to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 17.10.2014

Οικονομία

Και το Βερολίνο «στηρίζει» την Ελλάδα: «Επιβάλλεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων»

Τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια ημέρα αφότου ο αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεμήνυσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα, καθιστά σαφές ότι «στην Ελλάδα υπάρχει ήδη πρόγραμμα στήριξης, που θα πρέπει να εφαρμοστεί»


Το θέμα του πυροτεχνήματος της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές ήταν αντικείμενο και του σημερινού κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο, με τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης να επαναλαμβάνουν τη «στήριξη» της Γερμανίας προς την Αθήνα αλλά και να επιμένουν παράλληλα στη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» και της πολιτικής ακραίας λιτότητας.

Όλοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης, αλλά με υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, η Μαριάνα Κοτέ, εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχει ήδη «πρόγραμμα στήριξης», που θα πρέπει να εφαρμοστεί. Συμπλήρωσε πως οι αποφάσεις για τυχόν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η τοποθέτηση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ έρχεται μια ημέρα αφότου ο αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, διεμήνυσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα, ακόμα και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση στις αγορές.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα απ' ό,τι προβλέπεται στις χρηματαγορές, η κ. Κοτέ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι πράγματι στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσει η Ελλάδα την ικανότητα να καλύπτει τις δανειακές τις ανάγκες από τις χρηματαγορές. Τώρα, ως προς την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει νωρίτερα στις αγορές, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε απλώς να πει ότι ως το τέλος του χρόνου και αφότου η τρόικα συντάξει το τελικό της πόρισμα για το τρέχον πρόγραμμα, η ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Πάντως το θέμα της Ελλάδας, κυρίως σε σχέση με αναπτυξιακά προγράμματα στο πλαίσιο της ΕΕ, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας τη Δευτέρα (πληροφορίες: Deutsche Welle, skai.gr).

Την ίδια στιγμή,  το 85% των αναλυτών που συμμετείχε σε έρευνα του Bloοmberg εκτιμά πως τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, δεν είναι από οικονομικής άποψης λογικά, καθώς για να μπορεί μία χώρα να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης. Το 50% των αναλυτών εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της από τις αγορές και ότι θα χρειασθεί τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διαβάστε σχετικά την ανακοίνωση του Τμ. Οικονομκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «Η αντιπολίτευση υπονομεύει ευθέως την σταθερότητα της χώρας»

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)