής ενέργειας! Η ΜΚΟ τονίζει στην έκθεσή της ότι η χρηματοδότηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία “δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επενδύσεις σε νέα πετρελαϊκά πεδία και πεδία φυσικού αερίου αν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου”.

Η συγκεκριμένη έρευνα στηρίχθηκε στα ποσά των χρηματοδοτήσεων αυτών των τραπεζών “προς 50 επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα σχέδια πετρελαϊκής ανάπτυξης και ανάπτυξης του φυσικού αερίου, μεταξύ τους οι Exxon Mobil, Saudi Aramco, Shell και BP”. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν αυτά τα ποσά να είναι και μεγαλύτερα! Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε πολλές περιπτώσεις λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων αυτών ένα μέρος των χρηματοδοτήσεων παραμένει στο σκοτάδι... “Καλές μαθήτριες” είναι μόλις τρεις τράπεζες που “έχουν αρχίσει να περιορίζουν τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου” σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία εξηγεί ότι η χρηματοδότηση πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι “σενάριο lose-lose και για τις τράπεζες, και τους επενδυτές τους”.

Και η ShareAction δεν είναι η μόνη ΜΚΟ που χτυπά συναγερμό. Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου,δύο ΜΚΟ, οι Urgewald και Reclaim Finance, δημοσιοποίησαν ανάλυσή τους (που συμβαδίζει με έρευνες και άλλων ΜΚΟ) σύμφωνα με την οποία οι εμπορικές τράπεζες διοχέτευσαν 1,5 τρισ. δολάρια στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων από τον Ιανουάριο του 2019 έως πέρσι τον Νοέμβριο. Τονίζοντας μάλιστα ότι ένας μικρός αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από μια χούφτα χωρών (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Καναδάς, Βρετανία) παίζει δυσανάλογα μεγάλο ρόλο στη στήριξη της βιομηχανίας άνθρακα, χρηματοδοτώντας πάνω από το 80% των σχετικών επενδύσεων!

“Αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να στοχοποιηθούν από όλες τις πλευρές: από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις ρυθμιστικές αρχές, τους πελάτες και τους προοδευτικούς επενδυτές” παρατήρησε η Κάτριν Γκανσγουίντ, επικεφαλής έρευνας της Urgewald, προσθέτοντας: “Αν δεν βάλουμε τέλος στη χρηματοδότηση του άνθρακα, ο άνθρακας θα βάλει τέλος σε εμάς”...

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)