to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:48 | 05.10.2022

Διεθνή

Και η Γαλλία κατά της Γερμανίας για τα 200 δισ. ευρώ: «Απειλούν να αποδυναμώσουν ορισμένες χώρες»

Το Παρίσι αντιδρά στο πακέτο των 200 δισ. που προτίθεται να δαπανήσει το Βερολίνο για τη στήριξη των νοικοκυριών. Αναδιπλώνονται οι Βρυξέλλες σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, με την Κομισιόν να επανεξετάζει το θέμα


Η Γαλλία προστέθηκε στις χώρες που αντιδρούν στο τεράστιο πακέτο των 200 δισ. που διατίθεται να δαπανήσει η Γερμανία για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων λόγω ενεργειακής κρίσης. Το Βερολίνο κατηγορείται ότι κάνει το δικό του παιγνίδι, την ώρα που από την πλευρά των Βρυξελλών και από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απευθύνονται εκκλήσεις για περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Το τεράστιο γερμανικό πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ζητώντας «καλύτερο συντονισμό» των εθνικών προγραμμάτων.

«Είναι νόμιμο και φυσιολογικό τα κράτη μέλη να αναζητούν λύσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον πληθωρισμό και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Το κάνουμε κι εμείς», παραδέχεται το Μέγαρο των Ηλυσίων εν όψει της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πράγας την Παρασκευή.

«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους.

«Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με την λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας», δήλωσε η ίδια προεδρική πηγή.

Το θέμα είναι «ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων που δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο τις ίδιες διαστάσεις», είπε.

Την Τρίτη ο καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα μέτρα που λαμβάνονται  ενώ η Προεδρία της Γαλλίας αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον καγκελάριο για το θέμα. «Υπάρχει συλλογική συνείδηση και στις δύο όχθες του Ρήνου για την διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων, για την ανάγκη συντονισμού και αλληλεγγύης», είπε πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Υπάρχει μάλλον σύγκλιση για να προχωρήσουμε μαζί και να ξαναδώσουμε ώθηση τόσο στην διμερή σχέση, όσο και στις γαλλογερμανικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα», υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, οι οποίοι δείπνησαν μαζί την Δευτέρα στο Βερολίνο, θα ξανασυναντηθούν πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της Πράγας.

«Μπορούμε να υπενθυμίσουμε και άλλα περιστατικά κατά τα οποία η καγκελάριος (Αγγελα Μέρκελ) είχε λάβει αποφάσεις, λιγότερο ή περισσότερο συντονισμένες, κυρίως ως προς τα μεταναστευτικά θέματα», κατέληξε η πηγή.

Αναδίπλωση από την Κομισιόν

Λίγα 24ωρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Πράγας η Κομισιόν φαίνεται πως αναδιπλώνεται σχετικά με την πρόταση να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη θέση απόρριψης της πρότασης 15 κρατών για να μπει πλαφόν στο αέριο, μετά τις αντιδράσεις επανεξετάζει το ζήτημα με την επιβολή προσωρινού ανώτατου ορίου τιμών.

"Πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ενόψει της Συνόδου της Πράγας θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη, σε επιστολή της προς τους ηγέτες, με συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά για το θέμα της ενέργειας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)