to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Και «όμηρος» και φυλακισμένος ο Νίκος Ρωμανός

Η δικαστική πρακτική της «αέναης» ανακριτικής και δικαστικής διαδικασίας, που εδώ και μερικά χρόνια συνεχώς με νέα «ευρήματα» και με αφορμή οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα «ειδικής» κατηγορίας κρατουμένων, ανανεώνει την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, καθιστά ανά διαστήματα τα ίδια πρόσωπα υπόδικους για την ίδια κατηγορία κι ενώ οι περισσότεροι ήδη έχουν καταδικαστεί.


Ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό, αφού υπέβαλε το 2014 τον εαυτό του σε μια σκληρή απεργία πείνας φτάνοντας στα όρια του θανάτου, εξασφάλισε (έτσι τουλάχιστον νόμιζε ο ίδιος αλλά και το σύνολο των πολιτών) το δικαίωμα πρόσβασης στη σχολή που είχε περάσει στις πανελλήνιες δίνοντας εξετάσεις μέσα από τη φυλακή ανηλίκων.

Ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνης είχε τότε κάνει ένα βήμα πίσω την ώρα που σύσσωμη σχεδόν η Βουλή το είχε ζητήσει. Στην ίδια κατεύθυνση και ο σημερινός υπουργόςΝίκος Παρασκευόπουλος εισηγήθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή ρύθμιση για τις άδειες εκπαίδευσης των κρατουμένων και μάλιστα ρύθμισε και εκ των υστέρων με ΚΥΑ κάθε παράμετρο που ενδεχομένως εμπόδιζε τη δικαστική κρίση για την παροχή αυτού του δικαιώματος.

Τελικά όμως η δικαστική πρακτική της «αέναης» ανακριτικής και δικαστικής διαδικασίας, που εδώ και μερικά χρόνια συνεχώς με νέα «ευρήματα» και με αφορμή οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα «ειδικής» κατηγορίας κρατουμένων, ανανεώνει την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, καθιστά ανά διαστήματα τα ίδια πρόσωπα υπόδικους για την ίδια κατηγορία κι ενώ οι περισσότεροι ήδη έχουν καταδικαστεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, εκτός από την παραβίαση του Ποινικού Κώδικα που ορίζει την εκκρεμοδικία (το είχε στηλιτεύσει αυτό ξεκάθαρα ο εκλιπών εισαγγελέας Σωτήρης Μπάγιας), οι ίδιοι 19 κατηγορούμενοι (σε ορισμένες περιπτώσεις και οι συγγενείς πρώτου βαθμού) είναι υπόδικοι, καταδικασμένοι και συνεχώς υπό μια νέα δικαστική διαδικασία.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων εξέδωσε ανακοίνωση για το δικαίωμα του Ρωμανού στην εκπαίδευση και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

«Δεν είναι μία ούτε δύο, αλλά τρεις οι φορές που το Συμβούλιο της Φυλακής σε αγαστή συνεργασία με τον ειδικό εφέτη ανακριτή Ε. Νικόπουλο απορρίπτουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού, που είναι και δικαίωμα κάθε κρατούμενου, στο να σπουδάσει.

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής κρίνει πως ο Ν. Ρωμανός δεν δικαιούται άδεια γιατί είναι υπόδικος, παρότι ο νόμος προβλέπει αναγνώριση του δικαιώματος στην παιδεία και στους υπόδικους. Η αλήθεια είναι ότι ο Ν. Ρωμανός βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια αέναη υποδικία εδώ και 26 μήνες, ενώ στο μεσοδιάστημα κατέστη και κατάδικος.

Και ο μόνος λόγος αυτής της ομηρίας είναι ότι οι εισαγγελικές αρχές “προγραμματίζουν” να ξεκινήσει μια υποδικία μετά το πέρας της προηγούμενης, μη και χάσει την ταμπέλα του “υπόδικου” και αποκτήσει δικαιώματα κρατούμενου.

Εδώ έχει ευθύνες και το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει προβεί μεν σε δύο διορθωτικές κινήσεις για να παρακαμφθεί η αναλγησία του συγκεκριμένου κυρίου και να εγκριθεί το αίτημα του φοιτητή, όμως, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έκανε λόγο για έκνομη απόφαση και για παράβαση καθήκοντος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)