to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 22.06.2016

Πολιτική

Και ο Αλέξης Τσίπρας στο προεκλογικό ντοκιμαντέρ των Podemos

Την Κυριακή οι Ισπανοί προσέχονται εκ νέου στις κάλπες με τη συμμαχία Podemos, Ενωμένης Αριστεράς και Πρασίνων να κερδίζει συνεχώς δημοσκοπικό έδαφος, καθιστώντας το σενάριο συγκρότησης μίας κυβέρνησης συνεργασίας υπό την ισπανική Αριστερά αληθοφανές.


Η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται και στη μάχη της κάλπης έχει ριχτεί εδώ και λίγες μέρες ένα νέο ντοκιμαντέρ, το «Πολιτική: Οδηγίες Χρήσεως» (Política, manual de instrucciones), το οποίο καταγράφει την πορεία των Podemos, από τη γέννηση τους στις πλατείες των αγανακτισμένων μέχρι την ενηλικίωση τους στο ευρωπαϊκό και ισπανικό κοινοβούλιο.

Το τρέιλερ:

Έναν από τους ήρωες της ταινίας τον γνωρίζουμε καλά, καθώς δεν είναι άλλος από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το ντοκιμαντέρ υπογράφει ο σκηνοθέτης Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, ο οποίος καταφέρνει σε δύο ώρες φιλμ να συνοψίσει 500 ώρες γυρισμάτων που έγιναν κατά τη διάρκεια 15 μηνών. Η ιστορία των Podemos ξεκινά την άνοιξη του 2014 που πρωτοεμφανίστηκαν ως κόμμα διαμαρτυρίας και φτάνει στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 που το κόμμα του Πάμπλο Ίγκλεσιας μπαίνει στην ισπανική Βουλή.

Ο Λεόν ντε Αρανόα αναδεικνύει τα συστατικά από τα οποία είναι φτιαγμένοι οι Podemos – και συγκεκριμένα το πώς λειτουργεί η πολιτική «κουζίνα» τους, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, παραθέτοντας τις πολιτικές οδηγίες χρήσης για το πώς να στήσεις έναν κίνημα που πηγάζει από την ανάγκη για κάτι διαφορετικό.

Βασικοί πρωταγωνιστές ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αλλά και το δεξί του χέρι και νούμερο 2 του κόμματος Ινίγκο Ερεχόν.

Στην ταινία βλέπουμε τον αρχηγό των Podemos να ηγείται ενός νεοσυσταθέντος κινήματος με την πρωτοπορία του αλλά και τα λάθη του. Από ένα ντοκιμαντέρ δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι ανθρώπινες στιγμές. Έτσι βλέπουμε τον Ιγκλέσιας να ενθουσιάζεται, να απογοητεύεται, να αγχώνεται αλλά και να παίζει με το κινητό του φορώντας ένας αυτοκόλλητο που γράφει «ΣΥΡΙΖΑ – Podemos – Venceremos», ή ακόμα και να ξεκλέβει λίγες στιγμές χαλάρωσης με τον σκύλο του.

Ο Ερεχόν από την άλλη σκιαγραφείτε ως ο άνθρωπος που διαμορφώνει την πολιτική ιδεολογία και γραμμή του κόμματος. Τον βλέπουμε να αναλύει τα πάντα και να διαμορφώνει την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος, με βασικό άξονα την έλλειψη εμπιστοσύνης στο παλιό και την ανάγκη αλλαγής.

Ανάμεσα στους ήρωες του ντοκιμαντέρ κι ένας Έλληνας, που δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα. Podemos και ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε από την αρχή βάδισαν στον ίδιο δρόμο, ενώνοντας τις δυνάμεις τους αλλά και τη ρητορική τους ενάντια στο ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο. Όπως βλέπουμε στο απόσπασμα της ταινίας, παρακάτω, ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Πάμπλο Ιγκλέσιας σε μία εκδήλωση των Podemos λίγο καιρό πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, που τον έφεραν στην εξουσία. Στον διάλογο που έχουν μπροστά στην κάμερα, ο ηγέτης των Podemos των ρωτά πως αισθάνεται και ο Αλέξης Τσίπρας του απαντά «δύσκολα». «Γιατί;» τον ρωτά ο Ιγκλέσιας και εκείνος απαντά «γιατί έχει φτάσει η στιγμή», χαμογελώντας αμήχανα κι εξηγώντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ περίπλοκη. Τότε ο Ιγκλέσιας του λέει ότι σε 4-5 μήνες εκείνος θα είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Αλέξης Τσίπρας του λέει ότι αυτό θα είναι κάτι πολύ καλό. «Για αυτό χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη σου. Χρειαζόμαστε το να κάνεις εσύ την αρχή κι εμείς να ακολουθήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό», καταλήγει ο αρχηγός των Podemos.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τη νόρμα δύο πολύ γνωστών πολιτικών ντοκιμαντέρ, που δημιούργησαν σχολή στο πως ο κινηματογράφος μπλέκεται με μία πολιτική εκστρατεία. Πρόκειται για το «Primary» που καταγράφει την εκστρατεία του JFK κατά τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών το 1960, αλλά και το «The War Room» που ακολουθεί κατά πόδας τον Μπιλ Κλίντον και το επιτελείο του  διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 1992.

Στα συν του φιλμ το γεγονός ότι αν και σαφώς πρόσκειται στους Podemos, ο Λεόν ντε Αρανόα δεν παραλείπει να αναδείξει και τα προβλήματα τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο οργάνωσης που αντιμετωπίζει το κίνημα.

TVXS

tags: Podemos

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)