to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 30.01.2017

Κοινωνία

Και τρίτος νεκρός στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια - Εκτός κινδύνου πρόσφυγας που μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ με συμπτώματα δηλητηρίασης από μαγκάλι

Τρίτος νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια. Όπως έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε από αστυνομικές Αρχές, ο άνδρας είναι από το Πακιστάν, ηλικίας περίπου 20 ετών.


Ο σημερινός νεκρός άνδρας, ηλικίας 20 περίπου ετών, από το Πακιστάν, είναι ο τρίτος νεκρός στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια. Το περασμένο Σαββάτο βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 45χρονος Σύρος, ενώ την περασμένη Τρίτη πέθανε άλλος ένας άνδρας, Αιγύπτιος, 22 χρονών.

Ένας ακόμα άνδρας, 30 ετών, πακιστανικής καταγωγής, που μεταφέρθηκε από τον καταυλισμό της Μόριας και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης, δείχνει την αιτία των τριών θανάτων μεταναστών της τελευταίας εβδομάδας. Συγκεκριμένα, ο μετανάστης αυτός, που διέμενε στην ίδια σκηνή με τον σημερινό νεκρό, νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου και έχει -σύμφωνα με ιατρικές πηγές- φανερά τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, που προήλθε από μαγκάλι που χρησιμοποιήθηκε στη σκηνή για να ζεσταθούν.

Αυτή πρέπει να είναι και η αιτία των άλλων δυο θανάτων, αφού η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση δεν έδειξε εμφανή αιτία θανάτου και ζητήθηκε ιστολογική και τοξικολογική παραπέρα διερεύνηση, ώστε να εξετασθεί κυρίως, η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

Στο μεταξύ, ο θάνατος και τρίτου μετανάστη στη Μόρια σήμερα, δημιούργησε κλίμα έντονης αναταραχής. Ομάδες Αφρικανών, κυρίως, μεταναστών, συχνά πυκνά κλείνουν, διαμαρτυρόμενοι, την κεντρική πύλη του καταυλισμού, ενώ η μεταφορά, περίπου στις 2 το μεσημέρι, της σορού του νεκρού Πακιστανού με ασθενοφόρο, κινδύνευσε να προκαλέσει έκρηξη. Δεκάδες μετανάστες συνέρευσαν γύρω από το ασθενοφόρο και αποχαιρέτησαν το νεκρό σύντροφό τους με συνθήματα και λυγμούς.

Ας σημειωθεί, ότι στον καταυλισμό της Μόριας συνεχίζουν να μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές, με θερμοκρασίες που κατά τη νύχτα πέφτουν κάτω του μηδενός, εκατοντάδες άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους. Στο σύνολό τους αρνούνται να μετακινηθούν στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης που χρησιμοποιείται για τη στέγαση μεταναστών όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Κι αυτό για να είναι κοντά στην Υπηρεσία Ασύλου, όποτε εξετασθεί το αίτημά τους. Όπως έγινε γνωστό πάντως, στο πλοίο δεν μένουν περισσότεροι από 80, όλοι κι όλοι, Αφρικανοί.

Επίσης, στη Μόρια μένουν ακόμα στις σκηνές μετανάστες, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η μετακίνηση σε δωμάτια ξενοδοχείων που έχουν ενοικιασθεί στην περιοχή της Μυτιλήνης για στέγαση οικογενειών, ώστε στα κοντέϊνερ του καταυλισμού να μεταφερθούν άνδρες που μένουν μόνοι τους σε σκηνές.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Οι Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουν επίσης στην ανακοίνωση, την πάγια θέση τους, ότι «η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».


