to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Και πάλι... "πολιτική διαπραγμάτευση"

Η "πολιτική διαπραγμάτευση" γίνεται λοιπόν με την οιονεί παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά χωρίς τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, με τη γραμμή του Μνημονίου.


Δυο ημέρες μετά τους πανηγυρισμούς για την "επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη" και την οσονούπω "έξοδο από το Μνημόνιο", οι συζητήσεις με την τρόικα έχουν οδηγηθεί σε τέλμα και η κυβέρνηση καταφεύγει και πάλι στην "πολιτική διαπραγμάτευση". Αυτό αποτελεί ομολογία ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει και η κυβέρνηση είναι πολιτικά απονομιμοποιημένη και δεν μπορεί να εφαρμόσει νέα αντικοινωνικά μέτρα. Γι' αυτό παρακαλεί τους πιστωτές για διευκολύνσεις. Οι συζητήσεις αυτές δεν γίνονται στο επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά με τη Λαγκάρντ και τη Μέρκελ. Αυτή είναι η εμπειρία.

Το επιχείρημα που εγείρει η κυβέρνηση κατά την "πολιτική διαπραγμάτευση" είναι ο κίνδυνος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό ήδη ζητεί οι ανειλημμένες μνημονιακές δεσμεύσεις να ικανοποιηθούν σε δύο δόσεις. Η πρώτη εν όψει του προϋπολογισμού και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Η δεύτερη εν όψει της πιστωτικής γραμμής. Η Αθήνα προτείνει τα "δύσκολα" να παραπεμφθούν για μετά, εντός του 2015, και συζητεί τη δέσμευση εφαρμογής σε προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή ο Σαμαράς συμπράττει στη δημιουργία τετελεσμένων, αλλά σπρώχνει την υλοποίηση των μέτρων για μετά τις εκλογές του Μαρτίου.

Η "πολιτική διαπραγμάτευση" γίνεται λοιπόν με την οιονεί παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά χωρίς τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, με τη γραμμή του Μνημονίου. Ομολογημένος στόχος είναι να στηθούν αναχώματα για να γίνει δυσκολότερη η διακυβέρνηση της χώρας από τη νέα κυβέρνηση. Ενδιαμέσως ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος προσδοκούν να δημιουργήσουν προσδοκίες "νέων λύσεων", ώστε να φυτρώσει φύλλο συκής προκειμένου "αδέσποτοι" ανεξάρτητοι βουλευτές να συμπράξουν για τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας - ανεξάρτητα αν αυτό δεν καταστεί, τελικώς, δυνατό.

Η αναβίωση σεναρίων για κυβέρνηση ειδικού σκοπού εξυπηρετεί την προσπάθεια στοιχειώδους ανασυγκρότησης του κυβερνητικού χώρου και ειδικότερα της Ν.Δ. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος δεν πιστεύουν ότι υπάρχει επίδικο ειδικού σκοπού, αφού έχουν αποκλείσει κάθε συζήτηση για απομείωση του χρέους. Ολόκληρος ο πολιτικός σχεδιασμός τους, που αποκαλύπτεται από την τακτική τους απέναντι στην τρόικα, εκλαμβάνει ως δεδομένη την προσφυγή της χώρας στις εκλογές τον Μάρτιο.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)