to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 22.07.2018

Πολιτική

Και οι αποκαλύψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζονται

Το άσπρο μαύρο συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι κομματικοί και μιντιακοί... αλληλέγγυοι των υπό απόλυση στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ που κατηγορούνται για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ αυτών εκείνο της σύστασης και δράσης συμμορίας.


Ρεπορτάζ: Αντα ΨαρράΝτάνι Βέργου (Εφημερίδα των Συντακτών)

Εδώ κυριολεκτικά θα ταίριαζε το «μαζί τα φάγανε», αν και ακόμα οι έλεγχοι δεν έχουν αποκαλύψει όλο το εύρος των οικονομικών δοσοληψιών, δεδομένων και των στοιχείων που ξαφνικά «χάθηκαν» (πρόκειται για την κολλητική ασθένεια που χτύπησε σωρεία οργανισμών και φορέων μετά τις εκλογές του 2015), κι έτσι οι επιθεωρητές του Δημοσίου είναι αναγκασμένοι να τα αναζητούν ένα ένα προκειμένου να ολοκληρώσουν τα πορίσματα και να συμπληρώσουν το παζλ της «offshore του χώρου της υγείας».

Τα 5 στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, που απολύθηκαν και που -μέχρι στιγμής- φέρονται να διέπραξαν αδικήματα σε βάρος του δημόσιου φορέα με τον τρόπο που οργάνωσαν τις προσλήψεις των 22 προσώπων τα οποία άμεσα τέθηκαν στην υπηρεσία του υπουργικού γραφείου του Αδωνη Γεωργιάδη, δεν είναι φυσικά ούτε το μόνο ούτε το κρισιμότερο από όσα διαδραματίστηκαν σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Είναι όμως ένα εξαιρετικά ενδεικτικό στοιχείο για το πώς αντιλαμβάνονταν οι προηγούμενες ηγεσίες των υπουργείων την αξιοκρατία με βάση τον νεποτισμό, την αδιαφάνεια, το ρουσφέτι και τα συμφέροντα.

Παράνομες προσλήψεις

Οι επιθεωρητές έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον έλεγχο και για δεκάδες άλλες παράνομες προσλήψεις που έγιναν με παρόμοιο τρόπο, χωρίς προσκλήσεις ενδιαφέροντος, με συνέπεια να στελεχώνονται συγκεκριμένες μονάδες με πλήθος διοικητικών υπαλλήλων.

Ολα αυτά δε για να γίνουν χρειάστηκαν πιστά στελέχη, ακόμα και συνδικαλιστές, αλλά κυρίως καλοταϊσμένα ΜΜΕ.

Η επιτυχημένη διεθνής μέθοδος «follow the money» είναι πλέον το ουσιαστικότερο και αναγκαίο επόμενο στάδιο που θα αποκαλύψει με ονοματεπώνυμα το πού... χάθηκαν τα εκατομμύρια ευρώ του Δημοσίου για την υγεία.

Χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης: «Δείγμα γραφής της αμαρτωλής περιόδου διοίκησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο τρόπος με τον οποίο διασπαθίστηκαν υπερβολικά πολλά χρήματα για διαφημιστικούς-ενημερωτικούς σκοπούς. Ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους υπάρχουν στοιχεία ότι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καταβλήθηκαν είτε σε επώνυμους δημοσιογράφους (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δημοσιογράφου που σήμερα φαίνεται να “ξεπληρώνει” γραμμάτια με τον πόλεμο λάσπης που ενορχηστρώνει η Ν.Δ., που ανέφερε χθες ο κ. Παπαχριστόπουλος) είτε σε διάφορα λαθρόβια έντυπα και sites. Κοινό γνώρισμα όλων των καταβολών, η αδιαφάνεια και ο έκδηλος και προκλητικός ημετερισμός. Ευελπιστώ ότι η έρευνα σε βάθος θα αναδείξει πολλές ακόμα πλευρές της δυσώδους αυτής πτυχής στη δραστηριότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ και θα αποδώσει όπου υπάρχουν τις ανάλογες ευθύνες».

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

«Μπλεγμένος πολύς κόσμος»

Δύο ημέρες πριν, με αφορμή την απόφαση για τις απολύσεις των στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ στους οποίους έχουν ασκηθεί διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα («Εφ.Συν.», 18.7.2018 «Στην έξοδο του ΚΕΕΛΠΝΟ τα “αμαρτωλά” στελέχη»), μιλώντας από ραδιοφώνου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, γιατρός Θανάσης Παπαχριστόπουλος, χαρακτήρισε «λυσσώδη την προσπάθεια που γίνεται για να μη φτάσει αυτή η υπόθεση πουθενά», συμπληρώνοντας ότι στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ «είναι μπλεγμένος πολύς κόσμος».