“Ανεπαρκή τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που πάρθηκαν στη Μόρια”, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
"Είναι εξωφρενικό να μετράμε τρεις θανάτους μέσα σε μία εβδομάδα", αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης για τους πρόσφατους θανάτους στον καταυλισμό της Μόριας.  Εδώ και μήνες, η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου, παροτρύνοντας τις ελληνικές Αρχές να προετοιμάσουν κατάλληλα τους προσφυγικούς καταυλισμούς ενόψει του χειμώνα και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα, αναφέρουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και υπογραμμίζουν πως νωρίτερα αυτόν το μήνα, και κατόπιν μεγάλων καθυστερήσεων, τέθηκαν σε εφαρμογή ανεπαρκή μέτρα έκτακτης ανάγκης στη Μόρια, τα οποία περιλάμβαναν την κάλυψη των νάιλον σκηνών με πλαστικά καλύμματα και τον ψεκασμό στο εσωτερικό των σκηνών με μονωτικό αφρό. «Το να αναγκάζεις χιλιάδες ανθρώπους να αγωνίζονται να επιβιώσουν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς θέρμανση και κατάλληλη στέγαση και προστασία δεν ήταν ποτέ επιλογή. Είναι καιρός οι ελληνικές Αρχές και οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σταματήσουν να υπερασπίζονται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σε βάρος των ανθρώπινων ζωών», επισημαίνει η Εμιλί Ρουβρό, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, στην ανακοίνωση.

Κροκοδείλια δάκρυα για τη Μόρια από τον Μ. Βαρβιτσιώτη

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε διάστημα λίγων ημερών, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και παράνομων μεταναστών της Μόριας Λέσβου, έχουν καταγραφεί τρεις αιφνίδιοι θάνατοι νέων ανθρώπων, μια απόπειρα αυτοκτονίας και μια διακομιδή στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Τα περιστατικά αυτά πέρα από θλίψη, προκαλούν και έντονο προβληματισμό.

Για να ενδιαφερθεί ο - λαλίστατος κατά τα άλλα - κ. Μουζαλάς για το τι πραγματικά συμβαίνει εκεί, έπρεπε να προηγηθούν όλα αυτά. 

Γιατί μέχρι τώρα, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και επισημάνσεις μας και παρά τα σημαντικά κονδυλία που έχει λάβει η χώρα από την Ε.Ε., “κρυβόταν” πίσω από τις ανυπόστατες διαβεβαιώσεις του.

Λίγη περισσότερη υπευθυνότητα και ανθρωπιά από αυτούς που, όταν ήταν στην Aντιπολίτευση, βασιζόντουσαν στη “μικροπολιτική των μαγκαλιών”, δεν θα έβλαπτε».

ΚΚΕ: Να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων, μεταφορά τους στις χώρες που επιθυμούν - Ανθρώπινες δομές προσωρινής φιλοξενίας

Με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει «το έγκλημα διαρκείας που συντελείται στο κολαστήριο της Μόριας. Σε μια εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους τρεις νέοι άνθρωποι ενώ ένας τέταρτος βρίσκεται σε κώμα στην εντατική του Βοστάνειου Νοσοκομείου» τονίζεται στην ανακοίνωση σχετικά με τους τρεις θανάτους που υπήρξαν στον καταυλισμό της Μόριας από την περασμένη Τρίτη μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ «σοβαρή ευθύνη φέρουν και όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις και οι τοπικοί θεσμοί που αποδέχτηκαν ή συναίνεσαν στη δημιουργία των hot spots και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Τεράστιες ευθύνες για αυτό το έγκλημα διαρκείας που συντελείται στη Μόρια επωμίζονται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου που αναλίσκονται στην υποδοχή διάφορων vips που "κτίζουν" τη "φιλάνθρωπη εικόνα" τους και στη συλλογή βραβείων ανά την οικουμένη για το «φιλάνθρωπο» έργο τους και, με άλλοθι τις αρμοδιότητες που έχουν ή δεν έχουν, αφήνουν το χρόνο να λύσει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στο κέντρο κράτησης στη Μόρια».

Το ΚΚΕ ζητά «να σταματήσει τώρα ο διπλός εγκλωβισμός τους στο νησί και στην Ελλάδα. Να πάρουν όλοι στις αμέσως επόμενες μέρες χαρτιά και να μεταφερθούν με ασφάλεια στις χώρες που επιθυμούν. Να δημιουργηθούν ανθρώπινες δομές προσωρινής φιλοξενίας που να αντικαταστήσουν τα κολαστήρια, σαν αυτό της Μόριας, μέσα στα οποία στοιβάζονται σήμερα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)