to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 01.10.2014

leftist

Πολιτική

Και μέσα στον καταυλισμό άνθρωποι ζουν, κυρία Βούλτεψη…

Η βασική απόδειξη ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η εκπρόσωπός της θεωρούν τους Ρομά του Χαλανδρίου πολίτες Β' κατηγορίας είναι ότι επιδιώκουν να τους μετεγκαταστήσουν στο όρος Πατέρα, στα 700 μέτρα υψόμετρο και 27 χιλιόμετρα μακρύτερα από την κοντινότερη κατοικημένη περιοχή


Το ότι πρόσωπα του επιπέδου της Βούλτεψη ή του Γεωργιάδη είναι υπουργοί αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο της παρακμής της πολιτικής. Αποδεικνύει επίσης ότι, για να γίνεις κατ’ επάγγελμα υπερασπιστής της μνημονιακής αθλιότητας, θα πρέπει το θράσος σου να είναι αντιστρόφως ανάλογο των ικανοτήτων σου. Η Βούλτεψη είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης ακριβώς γιατί δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Ωστόσο, ακόμα και για μια Βούλτεψη, η χτεσινή δήλωσή της υπερβαίνει τα εσκαμμένα. «Γύρω εκεί γύρω υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ζουν», με το «γύρω εκεί γύρω» να υπονοείται ο καταυλισμός των Ρομά στο Χαλάνδρι. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν της διαφεύγει ότι αυτοί που ζουν μέσα στον καταυλισμό είναι εξίσου άνθρωποι με αυτούς που ζουν γύρω από αυτόν. Και ότι, αν οι άσχημες συνθήκες αποτελούν μια φορά πρόβλημα για τους περιοίκους, τι να σκεφτεί κανείς για αυτούς που τις βιώνουν από πρώτο χέρι;

Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι πρόκειται περί λεκτικού σφάλματος, αποτελέσματος της πίεσης του τηλεοπτικού χρόνου. Όμως λίγα δευτερόλεπτα πιο μετά, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης λέει ότι ο καταυλισμός βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή, λες και ο ίδιος ο καταυλισμός δεν είναι μια περιοχή κατοικίας.

Η βασική, όμως, απόδειξη ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η εκπρόσωπός της θεωρούν τους Ρομά του Χαλανδρίου πολίτες Β' κατηγορίας είναι ότι επιδιώκουν να τους μετεγκαταστήσουν στο όρος Πατέρα, στα 700 μέτρα υψόμετρο και 27 χιλιόμετρα μακρύτερα από την κοντινότερη κατοικημένη περιοχή. Πώς μπορεί να είναι βιώσιμος ένας οικισμός πάνω στο βουνό, τελείως αποκομμένος από τον αστικό ιστό; Ποιος θα ήθελε να ζει σε ένα τόσο αφιλόξενο περιβάλλον; Μόνο κάποιος που θεωρεί ότι για τους Ρομά του Χαλανδρίου δεν απαιτούνται οι ίδιες συνθήκες διαβίωσης με όλους τους άλλους πολίτες μπορεί να προτείνει τη μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρα.

Στον αντίποδα της Βούλτεψη και της κυβέρνησης βρέθηκε στο ζήτημα των Ρομά ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, με τη στήριξη του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καραμέρου. Ένας δήμαρχος, που στοχοποιείται συστηματικά από τους υπόγειους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του Μαξίμου, κατέδειξε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συνδυάζει το ανθρώπινο πρόσωπο με τη διοικητική αποτελεσματικότητα. Ο δήμαρχος εξέφρασε την κοινή λογική, υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και προασπίστηκε τα συμφέροντα των δημοτών του Χαλανδρίου. Σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική της καταστολής και της απανθρωπιάς, προέβαλε την εναλλακτική του συμμετοχικού διαλόγου στην κατεύθυνση της συναινετικής μετεγκατάστασης των Ρομά σε χώρο με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, εντός τους αστικού ιστού.

Στο Χαλάνδρι, εκεί στον καταυλισμό των Ρομά, αποδείχτηκε εκ νέου ότι μάς κυβερνάει μια δράκα εξτρεμιστών που προσπαθούν να κουκουλώσουν τα κοινωνικά προβλήματα με τη συνεχή χρήση της αστυνομικής βίας. Έγινε, όμως, εξίσου σαφές ότι πλέον ακούγεται δυνατά η αντίθετη φωνή, η φωνή της ανθρωπιάς, της λογικής και του μέτρου.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)