to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καιρός να γυρίσουμε σελίδα! Δεν μας αξίζει η Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη

Πρώτος και κύριος πολιτικός στόχος για τη νέα Ελλάδα μας, είναι να φύγει η Δεξιά από την Κυβέρνηση! Δεν μπορεί, ούτε θέλει να οικοδομήσει ούτε να συμβάλει στην οικοδόμηση μια νέας Ελλάδας, απαλλαγμένης από τα βαρίδια του παρελθόντος!


Τα τελευταία 3 και πλέον χρόνια, γνωρίσαμε την πολιτική της Δεξιάς. Οι επιλογές της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, επιβεβαίωσαν όλες τις εκτιμήσεις μας για την καθημερινότητα που επεφύλασσαν στους εργαζόμενους και την πατρίδα μας. Πιστοί στη γραμμή «αν δεν είχαμε τρόικα, έπρεπε να εφεύρουμε», είδαμε να ξηλώνουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων επί κυβέρνησης της Αριστεράς.

Καταργήθηκε η 13η σύνταξη, ενισχύθηκε η υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, απαξιώθηκε γενικότερα η εργασία. Απαξιώθηκε το κοινωνικό κράτος, από το δημόσιο σύστημα υγείας και την δημόσια παιδεία, μέχρι την πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες υγείας. Ζούμε, εντονότερα σήμερα, τις επιπτώσεις των επιλογών της Δεξιάς στην ενέργεια. Τις επιπτώσεις από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας σε βάρος της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Και βέβαια από τη διακυβέρνηση της Δεξιάς, δεν θα μπορούσε να λείπει η επίθεση στις δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα του λαού μας. Η ΝΔ, και ο κ. Μητσοτάκης, δεν δίστασε να προβεί σε αναξιοκρατικές τοποθετήσεις «ημετέρων», σε σκανδαλώδη κατασπατάληση δημόσιων πόρων, σε φίμωση και χειραγώγηση των ΜΜΕ, ακόμη και σε προσπάθειες διωγμού των πολιτικών της αντιπάλων με ειδικά δικαστήρια και με εξοβελισμό των απόψεών τους από τη δημόσια σφαίρα. Τελευταία, αποκαλύφθηκε ότι δεν δίστασε να συγκροτήσει και να διατηρεί σε λειτουργία έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό παρακρατικό θύλακα παρακολουθήσεων μέσα στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.Αυτή η «όζουσα» καθημερινότητα δεν μας αξίζει. Αυτή η καθημερινότητα δεν χωράει στα όνειρά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής!

Η ΝΔ ποτέ δεν απέκρυψε, ότι ο πολιτικός στόχος της ήταν να μην ξαναβρεθεί η Αριστερά σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης στην Ελλάδα. Και με την άνοδό της στην κυβέρνηση προσπαθεί να οικοδομήσει ένα καθεστώς που θα εξασφαλίζει με κάθε τρόπο την διατήρηση και αναπαραγωγή της ισχύος της.

