to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 12.08.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Κάιρο: Επανάληψη συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές επανέλαβαν την Τρίτη τις συνομιλίες που διεξάγονται με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων στο Κάιρο, δεύτερη ημέρα της τριήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.


Τη Δευτέρα οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες διεξήγαγαν εννιάωρες διαπραγματεύσεις χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας των συνομιλιών. «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και εξαντλητικές», διαπίστωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την παλαιστινιακή πλευρά, οι Ισραηλινοί επιδιώκουν την παράταση της 72ωρης εκεχειρίας, όμως Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη λήξη της ισχύος της εκεχειρίας τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης, αξιωματούχος της Χαμάς στο Κάιρο απείλησε ότι η οργάνωση δεν θα παρατείνει την εκεχειρία πέραν των 72 ωρών.

Οι διαπραγματευτές κάνουν ασκήσεις ισορροπίας επί μίας διατύπωσης η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις και των δύο πλευρών: ασφάλεια, για το Ισραήλ, άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας για τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, το Ισραήλ πρότεινε την χαλάρωση των περιορισμών σε δύο συνοριακά περάσματα, το ένα εκ των οποίων θα προορίζεται για τα πρόσωπα και το άλλο για τα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τρεις πλευρές έχουν αποδεχθεί την ιδέα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, να περάσει υπό διπλό αιγυπτιακό και παλαιστινιακό έλεγχο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)