to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:15 | 12.03.2020

Κοινωνία

Και η κανονική άδεια των εργαζόμενων, «θύμα» του κορωνοϊού

Στη λογική ότι το βάρος της έκτακτης κατάστασης πρέπει να «μοιραστεί» και στους εργαζόμενους (εκτός από το κράτος και τους εργοδότες), η κυβέρνηση θα στερήσει μία κανονική ημέρα άδειας για κάθε τρεις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού και η μία ως κανονική.


Κράτος, εργοδότες και εργαζόμενοι, ως ισότιμοι παράγοντες στην περίοδο της «κανονικότητας» (κατά την αντίληψη, προφανώς, της κυβέρνησης Μητσοτάκη), «οφείλουν» να επωμιστούν το βάρος και στην έκτακτη συνθήκη, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Έτσι, στον ιδιωτικό τομέα, ένα μέρος της ειδικής άδειας που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση θα αφαιρείται από την κανονική άδεια των εργαζομένων, ενώ τα 2/3 θα επιβαρύνουν κράτος και επιχείρηση. Για παράδειγμα, για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και η μία ως κανονική. Για το δημόσιο, η άδεια ειδικού σκοπού θα είναι με πλήρεις αποδοχές. 

 Η ρύθμιση αυτή διαδέχθηκε μία άλλη, που πέρασε στα «ψιλά» και προβλέπει αναστολή δήλωσης του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, παρέμβαση που αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους στην υπέρβαση των ωραρίων τους και απλήρωτους για τις υπερωρίες τους.

Το μέτρο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τόνισε ότι: «η επίκληση μιας ανάγκης δήθεν ευελιξίας στα ωράρια είναι απολύτως αναληθής αφού τούτη η ευελιξία ήδη υπάρχει. Αυτό που αναστέλλεται είναι η δήλωση και ο έλεγχος. Ζητούμε άμεσα την άρση αυτού του μέτρου που παραβιάζει βασικά εργατικά δικαιώματα. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι η κυβέρνηση περίμενε μια τέτοια στιγμή για να προβεί σε μια τόσο αντεργατική ενέργεια».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ακολουθούν αναλυτικά 13 ερωταπαντήσεις για την άδεια ειδικού σκοπού και τα δικαιώματα των εργαζομένων, από την ιστοσελίδα του σωματείου των μηχανοδηγών:

1. Τι είναι η «Άδεια Ειδικού Σκοπού»;

Είναι η άδεια που δικαιούται ένας από τους 2 γονείς με παιδί που βρίσκεται σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση (μέχρι και την 3η Γυμνασίου), για την φύλαξή του, λόγω κλεισίματος των σχολείων.

2. Τι σημαίνει ότι το 1/3 αυτής της άδειας εργαζομένου ιδιωτικού τομέα το καλύπτει το κράτος;

Σημαίνει ότι αποκλειστικά για την Άδεια Ειδικού Σκοπού (και όχι για την συμπληρωματική άδεια που χρεώνεται στον εργαζόμενο), θα εκδοθεί απόφαση του Υπουργείου Εργασίας η οποία θα καθορίζει τον τρόπο που θα αποδοθούν α) οι αποδοχές στον εργαζόμενο π.χ. μπορεί να τις αποδώσει ο εργοδότης και να συμψηφιστούν με εισφορές, β) οι εισφορές που θα πρέπει να αποδώσει το κράτος στον ΕΚΦΑ για αυτές τις ημέρες τις οποίες επί της ουσίας επιδοτεί και ο εργοδότης δεν θα έχει καμία επιβάρυνση.

3. Πόσο διάστημα διαρκεί;

Αποτελεί τα 3/4 της συνολικής αδείας που θα ζητήσει ο εργαζόμενος/η για τη φύλαξη του παιδιού του. Δηλαδή αν κάποιος ζητήσει συνολικά 12 ημέρες άδειας τότε θα λάβει 9 ημέρες άδεια ειδικού σκοπού και 3 ημέρες κανονική άδεια. Συγκεκριμένα, για κάθε 3 ημέρες άδεια ειδικού σκοπού, προστίθεται 1 ημέρα κανονικής αδείας. Αναμένεται οδηγία του υπουργείου για θέματα στρογγυλοποιήσεων. Δηλαδή τι θα γίνει αν κάποιος ζητήσει π.χ. 2 ημέρες άδεια ή π.χ. 10 ημέρες άδεια.

4. Τι ισχύει αν και οι 2 γονείς εργάζονται;

Αν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτόχρονα.

5. Τι ισχύει αν ένας γονέας εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και ο άλλος είναι ελεύθερος επαγγελματίας;

Την άδεια δικαιούται και πάλι ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα.

6. Τι ισχύει αν ο 1 από τους 2 γονείς δεν εργάζεται;

Τότε ο εργαζόμενος γονέας δεν δικαιούται την άδεια.

7. Η συγκεκριμένη ειδική άδεια, προσαυξάνει Δώρα & Επιδόματα.

Ναι προσαυξάνει καθώς θεωρείται άδεια μετ΄αποδοχών

8. Έχει δικαίωμα ο εργαζόμενος να μην κάνει χρήση αυτής της αδείας;

Φυσικά και έχει.

9. Αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να κάνει χρήση της αδείας, έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να του υποχρεώσει να πάρει άδεια;

Ναι έχει το δικαίωμα να χορηγήσει υποχρεωτική άδεια στον εργαζόμενο σε περίπτωση που υπάρξει μείωση της εργασίας. (N.4093/2012 , Εγκύκλιος ΥΕΚΑ 26352/839/28.11.2012).

10. Αν κλείσει η επιχείρηση του εργαζομένου με υποχρεωτική απόφαση (π.χ.κλείσιμο σχολείων και φροντιστηρίων), δικαιούται αυτή την άδεια ο εργαζόμενος;

Όχι δεν τη δικαιούται και μάλιστα ο εργοδότης δεν έχει καμία υποχρέωση χορήγησης αποδοχών.

11. Αν ένας εργοδότης αποφασίσει να κλείσει την επιχείρησή του αυτοβούλως, τι δικαιούται ο εργαζόμενος;

Ο εργαζόμενος δικαιούται κανονικά τις αποδοχές του.


12. Αν ο εργοδότης υποδείξει σε εργαζόμενο να μη προσέλθει στην εργασία του επειδή ταξίδεψε σε χώρα έξαρσης του ιού, δικαιούται ο εργαζόμενος τις αποδοχές του;

Ναι τις δικαιούται κανονικά χωρίς μάλιστα να χρεωθεί άδεια.

13. Αν ένας εργαζόμενος τεθεί προληπτικά σε καραντίνα από κάποιο δημόσιο φορέα, δικαιούται τις αποδοχές του;

Ναι τις δικαιούται διαμέσου αποδοχών ασθενείας για τις οποίες, ένα μέρος θα επιδοτηθεί από τον ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο από τον εργοδότη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)