Αυτοί που άφησαν «άδεια ταμεία» στην κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν αισθάνθηκαν ούτε στιγμή την ανάγκη απολογίας στον ελληνικό λαό. Αυτοί που απειλούσαν τον Τσίπρα «μην τολμήσεις να γυρίσεις στην Αθήνα χωρίς υπογραφή» κατηγορούν την Αριστερά για το «αχρείαστο 3ο μνημόνιο» το οποίο με τις σχεδιασμένες κινήσεις τους είχαν καταστήσει «μονόδρομο» για την Ελληνική οικονομία. Αυτοί που καλούσαν τον ελληνικό λαό, κινητοποιώντας «θεούς και δαίμονες», να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, πρωτοστάτες του Αντι-ΣΥΡΙΖΑ Μετώπου, προσπαθούν αδιάντροπα, απευθυνόμενοι στους προοδευτικούς και δημοκράτες συμπολίτες μας, να παρουσιαστούν ως γνήσιοι εκφραστές του ΟΧΙ, εκφραστές των ονείρων και της ελπίδας του Ελληνικού λαού, εκφραστές των οραμάτων της Αριστεράς. Ο στόχος τους σαφέστατος. Η απομάκρυνση - αποκοπή του χώρου της κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προβολείς της δημοσιότητας φωτίζουν τον παρακρατικό μηχανισμό παρακολουθήσεων που έστησε ο κ. Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός που καλπάζει, η ενεργειακή φτώχεια που βιώνουμε, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ενισχύονται οι φωνές κατά του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο η πληρωμένη, ελεγχόμενη επικοινωνία και δημοσιότητα, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει. Πρώτος και κύριος πολιτικός στόχος για τη νέα Ελλάδα μας, είναι να φύγει η Δεξιά από την Κυβέρνηση! Δεν μπορεί, ούτε θέλει να οικοδομήσει ούτε να συμβάλει στην οικοδόμηση μια νέας Ελλάδας, απαλλαγμένης από τα βαρίδια του παρελθόντος! Οι φωνές που ακούγονται ή ορθότερα προβάλλονται, περισσότερο τελευταία, για ανάγκη εθνικής ενότητας, δεν έχουν σχέση με την δημοκρατική, προοδευτική πολιτική που έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι και η πατρίδα μας. Πρόκειται για την πολιτική που εχθρεύεται και υπονομεύει συστηματικά η Δεξιά.

Τα βασικά στοιχεία της πολιτικής που θα βγάλει τη χώρα οριστικά και στο ξέφωτο, χωρίς επιστροφή στις οικονομικές περιδινήσεις, τονίστηκαν από τον πρόεδρο του κόμματός μας, σ. Αλέξη Τσίπρα, στο τελευταίο Συνέδριό μας. Την δεύτερη φορά της Αριστεράς, θα πάρουμε πίσω τον πολιτικό χώρο που δώσαμε στους δανειστές μας την πρώτη φορά, υποχρεωμένοι από τα μνημόνια δανεισμού της χώρας.

Πρώτη προτεραιότητα, η προστασία των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.

Δεύτερη προτεραιότητα, η ανάκτηση της εργασίας. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επανίδρυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και την σταδιακή εφαρμογή του 35ώρου.

Τρίτη προτεραιότητα, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου. Με ρύθμιση των χρεών της πανδημίας, χρηματοδοτικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ανασχεδιασμό των πόρων του ταμείου ανάκαμψης.

Τέταρτη προτεραιότητα, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Με το νέο ΕΣΥ, την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, την 13η σύνταξη.

Πέμπτη προτεραιότητα, η νέα γενιά. Με ολιστικό σχέδιο για τη δημόσια παιδεία, μέτρα για στέγη στα νέα ζευγάρια.

Έκτη προτεραιότητα, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Δεν μας αξίζει, γι’ αυτό αφήνουμε πίσω την Ελλάδα της Δεξιάς και  του κ. Μητσοτάκη. Την Ελλάδα με τους λογής - λογής «ιδιοκτήτες» της πολιτικής ζωής και του κράτους. Την Ελλάδα των λογής – λογής Novartis της οικονομικής ζωής. Την Ελλάδα του αυταρχισμού, της καταστολής, των παράνομων παρακολουθήσεων. Την Ελλάδα της 108ης θέσης στην ελεύθερη ενημέρωση.
Προχωράμε για την οικοδόμηση της Ελλάδας των ονείρων και των οραμάτων μας. Προχωράμε στο χτίσιμο μιας κοινωνικής πλειοψηφίας, για μια προοδευτική διακυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο. Για αυτή την Ελλάδα αγωνιζόμαστε. Κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές, με τους αγώνες και την ψήφο του λαού μας, θα επιβάλλουμε μια νέα, δημοκρατική, προοδευτική Ελλάδα! 

*Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφ. «Νέα Κρήτη», Τρίτη 6 Σεπτ 2022

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)