Θύμισε δε ότι: «Ενα εκατομμύριο τριάντα εννιά χιλιάδες ευρώ (1.039.000) πήρε από το ΚΕΕΛΠΝΟ μόνο το 2014 ο δημοσιογράφος που “αποκάλυψε” το δήθεν σκάνδαλο της οικογένειας Τσίπρα. Αυτά αναφέρονται και στη σχετική δικογραφία».

Γεγονός είναι ότι για την επικοινωνιακή εκστρατεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2012-2014, σύμφωνα με την κατάθεση στην εξεταστική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, διατέθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες σε εταιρείες για έργα και διαφημιστικά πακέτα που δεν έγιναν ποτέ.

Τα στοιχεία για όλα αυτά υπάρχουν και στις δεκάδες παρατηρήσεις της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έγινε (μόνο) για το 2014.

Ενδεικτικά ο Παύλος Πολάκης είχε παραθέσει το παράδειγμα του e-Health Forum, το οποίο διοργάνωνε η χώρα που είχε την προεδρία της Ε.Ε.

Εναν χρόνο πριν από την ανάληψη της προεδρίας, με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, η διοργάνωση ανατέθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ λόγω «εμπειρίας» με ιδιωτικό συμφωνητικό (30.12.2013) και χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός.

Ηδη το μικτό κλιμάκιο των επιθεωρητών προχωράει την έρευνα και για το ιδιωτικό συμφωνητικό του ΚΕΕΛΠΝΟ με την εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα.

«Δικό μας το κράτος, δικά μας τα λεφτά! Και πάντα το ακαταδίωκτο», είχε σχολιάσει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μετά τη συγκεκριμένη διοργάνωση η κ. Στουρνάρα κατοχύρωσε και το σήμα e-health!

Αναφερόμενος στον υπόδικο πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ και στις καταγραμμένες από τις αρχές τηλεφωνικές συνομιλίες του, είχε απαντήσει: «Ο Θ. Παπαδημητρίου ήταν σαφώς ένας πολύ ικανός άνθρωπος. Από το 1992-2015 έχει δει υπουργούς και υπουργούς. Πουλούσε εκδούλευση του τύπου στήριξη από τα ΜΜΕ. Αν αυτά τα δεχόμασταν και εμείς, θα ήταν ακόμα και σήμερα στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή τις αναλυτικές λίστες με τις αθρόες χρηματοδοτήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ προς τα ΜΜΕ. Χρήματα που προορίζονταν για τη δημόσια υγεία πήγαν μέσω εταιρειών επικοινωνίας, αλλά και απευθείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε τσέπες χωρίς κανείς ποτέ να ελέγχει αν και κατά πόσο τα συγκεκριμένα ΜΜΕ σέβονταν έστω και στο ελάχιστο τη σύμβαση με τον δημόσιο φορέα.

Το 2014 τα καταγεγραμμένα ποσά έφτασαν τα 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες και προφανώς πολύ πιο «γενναιόδωρες» συμβάσεις με τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες και υπαρκτά ή και ανύπαρκτα sites δεν αναγράφονται ποσά.

Το σύνολο των συμβάσεων το 2014 μέσα στην κρίση ήταν 894!

Αυτός ο έλεγχος βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται τον Σεπτέμβριο νέο πόρισμα του ΣΟΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, εύκολα γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο μεγάλη μερίδα ΜΜΕ και δημοσιογράφων σιωπούν ή χαρακτηρίζουν «πολιτικές διώξεις» τις απολύσεις των στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να περιορίσουν εξ αρχής τις εντυπώσεις για το πάρτι στο οποίο πολλοί συμμετείχαν.

Παραθέτουμε τα ποσά που δόθηκαν σύμφωνα με τη λίστα το 2014. Πράγματι προκύπτει ότι ο εκδότης που σήμερα «ανακάλυψε» την υπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας του αδελφού του πρωθυπουργού φέρεται να έχει εισπράξει πάνω από ένα εκατ. ευρώ για κοινωνικά μηνύματα για τη δημόσια υγεία!

Ανάμεσα δε στους αποδέκτες χρημάτων είναι και ένας από τους καταδικασμένους (με αναστολή) κατηγορούμενους για το «NOOR ONE».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)