to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Και χρωστάει και μηνύει

Την ώρα που συνεχίζεται η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στον χώρο των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών καθαριότητας, στα Τρίκαλα επιχειρείται μια προσπάθεια φίμωσης δημοσιογράφων και μέσων που αναδεικνύουν τις παραβιάσεις των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων - Ταυτόχρονα, ποινικοποιείται και η εργασιακή αλληλεγγύη, καθώς αύριο δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων 9 άτομα, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και αλληλέγγυοι, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο εργολάβος καθαριότητας του νοσοκομείου της πόλης.


Την ώρα που συνεχίζεται η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στον χώρο των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών καθαριότητας, στα Τρίκαλα επιχειρείται μια προσπάθεια φίμωσης δημοσιογράφων και μέσων που αναδεικνύουν τις παραβιάσεις των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, ποινικοποιείται και η εργασιακή αλληλεγγύη, καθώς αύριο δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων 9 άτομα, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και αλληλέγγυοι, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο εργολάβος καθαριότητας του νοσοκομείου της πόλης.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 2-3/8/2014Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 2-3/8/2014 | 
**************************************************************

Μεταξύ των μηνυόμενων και η «Εφ.Συν.», η οποία είχε αποκαλύψει το καλοκαίρι του 2014 (2-3/8/2014, «Τις στύβουν και τις πετάνε») το θέμα των απλήρωτων καθαριστριών της εταιρείας «Ευθύμιος Τσιάτσιος και ΣΙΑ Ο.Ε.» (με έδρα τη Λάρισα).

Γράφαμε τότε, ύστερα από τις καταγγελίες των ιδίων στην εφημερίδα, για τις «40 καθαρίστριες, που καθάριζαν χωρίς υλικά καθαριότητας ακόμα και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που υπέγραφαν πως πληρώθηκαν για 3 μήνες, ενώ είχαν πάρει λεφτά μόλις για έναν μήνα».

Ο -δε- εργολάβος καθάριζε τότε επί 6 μήνες χωρίς να έχει σύμβαση με το Δημόσιο, ενώ απειλούσε με απόλυση όσες δεν συμμορφώνονταν με τα εργασιακά δεδομένα.

Το καλοκαίρι του 2014, οι καθαρίστριες πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης του νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενες για μη καταβολή των μισθών τους, καθώς και για τις απειλές που δέχονταν.

Περίπου 1,5 χρόνο μετά, οι καθαρίστριες που εργάζονται στο νοσοκομείο παραμένουν απλήρωτες για 5 μήνες, ενώ από όσες είχαν συμμετάσχει στις περσινές κινητοποιήσεις έχουν απομείνει ελάχιστες.

Καταδικάζουν

■ Σε δήλωση συμπαράστασης στους εννέα διωκόμενους προχώρησε η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα:

«Οσο κι αν οι “θύτες” παριστάνουν τα θύματα, δεν πείθουν. Κατηγορούμενοι στα δικαστήρια και έκπτωτοι, αποκλεισμένοι από τις δημόσιες συμβάσεις, έπρεπε να είναι οι εργολάβοι που παραβιάζουν κάθε άρθρο της εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας».

■ «Καταδικάζουμε την πρωτοφανή απόπειρα εκφοβισμού του Τύπου ως πράξη που στρέφεται ενάντια στο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας και στην ελευθερία του λόγου των δημοσιογράφων συναδέλφων, που έκαναν το καθήκον τους, ως όφειλαν, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», αναφέρει ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

■ «Δηλώνουμε πως ενέργειες, όπως αυτή του εργολάβου καθαριότητας του νοσοκομείου, δεν μας φοβίζουν. Απαιτούμε την άμεση παύση κάθε δίωξης και την απαλλαγή των δικαζόμενων από τις κατηγορίες», αναφέρει ψήφισμα συμπαράστασης της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

■ «Δεν θα μετατραπεί η αλληλεγγύη και η ελευθεροτυπία σε φόβο και υποταγή. Διωκόμαστε, επειδή θεωρήσαμε ότι, όταν παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα κάποιων, ανοίγει ο δρόμος για την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων (όσων τουλάχιστον έχουν απομείνει) όλων μας», υπογραμμίζει ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους διωκόμενους, καλώντας σε μαζική συγκέντρωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)