to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Και Μνημόνιο και παράταση και νέα μέτρα!

Και εκεί που στις 31 Δεκεμβρίου η χώρα θα ετοιμαζόταν να "γιορτάσει" το τέλος του Μνημονίου, μαζί με την έλευση της νέας χρονιάς, όπως διατεινόταν η κυβέρνηση εδώ και μήνες, τελικά το 2015 θα υπάρχει και Μνημόνιο και πιστωτική γραμμή, αλλά και σειρά νέων μέτρων!


Οι ανταλλαγές e-mail μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής φαίνεται ότι δεν καρποφόρησαν, με το οικονομικό επιτελείο να εμφανίζεται έτοιμο να ζητήσει την "τεχνική", όπως την ονομάζει, παράταση του Μνημονίου στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ το συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης είναι έτοιμο να "σφυρίξει" την έναρξη μιας κανονικότατης παράτασης. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έστειλε την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονταν την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ένα τελευταίο ηλεκτρονικό μήνυμα στην τρόικα, στο οποίο περιέγραφαν αναλυτικότερα τα μέτρα που περιέγραφαν στο προηγούμενο.

Ούτως ή άλλως, "σκληρή" είναι η τιμωρία που περιμένει τους φορολογούμενους από την «τεχνική και ποσοτική τεκμηρίωση» των νέων δημοσιονομικών μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα για να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαντητική επιστολή που ετοίμαζε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προς την τρόικα εξειδικεύει περαιτέρω τα μέτρα των 980 εκατ. ευρώ, με κύριο χαρακτηριστικό την άμεση εφαρμογή τους.

Τα "σκληρά" μέτρα

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η εμπροσθοβαρής εφαρμογή των μέτρων θα επηρεάσει άμεσα και τον ΕΝΦΙΑ του 2015, η καταβολή του οποίου θα αρχίσει από τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα οι υπόχρεοι να μην μπορέσουν να πάρουν ανάσα, καθώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πληρώνουν τον φετινό λογαριασμό.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία με το ΔΝΤ, επικαλείται τις προθεσμίες είσπραξης των κυριότερων φόρων του νέου έτους, με το σκεπτικό ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό προκύψει το νέο έτος θα μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως με "προληπτικά" μέτρα, όπως η κατάργηση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% ή ακόμη και η ρύθμιση με τις 100 δόσεις, με ημερομηνία λήψης της απόφασης την 1η Ιουλίου του 2015.

Σε πλήρη ανατροπή του καθεστώτος για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων οδηγούν οι προτάσεις με τα μέτρα που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα.

Εκτός από την κυβίστηση με την έκπτωση του 30% στην εισφορά αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και την οποία είναι έτοιμη να πάρει πίσω το υπουργείο Οικονομικών, στον «αέρα» βρίσκεται και το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ.

Οι τεχνοκράτες της πλατείας Συντάγματος προτείνουν αύξηση του ποσοστού του 25% που δεσμεύει σήμερα η Εφορία πάνω από τα 1.500 ευρώ με το σκεπτικό ότι το μέτρο δεν έφερε τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω των μεγάλων περικοπών που έγιναν στις αποδοχές.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης ακυρώνουν τις περιλάλητες φορολεαφρύνσεις κι η μεγαλύτερη κοροϊδία είναι η υπόθεση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Η οποία, όχι μόνο επεκτάθηκε ώς το 2016, αλλά θα παραμείνει και στο ύψος της καθώς το Μαξίμου παίρνει πίσω την έκπτωση του 30%.

Κόντρα στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών έρχονται και οι εισηγήσεις για την επιβολή νέων φόρων σε είδη πολυτελείας, καπνό και ποτά, ενώ κεντρική θέση στο δημοσιονομικό «πακέτο» Χαρδούβελη έχει η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%, με την απόδοση του μέτρου να υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ.

Λοταρία για ΦΠΑ

Μέσα σε αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται πρόθυμο για την δημιουργία «λαχειοφόρου αγοράς» προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών τον αριθμό της απόδειξης μέσω μηνύματος sms και θα έτσι θα μπορεί να μετάσχει σε κληρώσεις δώρων ή χρηματικών επάθλων με βάση τον αριθμό του κάθε «λαχνού» (μοναδική απόδειξη συναλλαγής).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)