to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:14 | 13.07.2016

Πολιτική

Και ο Κυρ. Μητσοτάκης μέτοχος στην εταιρεία με τα 300.000 δανεικά κι αγύριστα της Πειραιώς

Όπως προκύπτει από το Πόθεν Έσχες του Κυρ. Μητσοτάκη το 2012, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ ήταν μέτοχος στην εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων» της οποίας ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Η εφημερίδα έλαβε στις 28 Απριλίου 2005 δάνειο 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς το οποίο δεν αποπλήρωσε ποτέ - ΣΥΡΙΖΑ: ο Κυρ. Μητσοτάκης «να δώσει άμεσα εξηγήσεις τόσο σχετικά με το ποσόν που χρωστούσε η εφημερίδα όταν προχώρησε στη σύναψη του δανείου όσο και για το συνολικό ποσό στο οποίο ανέρχονται σήμερα τα χρέη της εταιρείας στην οποία είναι μέτοχος»


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ την Τρίτη, κατήγγειλε τη χορήγηση δανείου 300.000 ευρώ στον «Κήρυκα Χανίων», συμφερόντων του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:

Ο «Κήρυκας Χανίων», του οποίου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, έλαβε το δάνειο 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς το οποίο δεν αποπλήρωσε ποτέ. Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σαντορινιός η εταιρεία είχε σωρευτικές ζημιές πάνω από 200.000 ευρώ όταν της χορηγήθηκε το δάνειο.

Το Δεκέμβριο του 2015 η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε τη σύμβαση, καθώς δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ! Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Πουλόπουλος, που κατέθεσε την Τρίτη στην εξεταστική επιτροπή, δήλωσε ότι θα... πρέπει να δει αυτή την περίπτωση και να επανέλθει, υπογραμμίζοντας πως το «να μην έχει πληρωθεί τίποτα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι λογικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εταιρεία ήταν μέτοχος και ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως προκύπτει από το Πόθεν Έσχες του έτους αμέσως μετά την παύση λειτουργίας της εφημερίδας η οποία πήρε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δανεικά κι αγύριστα από την Τρ. Πειραιώς:

«Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη, που με κάθε ευκαιρία προβαίνει σε μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη διαφάνεια και το "'νοικοκύρεμα", να δώσει άμεσα εξηγήσεις τόσο σχετικά με το ποσόν που χρωστούσε η εφημερίδα όταν προχώρησε στη σύναψη του δανείου όσο και για το συνολικό ποσό στο οποίο ανέρχονται σήμερα τα χρέη της εταιρείας στην οποία είναι μέτοχος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε αναλυτικά).

«Επιτομή του τριγώνου της διαπλοκής η περίπτωση δανειοδότησης του Κήρυκα Χανίων»

Ο Ν. Σαντορινιός, μιλώντας την Τετάρτη «στο Κόκκινο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το πώς δόθηκαν αυτά τα λεφτά στα κόμματα. Καθώς οι τράπεζες έδιναν φρέσκο χρήμα γνωρίζοντας ότι δεν θα αποπληρωθούν ποτέ». Χαρακτηριστικό παράδειγμα – επιτομή του τριγώνου της διαπλοκής, όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  είναι «και η περίπτωση της χρηματοδότησης του Κήρυκα Χανίων, συμφερόντων της οικογένειας Μητσοτάκη».

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση παρόλο που το ποσό δεν είναι μεγάλο, αν και με τις προσαυξήσεις το ποσό έχει φτάσει περί τα 650.000 ευρώ, το δάνειο δεν εξυπηρετείτο εδώ και μια δεκαετία και δεν αναζητήθηκε από την τράπεζα παρά μόνο όταν ανακοινώθηκε η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και πολιτικών κομμάτων». 

«Η πρακτική που ακολουθούσε τόσα χρόνια το τρίγωνο της διαπλοκής (τράπεζες, πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ) ήταν μέσω των συνεχών αναδιαρθρώσεων τα δάνεια να παρουσιάζονται ως ενημερωμένα», αποκάλυψε ο Ν. Σαντορινιός. «Με αυτόν τον τρόπο», συμπλήρωσε, «τα κόμματα εξασφάλιζαν τα απαιτούμενα ποσά ώστε να χρηματοδοτούν αντιστοίχως ΜΜΕ, τα οποία με την σειρά τους θα τους στήριζαν». «Το εξοργιστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι με βάση τις αναδιαρθρώσεις η ΝΔ θα ικανοποιήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις σε 261 χρόνια, ενώ το ΠΑΣΟΚ σε 630 χρόνια», είπε. Τέλος, ο κ. Σαντορινιός ανακοίνωσε ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της επιτροπής θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)