to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:07 | 11.10.2013

Διεθνή

Και πάλι δεκάδες νεκροί στη Μεσόγειο: νέο ναυάγιο πλοιάριου με μετανάστες κοντά στη Μάλτα (ενημέρωση)

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νέο ναυάγιο στα όρια των χωρικών υδάτων της Μάλτας και της Λιβύης, ενώ 206 διασώθηκαν, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων ANSA έκανε λόγο για «περίπου 50» νεκρούς.


12.00 τα μεσάνυχτα

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους όταν ναυάγησε πλοίο που μετέφερε μετανάστες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μούσκατ

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους όταν ναυάγησε ένα πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ.

Πάνω από 200 άνθρωποι διασώθηκαν από το ναυάγιο αυτό, σύμφωνα με τις αρχές της Μάλτας.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ένα μαλτέζικο πολεμικό πλοίο διέσωσε 150 ανθρώπους, 113 άνδρες, 20 γυναίκες και 17 παιδιά, ενώ το ιταλικό πολεμικό ναυτικό διέσωσε 56 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 39 ανδρών, 8 γυναικών και 9 παιδιών.

Ο Μούσκατ δήλωσε ότι το νέο ναυτικό αυτό δυστύχημα αποτελεί μια κλήση αφύπνισης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν ακόμη πριν αναληφθεί δράση; Η Μάλτα και η Ιταλία συνεργάζονται, αλλά αισθανόμαστε ότι μας έχουν εγκαταλείψει στην επιχείρηση αυτή. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Οι απελπισμένοι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ένα μέλλον στην Ευρώπη και η Ευρώπη δεν μπορεί να υπεκφεύγει», σημείωσε.

Νωρίτερα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς στο ναυάγιο αυτό.

-----------------------------------------------------------------------------------

10.30 μ.μ.

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από το ναυάγιο που σημειώθηκε νότια της Σικελίας, σε μια περιοχή στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή και μέσα ενημέρωσης.

Για τουλάχιστον 50 νεκρούς έκανε λόγο η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα στο Διαδίκτυο. Τον ίδιο αριθμό είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA χωρίς να διευκρινίσει τις πηγές του.

Οι διασωθέντες χάρη στην κινητοποίηση δυο ιταλικών πολεμικών πλοίων που έριξαν στην θάλασσα σωσίβιες λέμβους και ενός εμπορικού πλοίου της Μάλτας είναι έως τώρα 206.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετείχε επίσης ένα αλιευτικό το οποίο βρισκόταν κοντά στο σημείο του ναυαγίου, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ADN Kronos.

Δέκα παιδιά ήσαν ανάμεσα στους διασωθέντες και μεταφέρονται με ελικόπτερο στην Λαμπεντούζα. Κατά πληροφορίες ωστόσο άλλα 10 παιδιά φέρονται να είναι μεταξύ των νεκρών του ναυαγίου.

Στο πλεούμενο πιστεύεται πως επέβαιναν τουλάχιστον 250 επίδοξοι μετανάστες.

 -------------------------------------------------

10 μ.μ.

Το πλεούμενο φέρεται ότι ανατράπηκε λόγω του υπερβολικού αριθμού των επιβατών που μετέφερε. Οι μετανάστες μετακινήθηκαν για να καλέσουν βοήθεια όταν διέκριναν στον ορίζοντα ένα πλοίο. Το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε ξαφνικά και το πλεούμενο ανατράπηκε.

Στο σημείο του ναυαγίου, μετά από σχετικό αίτημα των αρχών της Μάλτας, έσπευσαν δυο πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και ένα εμπορικό πλοίο.  Σχεδόν 150 μετανάστες φέρονται  να επιβιβάστηκαν στο μαλτέζικο πλοίο και άλλοι 56, περίπου, σε σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Η αρχική είδηση:

Πλοίο το οποίο μετέφερε μετανάστες αναποδογύρισε ενώ έπλεε μεταξύ της Σικελίας και της Τυνησίας και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί στη θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 120 άνθρωποι.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερα για να βοηθήσουν τους ναυαγούς. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, έχουν εντοπιστεί πτώματα.

Το πλοίο βυθίστηκε σε απόσταση περίπου 70 μιλίων βόρεια της Μάλτας, κοντά στη Λαμπεντούζα.  Όπως αναφέρει το Associated Press, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή και μαλτέζους αξιωματούχους το περιστατικό σημειώθηκε σε ύδατα όπου την ευθύνη έρευνας και διάσωσης έχει η Μάλτα.

«Παρέχουμε βοήθεια στις αρχές της Μάλτας. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν υπάρχουν νεκροί», δήλωσε ο διοικητής της ιταλικής ακτοφυλακής Φιλίπο Μαρίνι.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μάλτας Κουρτ Φαρούτζια είπε ότι γύρω στις 5 το πρωί έλαβαν την πληροφορία για ένα «σημαντικό ατύχημα». Στην περιοχή έφτασε πρώτο ένα μαλτέζικο πλοίο.

«Μας είπαν αρχικά ότι το σκάφος (με τους παράνομους μετανάστες) έδειχνε ασταθές και κατόπιν ότι αναποδογύρισε. Ενημερωθήκαμε ότι πολλοί άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα. Ορισμένοι φορούν σωσίβια, άλλοι όμως όχι. Λαμβάνουμε βοήθεια από ιταλικά πλοία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το BBC, το σκάφος εντοπίστηκε αρχικά από την αεροπορία της Μάλτας, η οποία στη συνέχεια ζήτησε τη βοήθεια της Ιταλίας. Μέχρι τώρα εκτιμάται ότι έχουν διασωθεί 120 άνθρωποι.

Το στενό μεταξύ Τυνησίας, Λαμπεντούζα, Μάλτας και Σικελίας

Το περιστατικό σημειώνεται περίπου μία εβδομάδα μετά τον πνιγμό τουλάχιστον 319 μεταναστών από την Ερυθραία και τη Σομαλία σε ναυάγιο σκάφους στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Η εν λόγω ανθρωπιστική καταστροφή θεωρείται μία από τις χειρότερες μίας μακράς μεταναστευτικής κρίσης, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν στη νότια Ιταλία με μικρά, μη ασφαλή σκάφη.

Πηγή: Reuters, AMΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, BBC via Naftemporiki.gr

319 τα καταμετρημένα θύματα στο ναυάγιο της Λαμπεντούσα - 1.000 ζωντανοί στριμώχνονται σε άθλιες συνθήκες στο στρατόπεδο κράτησης του νησιού

Την ίδια ώρα όμως συνεχίζεται η ανάσυρση σορών από τον υγρό τάφο ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει πλέον στους 319, ενώ στο κέντρο υποδοχής μεταναστών του νησιού, το οποίο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 250 ανθρώπων στριμώχνονται πλέον σχεδόν 1.000 άνθρωποι, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην βρίσκουν ούτε κάποιο καταφύγιο για να προφυλαχθούν από τη βροχή.

Ο Μικέλε Πρόσπερι, ο οποίος εργάζεται εκεί για την φιλανθρωπική οργάνωση «Save the Children» (Σώστε τα Παιδιά), δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι περίπου 140 μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλα μέρη της Ιταλίας και σημείωσε ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται περισσότερα από 30 ασυνόδευτα παιδιά που επέζησαν του ναυαγίου.

Μόλις ολοκληρωθούν οι σημερινές επιχειρήσεις, περίπου 500 μετανάστες αναμένεται να παραμείνουν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα, κατέληξε ο Πρόσπερι.

Πηγή: ertopen.com

Φωτ. αρχείου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)