to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 20.01.2021

Κοινωνία

Και οι σύλλογοι Μεταπτυχιακών και υπ. Διδακτόρων ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

«Να υψώσουμε τείχος δημοκρατίας», καλούν σύλλογοι Μεταπτυχιακών και υπ. Διδακτόρων, οι οποίοι τάσσονται απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση


Οι Σύλλογοι Μεταπτυχιακών Φοιτητών/-τριών και Υπ. Διδακτόρων /-ισσών τοποθετήθηκαν δημόσια απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας και ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συλλέξουν υπογραφές για αυτό το ζήτημα.

Σχεδόν έναν μήνα μετά, το κείμενο έχουν υπογράψει περίπου 2000: 450 μεταπτυχιακοί/ες και υπ. διδάκτορες/ισσες, 50 καθηγητές/τριες, 1000 προπυχιακοί/ες φοιτήτριες/ες, 500 απόφοιτοι/ες. 

Επιπρόσθετα, οι σύλλογοι τάσσονται εξ’ ολοκλήρου απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθείται από κοινού από τα Υπουργεία Προ.Πο. και Παι.Θ και ζητούν με αποφάσεις τους, την άμεση απόσυρσή του. Στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των δράσεων τους το επόμενο διάστημα στηρίζουν τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 21/1. «Παράλληλα καλούμε όλα τα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας να αναλάβουν έμπρακτες δράσεις εναντίωσης στο επικίνδυνο για το μαζικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο σχέδιο νόμου, με στόχο την απόσυρσή του. Η σύσσωμη αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας πρέπει να φτάσει κι ακουστεί στην κοινωνία με όλους τους τρόπους και από όλους τους δρόμους», αναφέρουν οι σύλλογοι.

Η αστυνομία δεν έχει θέση στους Πανεπιστημιακούς χώρους - Να υψώσουμε τείχος δημοκρατίας

Στο κείμενο συλλογής υπογραφών, οι σύλλογοι Μεταπτυχιακών και υπ. Διδακτόρων αναφέρει: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί άμεσα να ιδρύσει πανεπιστημιακή αστυνομία. Πρόκειται για καθοριστικό πλήγμα στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και στη δημοκρατική διάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ΥΠαιΘ και ΠροΠο εξαγγέλλουν συγκεκριμένα τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.)—με αρμοδιότητες σύλληψης και προανάκρισης—η οποία θα υπάγεται άμεσα στην ΕΛ.ΑΣ.

Εν μέσω πανδημίας, με τις κοινωνικές ανάγκες να επιτάσσουν τη γενναία ενίσχυση κρίσιμων δημόσιων τομέων (Υγεία, Επιθ. Εργασίας, Μεταφορές κ.ά.) και μπροστά στις αναπόφευκτες συνέπειες των μεροληπτικών επιλογών της, η κυβέρνηση προτάσσει μια επικίνδυνη και παρελκυστική νομοθετική πρωτοβουλία. Επιλέγει δε, για ακόμη μία φορά, να νομοθετήσει παρά τη ρητή διαφωνία των θεσμικών φορέων (συλλόγων, σωματείων, ΓΣ τμημάτων, συγκλήτων, κ.ά.), προσβάλλοντας ανεπανόρθωτα κάθε έννοια δικαίου και πολιτικού διαλόγου.

Παρά το γεγονός ότι, αποδεδειγμένα πια, το μόνο που πέτυχε η κατάργηση του ασύλου ήταν ο πολλαπλασιασμός των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, τα ελληνικά πανεπιστήμια εξωθούνται σε έναν νέο γύρο τεχνητής έντασης με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης. 

Η παρούσα πολιτική εξουσία το μόνο έργο που έχει να καταθέσει στην κοινωνία αναφορικά με τα Πανεπιστήμια είναι η συνειδητή συρρίκνωση των επιστημονικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δυνατοτήτων τους δια μέσου της εντεινόμενης μείωσης των διαθέσιμων πόρων και της μη κάλυψης των οργανικών κενών σε διδάσκουσες/οντες, διοικητικό προσωπικό, φοιτητική μέριμνα. Παρ'όλα τα προαναφερθέντα πλήγματα, τα δημόσια πανεπιστήμια συνεχίζουν να επιτελούν εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου, με διεθνή αναγνώριση.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση δεν αποτελεί η ουσιαστική ενίσχυση των πανεπιστημίων. Αντιθέτως, η τριτοβάθμια έρχεται στο προσκήνιο μόνο ως πεδίο δοκιμής μέτρων επιτήρησης και ελέγχου, των δυνητικά απείθαρχων. Η αντίληψη του πανεπιστημιακού χώρου ως οχυρού προς ανακατάληψη δημιουργεί πολλούς κινδύνους για μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, μιας και αναπαράγει συντηρητικές ιδεοληψίες, επιδεικνύει δυσανεξία στο δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης και προδίδει παντελή άγνοια της ακαδημαϊκής πραγματικότητας.

Το νομοθέτημα που επιχειρείται στοχεύει στην περιστολή των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων της συνάθροισης, της διαμαρτυρίας ακόμη και της ελευθερίας του λόγου, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Κάθε προσπάθεια δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας αναπόφευκτα θα διαψευστεί από τις πραγματικότητες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στα πανεπιστήμια. Πανεπιστήμια τα οποία στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, αποφασίζουν με τα συλλογικά τους όργανα για θέματα που άπτονται της λειτουργίας τους.

Εμείς, όσες και όσοι υπογράφουμε το παρόν κείμενο καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε στην αντιπληροφόρηση της κοινής γνώμης και τελικά να αποτρέψουμε την εφαρμογή των αντιδραστικών αυτών σχεδίων».

υπογράφουν οι:

- Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
- Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πανεπιστημίου Κρήτης
- Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών/ριών Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
- Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών-Φοιτητριών και Υποψηφίων Διδακτόρων Παντείου Πανεπιστημίου
- Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Φυσικής ΕΚΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)