to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Και τα 104 εκατομμύρια;

Στο τέλος - τέλος, αν είναι κάποιος να κατηγορήσει την πολιτεία και την κυβέρνηση για ελλείψεις, παραλείψεις και περιστατικά όπως αυτό με τα άθλια και επικίνδυνα αποφάγια με τα οποία σιτίζονται κάποιοι πρόσφυγες, ας το κάνει ένας απλός πολίτης που από το υστέρημά του στέκεται μήνες τώρα στο πλευρό των ανέστιων και όχι η Ύπατη Αρμοστεία.


"Καλούμε τις ελληνικές αρχές, με την οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βρουν γρήγορα καλύτερες εναλλακτικές επιλογές" δήλωσε από τη Γενεύη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη Μελίσα Φλέμινγκ, πρόσφυγες σε ορισμένους χώρους στην Ελλάδα ζουν στριμωγμένοι, σε "συνθήκες που υπολείπονται των προδιαγραφών", σε "παραμελημένες αποθήκες και εργοστάσια" που δεν αερίζονται σωστά, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, τουαλέτες και ντους.

Χωρίς καμία πρόθεση να αμφισβητήσει κανείς τις διαπιστώσεις της Ύπατης Αρμοστείας σχετικά με τις απαράδεκτες πολλές φορές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, μια και κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στα όσα προσβλητικά και απαράδεκτα βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι σήμερα στη χώρα μας, δεν μπορείς να μη σταθείς στην προβληματική διατύπωση μομφών και προτροπών από την εκπρόσωπο του διεθνούς οργανισμού.

Είναι το άκρον άωτον του παραδόξου η Ύπατη Αρμοστεία, που μέχρι σήμερα έχει εισπράξει 104 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. για την προώθηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, να εγκαλεί την κυβέρνηση για τη μη ικανοποιητική φιλοξενία των ανθρώπων αυτών όταν στην πολιτεία τα μόνα κονδύλια που έχουν διατεθεί αφορούν αποκλειστικά την ενίσχυση της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου.

Πέρα από τις ορθές επισημάνσεις για τα κακώς κείμενα στη διαχείριση της κρίσης, θα πρέπει η Ύπατη Αρμοστεία να αναλάβει κάποια στιγμή και τις δικές της ευθύνες, μην ξεχνώντας πως η ίδια έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα τη μερίδα του λέοντος από την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει ο διεθνής οργανισμός κάποια στιγμή να δώσει εξηγήσεις τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους Ευρωπαίους χρηματοδότες του για τους λόγους που το πρόγραμμα στέγασης των 20.000 ατόμων στην Ελλάδα δεν προχωράει με τίποτα. Θα πρέπει κάποια στιγμή και η Ύπατη Αρμοστεία να κάνει το δικό της ταμείο για τη μέχρι σήμερα προσφορά της στην αξιοπρεπή φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και να εξηγήσει αν τα 104 εκατομμύρια της Ε.Ε. έπιασαν τόπο ή βρίσκονται κάπου παρκαρισμένα.

Σε αντίθετη περίπτωση, ας αφήσει τις παραινέσεις, τις επικρίσεις και τις κριτικές για άλλους. Στο τέλος - τέλος, αν είναι κάποιος να κατηγορήσει την πολιτεία και την κυβέρνηση για ελλείψεις, παραλείψεις και περιστατικά όπως αυτό με τα άθλια και επικίνδυνα αποφάγια με τα οποία σιτίζονται κάποιοι πρόσφυγες, ας το κάνει ένας απλός πολίτης που από το υστέρημά του στέκεται μήνες τώρα στο πλευρό των ανέστιων και όχι η Ύπατη Αρμοστεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)