to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 09.09.2020

Κοινωνία

Και γιατί τα είχαν αφήσει στη Μόρια; - 400 ασυνόδευτα παιδιά φεύγουν με τσάρτερ

H φωτιά στη Μόρια αποκάλυψε το μέγεθος του ανθρωπιστικού δράματος που εκτυλισσόταν «σιωπηλά» στη Μόρια - 400 ασυνόδευτα παιδιά θα μεταφερθούν αύριο από το κατεστραμμένο πλέον σε μεγάλο μέρος του απάνθρωπο καμπ της Λέσβου, κάτι που η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ούτως ή άλλως κάνει


(σημερινή φωτ. από τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς στη Μόρια)

Με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν σήμερα και αύριο από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, που καταστράφηκε σε μεγάλο μέρος του από την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε λίγη ώρα αναχωρούν από τη Λέσβο με πτήση 165 παιδιά, ενώ γύρω στις 10 το βράδυ θα απογειωθεί άλλο ένα αεροσκάφος με 160 παιδιά. Επίσης, αύριο το πρωί πτήση θα μεταφέρει το τρίτο γκρουπ 75 ασυνόδευτων παιδιών.

Παραμένει βέβαια το ερώτημα γιατί στην κόλαση της Μόριας είχαν απομείνει τόσα πολλά ασυνόδευτα παιδιά (ο Ν. Μηταράκης επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στην απογευματινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι «το Γενάρη ήταν 1.200»). Γιατί η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να μεταφερθούν νωρίτερα;

Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορονοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ εκφράζει την οδύνη του για την τραγική πυρκαγιά στη Μόρια και εξηγεί ότι έχει επιστρατεύσει ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, για να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό του ΔΟΜ στη Λέσβο και να υποστηρίξουν τις εργασίες εγκατάστασης σκηνών (mobile storage units), ως έκτακτο μέτρο στέγασης, σε συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)