to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Και ο Πάιατ διαψεύδει τα περί αμερικανικής διπλωματικής πρωτοβουλίας

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κάποια νέα συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και χαρακτήρισε ανόητη τη σχετική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών


Τα περί επικείμενης διπλωματικής πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διέψευσε σήμερα, Δευτέρα 13/1 και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρέσβης εκθείασε τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Την χαρακτήρισε μάλιστα φανταστικά πετυχημένη συνάντηση, παρόλο που ο πρωθυπουργός δεν εισέπραξε καμιά δέσμευση και καμιά δήλωση υποστήριξης έναντι της Τουρκίας, τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες.

Ο κ. Πάιατ δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κάποια νέα συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και χαρακτήρισε ανόητη τη σχετική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών.

Κατά τα άλλα ο κ. Πάιατ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση για επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Είπε, δε, πως «φυσικά και οι ΗΠΑ θα εμπλακούν» προκειμένου να μην φτάσει η κατάσταση σε κρίση.

Όσον αφορά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ο Αμερικανός πρέσβης ουσιαστικά παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τη χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική και προσβλητική».

Σημασία έχει πάντως ότι επανέλαβε πως τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα με την ξηρά και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν τις μονομερείς ενέργειες.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, είπε πως δεν θα κάνει προβλέψεις αλλά σχολίασε πως η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν. Επίσης τόνισε ότι στο θέμα αυτό Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί, καθώς και ότι η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)